Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Η ΕΕ έχει εκταμιεύσει το 42% των κονδυλίων του Ταμείου Ανακάμψης – Τι πήρε η Ελλάδα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει στα 27 κράτη μέλη το 42% των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως δήλωσε ο νέος Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η συνολική εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένης της προχρηματοδότησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, φτάνει τα 269 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 723,8 δις που αποτελούν τη συνολική κατανομή του Ταμείου. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 42% της συνολικής χρηματοδότησης», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις.

«Φέτος έχουν εκταμιευθεί 48,7 δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη-μέλη και ελπίζουμε να φτάσουμε συνολικά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας στη νέα Κομισιόν της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι το ποσό που έχει ήδη δοθεί στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU, ανέρχεται σε 74,8 δισ. ευρώ. Σε αυτό προστίθενται και τα 94,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν με ευνοϊκά δάνεια, με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Ως το τέλος του έτους αναμένεται να εκταμιευθούν επίσης άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο Λετονός επίτροπος.
Προθεσμία ως τον Αύγουστο του 2026

Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία ως τον Αύγουστο του 2026 για να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αν και οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εντός δύο ετών, οι χώρες μέλη θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τους στόχους που έχουν δεσμευτεί έναντι των Βρυξελλών ώστε να λάβουν τα κονδύλια που τους αναλογούν πριν από τη λήξη της προθεσμίας», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Προσθέτουν μάλιστα πώς «δεν υπάρχει επιλογή για παράταση στην εκτέλεσης του Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς αντιδρούν οι λεγόμενες φειδωλές χώρες του Βορρά».

Η μεγαλύτερη πρόκληση θα έρθει στο τέλος της περιόδου εκτέλεσης του σχεδίου: «Ενώ το πρώτο μισό του σχεδίου Ανακάμψης επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις, το δεύτερο σκέλος εστιάζεται στις επενδύσεις. Σε αυτό προστίθεται η δυσκολία για ορισμένες χώρες να απορροφήσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους και να τους διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Τι περιμένει η Ελλάδα

Η Αθήνα, με το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» έχει αιτηθεί και εξασφαλίσει από τον Ιούλιο του 2021 συνολικά 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης- 18 δις σε επιχορηγήσεις και άλλα τόσα σε δάνεια.

Εως τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 18 δισ. ευρώ, καθώς έχουν εγκριθεί ήδη, τέσσερα αιτήματα πληρωμών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αυτόν τον μήνα το πέμπτο αίτημα για την είσπραξη συνολικά 3,3 δισ. ευρώ- 1,3 δισ. ευρώ σε δωρεάν επιχορηγήσεις και 2 δισ. ως δάνεια. Για το 2025 , η Αθήνα αναμένει από το Ταμείο Ανάκαμψης 4,9 δισ. και άλλα 7 δισ. για το 2026.

Το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Απασχόληση και κοινωνική συνοχή και οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Ο στόχος είναι τα επόμενα πέντε χρόνια να κινητοποιηθούν με το σχέδιο Ανάκαμψης, επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου