Αν και ελάχιστη, η πιθανότητα οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι των αμερικανικών εκλογών να συγκεντρώσουν από 269 εκλέκτορες ο καθένας και άρα, να μην λάβει κανείς από τους δύο την πλειοψηφία, πέφτει και αυτή στο τραπέζι. Πρόκειται για μία ακραία εξέλιξη, που όμως θεωρείται ότι αν συμβεί, θα βύθιζε την Αμερική στο χάος με εντελώς απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες, πιο απρόβλεπτες και από το τι θα συμβεί αν χάσει ο Τραμπ και αμφισβητήσει την ήττα του.
Η παραπάνω, θα ήταν μια περίπτωση tie elections, όπως γράφουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, και για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του τένις, το ζητούμενο θα ήταν ποιος θα έκανε το tie-break, ποιος δηλαδή θα έσπαγε την ισοπαλία.
Η"τρελή" περίπτωση της ισοπαλίας και τα δύο σενάρια για να φτάσουν οι ΗΠΑ σε αυτή
Καθώς λοιπόν, οι φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από τεράστια αβεβαιότητα, το σασπένς παραμένει και ενισχύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δέιχνουν ότι Τραμπ και Χάρις οδεύουν προς τις κάλπες δίνοντας τη μάχη στήθος με στήθος.
Για να φτάσουν στον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος ή η νυν αντιπρόεδρος πρέπει να κερδίσουν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που αποτελείται από 538 εκλέκτορες. Δηλαδή, ο μαγικός αριθμός είναι 270.
Σε δύο εξίσου "τρελές" περιπτώσεις, οι ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν στο σενάριο της ισοπαλίας. Ποιες είναι αυτές;
Το πρώτο σενάριο: Νίκη σε μία πολιτεία από υποψήφιο-αουτσάιντερ
Το πρώτο σενάριο θα ήθελε έναν από τους "μικρούς" υποψηφίους των εκλογών, και συγκεκριμένα τον Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, να κέρδιζε τους εκλέκτορες μίας πολιτείας. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε τόσο τη Χάρις όσο και τον Τραμπ από το να επιτύχει πλειοψηφία.
Ο RFK Jr, όπως αναφέρονται στον γιο του δολοφονημένου Μπομπ Κένεντι και ανιψιού του επίσης δολοφονημένου προέδρου JFK, θεωρείται "το πιο σοβαρό αουτσάιντερ" των εκλογών. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι ο 70χρονος, που αρχικά διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών με σκοπό να μπλοκάρει τον Μπάιντεν και τελικά ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος υποψήφιος, εδώ και λίγες μέρες έχει συνάψει συμμαχία με τον Τραμπ. Η συμμαχία τους όμως παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων καθώς "στα χαρτιά", ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ παραμένει ανεξάρτητος υποψήφιος ενώ σε αρκετές πολιτείες όπου το όνομά του είναι στα ψηφοδέλτια, οι ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαιώμα.
Παρότι λοιπόν, ο ίδιος ζήτησε με αίτημά του προς το Ανώτατο Δικαστήριο να αποσυρθεί η υποψηφιότητά του σε δύο κρίσιμες, αμφίρροπες (swing) πολιτείες, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ως μη τεκμηριωμένο. Οι πολιτείες για τις οποίες ζητούσε να αποσυρθεί η υποψηφιότητά του είναι το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Μάλιστα, πριν αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο RFK Jr είχε υποβάλει αίτημα στα πολιτειακά δικαστήρια Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν, για να λάβει όμως την απάντηση ότι "υποψήφιος που έχει ανακηρυχθεί, μόνο νεκρός μπορεί να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια".
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος παραμένει στα ψηφοδέλτια και ότι, όσο απειροελάχιστες κι αν είναι οι πιθανότητες να κερδίσει σε μία πολιτεία και άρα να πάρει όλους τους εκλέκτορές της, εξακολουθούν να ισχύουν.
Το δεύτερο σενάριο: Ισοψηφία εκλεκτόρων 269-269
Αφήνοντας στην άκρη την περίπτωση του πρώην Δημοκρατικού που έγινε ανεξάρτητος για να καταλήξει σύμμαχος του Τραμπ, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που θα μπορούσε οδηγήσει σε ισοπαλία. Αυτό το σενάριο, δεν θεωρείται και τόσο απίθανο αν και παραμένει αδύναμο.
Είναι το σενάριο 269-269. Δηλαδή να μοιραστούν τους 538 εκλέκτορες δια του δύο. Ο ιστότοπος "538" του αμερικανικού δικτύου ABC δίνει 300 προς 1 σε αυτή την πιθανότητα. Και εξηγεί ότι να έρθουν ισοπαλία, ο Τραμπ θα πρέπει να κερδίσει τις πολιτείες της Τζόρτζια, της Αριζόνα και του Ουισκόνσιν αλλά να χάσει την Πενσιλβάνια, τη Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν.
Το ABC θυμίζει ότι σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόνο μία φορά. Αυτό συνέβη το πολύ μακρινό 1800, όταν ο φεντεραλιστής Τζον Άνταμς είχε βρεθεί υποψήφιος απέναντι στον ρεπουμπλικανό Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος είχε νικήσει μεν τον αντίπαλό του είχε έρθει όμως σε ισοψηφία με τον Άαρον Μπερ, υποψήφιο αντιπρόεδρο. Το σύστημα ήταν διαφορετικό, το αποτέλεσμα έφερε αναταραχές, οι εκλογές έμειναν στην ιστορία ως η "Επανάσταση του 1800" και για να λυθεί το πρόβλημα έγινε η 12η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος που οδήγησε στο σημερινό σύστημα των εκλεκτόρων.
Οι σημερινοί υποψήφιοι Τραμπ και Χάρις, ως "κληρονόμοι" εκείνης της τροπολογίας, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 270 εκλεκτόρων, θα δουν την εκλογή προέδρου να κρίνεται από το Κογκρέσο που θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου 2025 με σκοπό να εκλέξει πρόεδρο και αντιπρόεδρο.
Την εκλογή προέδρου θα αναλάμβανε, σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ τον αντιπρόεδρο θα καλούνταν να εκλέξει σε ξεχωριστή διαδικασία, η Γερουσία. Το ποιο κόμμα θα αποκτήσει τον έλεγχο των δύο σωμάτων έχει λοιπόν, τεράστια σημασία για όλους τους προφανείς λόγους που αφορούν τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς επίσης όμως, και για αυτό το "ακραίο σενάριο".
Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι το τι θα μπορούσαμε να δούμε από την πλευρά Τραμπ στο μεσοδιάστημα αν φτάσουμε σε αυτό το σενάριο, θα είναι απλώς υπεράνω φαντασίας.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου