Το Πήλιο ενδείκνυνται για αναζωογονητικές αποδράσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αν και το φθινόπωρο το σκηνικό είναι ακόμα πιο μαγευτικό. Ανεβαίνοντας από τον Βόλο μέχρι το βουνό των Κενταύρων, θα συναντήσετε τα γραφικά χωριά με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική που θα σας γοητεύσουν.
Και η αλήθεια είναι πως δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Εμείς, επιχειρούμε να επιλέξουμε τρία χωριά του Πηλίου που θα σας εντυπωσιάσουν.
Πορταριά
Απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Βόλο και σύμφωνα με μία θεωρία, οφείλει το όνομά της στην τοποθεσία της, καθώς είναι η «πόρτα» που οδηγεί στο Πήλιο. Η Πορταριά αποτελεί ένα από τα γραφικότερα πηλιορείτικα χωριά, ενώ υπήρξε προορισμός διακοπών ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Λιθόστρωτα καλντερίμια περνούν ανάμεσα από παραδοσιακά πετρόχτιστα κτίσματα, εντυπωσιακά αρχοντικά, περίτεχνες βρύσες, εκκλησίες και φυσικά τις περίφημες πλατείες, που ξεχωρίζουν σε όλα τα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι η κεντρική πλατεία Μελίνας Μερκούρη αλλά και οι πλατείες Αδάμενας και Ταξιαρχών με τα αιωνόβια πλατάνια
Μηλιές
Άρρηκτα συνδεδεμένες με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, τον περίφημο Μουτζούρη, το οποίο προσφέρει πραγματικά αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του βουνού των Κενταύρων, οι Μηλιές είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου.
Κατά τη διαμονή σας εδώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη χτισμένη το 1741 εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών για να θαυμάσετε τις αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες και τα κειμήλια. Πρόκειται για το σημείο όπου το Μάιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία ο Άνθιμος Γαζής. Στο παλιό Δημαρχείο του χωριού σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στο ναό του Αγίου Νικολάου θα παρατηρήσετε τους τάφους των Γαζή, Φιλιππίδη και Κωνσταντά.
Κισσός
Απέχει περίπου 50 χλμ. από το Βόλο, η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς γίνεται μέσα από φιδογυριστικό δρόμο και τις εντυπώσεις κλέβει η πλούσια και απαράμιλλου κάλλους φύση του βουνού των Κενταύρων. Πρόκειται για ένα από τα πιο ήσυχα και χαμηλών τόνων χωριά του Πηλίου, γι’ αυτό και το επιλέγουν όσοι δεν αντέχουν την πολυκοσμία.
Και ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ονομασία του οφείλεται στους κισσούς που καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων του χωριού, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, αυτή οφείλεται στην παράφραση της λέξης χρυσός. Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί η κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία του όπου δεσπόζει η τρίκλιτη, βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που πολλοί θεωρούν ως την πιο όμορφη του Πηλίου. Το πέτρινο κτίσμα της χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, είναι χτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό από τους αριστοτέχνες Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας και κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος κόσμου που καταφθάνει στο χωριό για να θαυμάσει από κοντά το «στολίδι» του Πηλίου, όπως πολλοί την αποκαλούν.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου