Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Το νέο "Ελ Ντοράντο" των ελληνικών τραπεζών

 

Προς αναζήτηση ευκαιριών, τόσο στον τραπεζικό όσο και στους κλάδους των ασφαλειών και του asset management, εντός, αλλά κυρίως εκτός των τειχών της Ελλάδας, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, διαβλέποντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες με ισχυρούς "παίκτες" που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου τα επόμενα χρόνια τα έσοδα από προμήθειες. 

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg, με τίτλο "The New Era of Greek Banking" την προηγούμενη εβδομάδα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ανοιχτές τις "κεραίες" του, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, διανύοντας – έπειτα από αρκετά χρόνια – μια έντονη περίοδο εξωστρέφειας. Σε αντίθεση με παλαιότερα, άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, προσδοκώντας σημαντικά οφέλη πρωτίστως σε επίπεδο κερδοφορίας. 

Προς επίρρωση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τομείς της τραπεζικής, της ασφάλισης και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. προσφάτως ανακοίνωσε συνεργασία με τη Eurizon στον επίμαχο τομέα). "Στη Βουλγαρία, που είναι η δεύτερη βασική μας αγορά, έχουμε ολοκληρώσει τρεις εξαγορές τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τη θέση μας στην αγορά δανείων. Στην Κύπρο εφέτος ολοκληρώσαμε την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας. Μέσω αυτής αποκτήσαμε και μια ασφαλιστική εταιρεία και αναζητούμε περαιτέρω ευκαιρίες. Είμαστε μια τράπεζα με περίπου 100 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, το 27% από την Κύπρο και το 11% από τη Βουλγαρία", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στην παραδοχή πως όλες οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν εκτός Ελλάδας προχώρησε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου. "Συγκεκριμένα, εμείς εξετάζουμε κυρίως τον τομέα του asset management (σ.σ. η τράπεζα έχει ήδη εξαγοράσει την Iolcus, γεγονός που επιβεβαιώνει την έμφαση που δίνει προς αυτή την κατεύθυνση) και, φυσικά, έχουμε μια ψηφιακή τράπεζα, τη Snappi, για την οποία έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε ήδη λάβει πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια. Δεν θα έχει υποκαταστήματα. Θα είναι αμιγώς ψηφιακή και θα απευθύνεται στις ανάγκες της νεότερης γενιάς και όλων όσοι είναι κατά κάποιο τρόπο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρκετοί μεγαλύτεροι άντρες και γυναίκες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο, μόλις αυξηθεί η κρίσιμη μάζα, να βγούμε εκτός Ελλάδας και να επεκταθούμε στην Ευρωζώνη", ανέφερε. 

Την άποψη πως οι διασυνοριακές επιχειρηματικές συναλλαγές και επενδύσεις θα πρέπει να καταστούν πιο εύκολες στην Ευρώπη εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, προσθέτοντας πως το ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό κλάδο. "Συνήθως το πρόβλημα του κατακερματισμού αντιμετωπίζεται είτε με εξαγορές και συγχωνεύσεις είτε με στρατηγικές συνεργασίες. Αυτό που κάνει η Alpha Bank με τη UniCredit είναι μια διαφορετική προσέγγιση, που, όπως είπε ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel, έχει αποδώσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε".

Παρουσιάζοντας δε, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, ο CEO του ομίλου Alpha Bank ανέφερε: "Οι εταιρικοί πελάτες μας αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στις 13 χώρες όπου δραστηριοποιείται η UniCredit λαμβάνοντας εξυπηρέτηση από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με βελτιωμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, ενώ οι ιδιώτες πελάτες μπορούν να επωφεληθούν από υψηλού επιπέδου επενδυτικές προτάσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets fund και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, που, μεταξύ άλλων, μπορούν να τους βοηθήσουν να ενισχύσουν το "δίχτυ ασφαλείας” τους μετά τη σύνταξη, επενδύοντας στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης. Με λίγα λόγια, βοηθάμε επιχειρήσεις και ιδιώτες να αποκτήσουν πύλη πρόσβασης στην Ευρώπη, κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή ενοποίηση".

Τέλος, πρόθυμη να δει ευκαιρίες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέσω χρηματοδοτήσεων στους τομείς ενέργειας και υποδομών εμφανίστηκε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παύλο Μυλωνά, ωστόσο, να εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "There is a lot of talk but no walk", δηλαδή υπάρχει πολλή συζήτηση, αλλά όχι πρόοδος στο συγκεκριμένο σκέλος. Το τελευταίο διάστημα, δε, υπάρχουν φήμες –οι οποίες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται επισήμως– που θέλουν την ΕΤΕ να βολιδοσκοπεί το ενδεχόμενο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, που η ίδια υποχρεώθηκε να πωλήσει στη CVC, ως συνέπεια της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε ελέω οικονομικής κρίσης.

Το "στοίχημα" της αύξησης των εσόδων 

Μπορεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων να μην έχει προς ώρας πλήξει σημαντικά τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, όπως, άλλωστε, φάνηκε και από τα αποτελέσματα 9μήνου των τεσσάρων συστημικών ομίλων, εντούτοις είναι βέβαιο πως το 2025 θα είναι ένα έτος-πρόκληση σε όρους κερδοφορίας, γεγονός που επιτάσσει την αναζήτηση εναλλακτικών και, ει δυνατόν, πιο προσοδοφόρων πηγών. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες αναζητούν να ενισχύσουν τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία το 9μηνο "άγγιξαν" τα 1,54 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Στην Τράπεζα Πειραιώς τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν στα 156 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και στα 480 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2024, επωφελούμενα κυρίως από τις εργασίες καρτών, τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων, τις μεταφορές κεφαλαίων (εισαγωγές/εξαγωγές, εμβάσματα, επιταγές) και τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών.

Στη Eurobank ενισχύθηκαν κατά 11,8% (ή 6,1% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) έναντι του εννεαμήνου του 2023 και ανήλθαν σε 451 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου και τη Διαχείριση Περιουσίας, αντιστοιχώντας σε 70 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού.

Στην Εθνική Τράπεζα τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 104 εκατ. το γ’ τρίμηνο του 2024, +2% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση, οδηγώντας την αύξηση στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους σε +15% ετησίως (313 εκατ. ευρώ). Η ισχυρή δυναμική στις προμήθειες αντανακλά τη λιανική τραπεζική (+17% σε ετήσια βάση), με αξιοσημείωτη αύξηση σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, ιδιαιτέρως δε στις προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα (+35% ετησίως), τη χορήγηση δανείων (+25% ετησίως) και τις πληρωμές (+18% ετησίως).

Τέλος, αυξημένα κατά 8,6% σε τριμηνιαία βάση –στα 108,8 εκατ. ευρώ– ήταν τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της αύξησης των νέων εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις, καθώς και της ενισχυμένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Το εννεάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση, στα 305,6 εκατ. ευρώ.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου