Στις 28 Ιουνίου 1999 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με χώρες της Λατινικής Αμερικής, την γνωστή και ως Mercosur.
Η Κομισιόν θέλει να τελειώνει με τη συμφωνία αυτή, η οποία έχει περάσει από 40 κύματα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ως το τέλος του έτους.
Ίσως όμως να μην είναι τόσο απλό, καθώς πρόκειται για μια πραγματική διχογνωμία εντός της Ένωσης. Για παράδειγμα, η Ισπανία και η Γερμανία είναι υπέρ, Ιταλία και Γαλλία κατά. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο 2024 11 κράτη-μέλη κάλεσαν την Κομισιόν να οριστικοποιήσει τη συμφωνία (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Λετονία)
Οι αγρότες είχαν εκφράσει σθεναρά την αντίθεσή τους και τον Ιανουάριο 2024, ενώ και τώρα πραγματοποιούν διαμαρτυρίες.
Η «Ναυτεμπορική» μίλησε στο Στρασβούργο με την Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Σάσκια Μπρικμόντ, η οποία εξελέγη για 2η θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια Ευρωβουλευτής γνωστή στη χώρα μας λόγω της ενεργού συμμετοχής της στις Επιτροπές LIBE και PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.
«Αυτοκίνητα vs Αγρότες»
Οι Πράσινοι, όπως είπε στη Ν» η κ. Μπρικμόντ, τάσσονται ξεκάθαρα κατά της Συμφωνίας Mercosur, θεωρώντας πως πρόκειται για μια «πάλη» μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών και Αγροτών: «Ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εξάγονται στη λατινική Αμερική καθώς δεν πωλούνται στην Ευρώπη. Για αυτό και η Γερμανία είναι τόσο πολύ υπέρ της συμφωνίας».
Η Σάσκια Μπρικμόντ επιμένει ιδιαιτέρως στο θέμα των φυτοφαρμάκων: «Φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην ΕΕ θα εξάγονται στη λατινική Αμερική, θα χρησιμοποιούνται σε προϊόντα εκεί και κατόπιν αυτά θα εισάγονται φθηνά προς κατανάλωση και βρώση στην ΕΕ». Για αυτό όπως τονίζει «(οι Πράσινοι) είμαστε ενάντια στη Mercosur».Fred MARVAUX/European Union
Οι χώρες της Mercosur χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα, πολλά από τα οποία απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη λόγω της τοξικότητάς τους. Επιπλέον, αυτό δεν εμποδίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποστέλλουν αυτά τα προϊόντα σε αυτές τις χώρες τα οποία δεν μπορούν να κατευθύνουν στην ενιαία αγορά, και τα κατάλοιπα αυτών των φυτοφαρμάκων επιστρέφουν σε εμάς μέσω των φρούτων, των λαχανικών και της σόγιας που εισάγουμε για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση.
Αποψίλωση δασών
«Θεωρούμε πως αυτό θα οδηγήσει και σε αποψίλωση των δασών σε Αργεντινή, Βραζιλία και κατ’ επέκταση και στον Αμαζόνιο», σημειώνει.
Μια μελέτη που ανατέθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της αποψίλωσης των δασών (όπως κάθε άλλη συμφωνία, επιπλέον, όπως συμπεραίνεται από μελέτη (2020) που εξετάζει τους δεσμούς μεταξύ της αποψίλωσης των δασών και των εμπορικών συμφωνιών).
Οι Πράσινοι συνδέουν το θέμα με μελέτες του WWF (-73% των άγριων ζώων σε 50 χρόνια αλλά -95% στη Νότια Αμερική): αναβολή του κανονισμού για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών από τον Πρόεδρο της Επιτροπής ακολουθεί την πίεση ορισμένων τρίτων χωρών, πρωτίστως της Βραζιλίας. Ο Λούλα ντα Σίλβα ισχυρίστηκε αυτή τη νίκη στον εθνικό Τύπο. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τους Προέδρους της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τούτου λεχθέντος, ο κανονισμός κατά της αποψίλωσης των δασών απέχει πολύ από το να είναι τέλειος, διότι ενώ καλύπτει τον Αμαζόνιο, αυτό δεν ισχύει για τον Cerrado ( τεράστια οικοπεριοχή τροπικής σαβάνας στην ανατολική Βραζιλία). Ως εκ τούτου, η μείωση της αποψίλωσης των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αντισταθμίζεται από την αύξηση του Cerrado.
Αιχμές για τα περιβαλλοντικά πρότυπα
Κατά την κ. Μπρικμόντ «η συμφωνία δεν πληροί τα περιβαλλοντικά πρότυπα και είναι πλέον πολύ αργά για να αλλάξει κάτι». Μάλιστα καταγγέλλει πως η Κομισιόν αρνείται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία καθώς «όπως μας λέει έχει εντολή από το Συμβούλιο. Αυτή η εντολή όμως έρχεται από 2009. Τότε ήταν διαφορετικές οι συνθήκες, ήταν μια τελείως διαφορετική ατζέντα όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα».
Σύμφωνα με την ίδια «δεν έχουμε πρόσβαση στη Συμφωνία ούτε γνωρίζουμε πότε θα ψηφιστεί». Στρέφει ακόμη τα «βέλη» της προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τονίζοντας πως «εξυπηρετείται η ατζέντα του ΕΛΚ και της Κομισιόν».
Ακόμη και για τις αποζημιώσεις που θεωρητικά προβλέπονται για τους αγρότες εκφράζει τις αμφιβολίες της: «Δεν ξέρουμε τι ποσό θα είναι, πώς θα το πάρουν οι αγρότες και μέχρι πότε θα ισχύει», υπογραμμίζει χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «εκτός πραγματικότητας».
Οι Πράσινοι εκτιμούν ότι η Mercosur δεν συνάδει με τη στρατηγική έκθεση για τη γεωργία που υποβλήθηκε στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στις αρχές Σεπτεμβρίου (ακόμη και αν δεν κατονομάζεται ρητά η συμφωνία).
Η Σάσκια Μπρικμόντ αναφέρει πως «κοιτάμε πώς θα συγκροτήσουμε μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προκειμένου να πούμε ένα ξεκάθαρο «όχι» στη συμφωνία, Είναι όμως πολλοί οι νέοι Ευρωβουλευτές οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς τις θέσεις τους».
Όπως φαίνεται αυτό το θέμα έχει ακόμη μέλλον σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου τουλάχιστον, σίγουρα ένα 6μηνο τουλάχιστον μέχρι να μελετηθεί το κείμενο να ζητηθούν τροποποιήσεις και να ψηφιστεί (ή όχι) από το Σώμα.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου