Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά για τις τιμές – Έως πού θα υποχωρήσουν

 

Νατάσα Στασινού 


Η Μέση Ανατολή φλέγεται, αλλά ο ολοκληρωτικός πόλεμος που όλοι φοβούνταν δεν ήρθε. Το «συγκρατημένο» χτύπημα από το Ισραήλ και η υποβάθμισή του από το Ιράν απομάκρυναν τα σενάρια τρόμου για κλείσιμο των στενών του Ορμούζ και επανέφεραν στο προσκήνιο σενάρια για πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές η τιμή του πετρελαίου καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 5% στις αγορές σήμερα, Δευτέρα – στην πρώτη δηλαδή συνεδρίαση αφότου το Ισραήλ απάντησε στις πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτωβρίου με στοχευμένες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Το μπρεντ υποχωρεί 5,4% στα 71,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) καταγράφει πτώση 5,6% στα 67,75 δολάρια το βαρέλι.

Σε μια μόλις συνεδρίαση λοιπόν χάνονται τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας (4%), κατά την οποία επικράτησε έντονη νευρικότητα στις αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να προβλέψουν εάν οι Ισραηλινοί θα ακούσουν ή θα αψηφήσουν τους Αμερικανούς, που τους είχαν ζητήσει να αποφύγουν πλήγματα σε πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ισραηλινά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τρία κύματα επιθέσεων τη νύχτα της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, χτυπώντας στρατιωτικές υποδομές και εργοστάσιο κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά δεν ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές». Το Ιράν έκανε λόγο για «περιορισμένες ζημιές» δείχνοντας πως δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση. Έτσι το πρίμιουμ του γεωπολιτικού ρίσκου εξαφανίστηκε άμεσα από τις τιμές του πετρελαίου.

Η αγορά τώρα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πιθανά αντίποινα του Ιράν θα μπορούσαν να δώσουν προσωρινή ώθηση στις τιμές. Από την άλλη πιθανή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στη Γάζα, θα μπορούσαν να πιέσουν τις τιμές ακόμη χαμηλότερα. Αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον να δούμε το μπρεντ σύντομα κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η Citi ήδη υποβάθμισε την εκτίμησή της για την τιμή του συμβολαίου αναφοράς σε τρεις μήνες από τώρα στα 70 από 74 δολάρια το βαρέλι, κάτι που σημαίνει ότι θα προσωρινά θα βρεθεί και κάτω από αυτό το όριο. Βλέπει το αμερικανικό αργό (WTI) κοντά στα 66 δολάρια.

Η διακύμανση των τιμών του αμερικανικού αργού από τις αρχές του 2024 έως σήμερα (CNBC)

Η στάση του ΟΠΕΚ

Πολλά θα κριθούν και από το πώς θα αντιδράσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ και ειδικά η Σαουδική Αραβία. Το καρτέλ συνεδριάζει την 1η Δεκεμβρίου και είναι αμφίβολο εάν θα το δούμε να παρεμβαίνει νωρίτερα, εκτός και εάν ο κατήφορος είναι τέτοιος που θα τρομάξει τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι υπήρχαν όλο αυτό το διάστημα πληροφορίες που ήθελαν το Ριάντ να αποφεύγει να περιορίσει την προσφορά του, κρίνοντας ότι προτιμά να δει τις τιμές χαμηλότερα από το να χάσει μερίδιο αγοράς.

Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί τότε το μπρεντ θα μπορούσε να κινείται στα τέλη της χρονιάς στα 60 δολάρια ή και χαμηλότερα.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου αυτό το διάστημα βαίνει αυξανόμενη σε χώρες κλειδιά όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, αλλά και σε μικρότερες παραγωγούς όπως η Αργεντινή και η Σενεγάλη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου