Μία από τις πιο ισχυρές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την εξωτερική του πολιτική έχει να κάνει με τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η περίφημη φράση του ότι θα τον τελειώσει σε μόνο μία ημέρα, ακούγεται σαν καύχημα ενός αδαούς ωστόσο η εφημερίδα Wall Street Journal παρουσιάζει ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο που ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Πούτιν, πάντως, δήλωσε ότι "η μπάλα είναι στο αμερικάνικο γήπεδο" για να αρχίσουν οι επαφές.
Σύμβουλοι του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αποκάλυψαν στην εφημερίδα Wall Street Journal διαφορετικές εκδοχές ενός σχεδίου για να "παγώσουν" οι μάχες.
Το βέβαιο είναι ότι για να υλοποιήσει το σχέδιό του, θα πρέπει να έρθει σε μια απότομη ρήξη με την προσέγγιση του νυν προέδρου Μπάιντεν που είναι στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο για "όσο χρειαστεί", αναφέρει το δημοσίευμα.
Η κριτική του Τραμπ στον Μπάιντεν για την Ουκρανία ήταν μέχρι τώρα ότι με τη στάση του να δίνει δωρεάν όπλα στο Κίεβο" αύξανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Wall Street Journal επικαλείται τρεις πηγές "κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο" και αναφέρει ότι το μεταβατικό γραφείο του Τραμπ εξετάζει μια πρόταση που θα εμπόδιζε το Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια, με αντάλλαγμα προσοδοφόρες συμφωνίες για παροχή όπλων.
Για να συμβεί αυτό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι συγκρούσεις θα πρέπει να σταματήσουν με την εφαρμογή μιας μεγάλης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα παγώσει ουσιαστικά τις μάχες και θα ανάγκαζε το Κίεβο να εγκαταλείψει έως και το 20% της επικράτειάς του, ως μέρος μιας ουδέτερης ζώνης μήκους 1.200 χλμ.
Οι πηγές αυτές τονίζουν ότι η διαχείριση και επιτήρηση μιας τέτοιας ζώνης ασφαλείας δεν θα γινόταν από τις ΗΠΑ. "Μπορούμε να παρέχουμε εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη, αλλά η κάννη του όπλου θα είναι ευρωπαϊκή... και δεν πληρώνουμε γι' αυτό", φέρεται να είπε στη WSJ μία πηγή.
Μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν, ήδη, δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία "όσο χρειαστεί", και ο Ζελένσκι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την παραχώρηση εδάφους στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τι μπορεί πραγματικά να συμβεί
Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν μετακινείται από τη γραμμμή ότι η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε παραχωρήσεων στον Πούτιν θα ήταν "απαράδεκτη για την Ουκρανία" και "αυτοκτονία για την Ευρώπη". Με αυτό το δεδομένο το σχέδιο που φαίνεται να επεξεργάζεται ο Τραμπ δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί καθώς θα επηρέαζε τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, ενώ επαναφέρει στο τραπέζι το ποια θα είναι στάση του απέναντι στη Συμμαχία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Οι φόβοι ότι ο Τραμπ μπορεί να επιδιώξει να αποσυρθεί μονομερώς από το ΝΑΤΟ είναι υπερβολικοί, σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ψηφίσει νομοθεσία που απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία για να εγκρίνει μια τέτοια κίνηση.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Τραμπ είναι πράγματι πιθανό να μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους που στηρίζουν το Κίεβο να επωμιστούν ένα τεράστιο βάρος για να διατηρήσουν επαρκή προμήθεια όπλων. Μια κίνηση που ενδεχομένως να ασκούσε πίεση στον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, ακόμη και για παραχώρηση εδαφών.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου