Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
Χρηματιστήριο: Έριξε… άγκυρα χωρίς να πάρει ρίσκα
Στασιμότητα επικράτησε σήμερα (11/12) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου και να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις στα πέριξ των 1.460 μονάδων.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά μπορεί να μην γεφύρωσε περαιτέρω την απόσταση από τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα των 1.450 μονάδων. Μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα «τρέχει» με ρυθμό +4,6% μέσα στον Δεκέμβριο.
Οι αγοραστές, πάντως, έδειξαν διάθεση αφομοίωσης των παραπάνω κερδών, καθώς ούτε τα ικανοποιητικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό κατόρθωσαν να βελτιώσουν την επενδυτική ψυχολογία και να επαναφέρουν το πρόσημο σε θετικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 1.457,60 μονάδες, χάνοντας 1,2 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.458,81 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 1.454,69 έως 1.461,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 142 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49 εκατ. ευρώ σχετίζονταν με πακέτα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μάλιστα, έξι προσυμφωνημένες συναλλαγές, αξίας 47 εκατ. ευρώ, αφορούσαν μετοχές του family office της Μαριάννας Λάτση, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου ή αλλιώς σε 2,6 εκατ. τεμάχια. Αγοραστές ήταν πέντε ξένοι επενδυτές, ο Γιώργος Περιστέρης, καθώς και στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακή. Οι αγοραπωλησίες έγιναν στην τιμή των 18 ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Metlen ενισχύθηκαν πέριξ του +1%, παρέχοντας στηρίγματα και αμβλύνοντας τις επιπτώσεις των ρευστοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, Jumbo και ΔΕΗ υποχώρησαν κατά 2,4% και κατά 2%, αντίστοιχα.
Αφομοίωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος εξακολουθεί να κερδίζει +12% μέσα στον Δεκέμβριο, παρουσίασε οριακή μεταβολή στο -0,10% και τις 1.290 μονάδες, εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για τη μείωση των προμηθειών και των χρεώσεων.
Η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε στο +0,26% και τα 3,85 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μειώθηκε στο -0,13% και τα 7,73 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύτηκε στο -0,37% και το 1,615 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank περιορίστηκε στο -0,18% και τα 2,241 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 3.554 μονάδες), η μετοχή της Metlen διευρύνθηκε κατά +1,1% και ανέκτησε τα 33 ευρώ, με τη μετοχή της Lamda Development να κερδίζει 1,8% και να κλείνει στα 7,2 ευρώ. Άνοδο της τάξης του 1% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία αυξήθηκε στα 18,5 ευρώ, στον απόηχο του placement για το 2,5% της Latsco. ΔΑΑ και ΕΥΔΑΠ διευρύνθηκαν κατά 1% και 1,5%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 1,99% και αναδιπλώθηκε στα 11,8 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 1% περιορίστηκε και η μετοχή του Ελλάκτωρ, με τη μετοχή της Jumbo να πέφτει στο -2,4% και τα 25,9 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 2.299 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε θετικά στο +0,9% και τα 4,79 ευρώ, προσεγγίζοντας ξανά τα 4,8 ευρώ. Intralot και Πλαστικά Θράκης ενισχύθηκαν κατά 1,0% και 2,3% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Austriacard έδωσε συνέχεια στην ανάκαμψη από τα πρόσφατα χαμηλά, τερματίζοντας στο +2,6% και τα 5,7 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι Κρι αναδιπλώθηκε στο -2,2% και τα 14,9 ευρώ. Η μετοχή του ΟΛΠ, τέλος, διαπραγματεύτηκε στο -1,5% και τα 29,4 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 102,7 δισ. ευρώ.
Στασιμότητα και αφομοίωση
Χωρίς ιδιαίτερα διάθεση για την ανάληψη επιπλέον ρίσκου κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισε σημάδια κόπωσης.
Ωστόσο, αυτή η αναδίπλωση επ’ ουδενί αναιρεί το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών, με την ελληνική αγορά να έχει αλλάξει… πίστα και να βλέπει ξανά τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων (υψηλό έτους και υψηλό 13 ετών).
Οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, τα επιτυχημένα road-show σε Λονδίνο & Νέα Υόρκη, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας επιτρέπουν στους αγοραστές να «δουν» με άλλο… μάτι τις ελληνικές μετοχές.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» με ρυθμό άνω του +4,6%, έχοντας 6/8 θετικές συνεδριάσεις, με τις τράπεζες στο ίδιο χρονικό διάστημα να σκαρφαλώνουν στο +12% και να προσεγγίζουν τις 1.300 μονάδες.
Είναι σαφές ότι η απόσταση από τα φετινά ρεκόρ (1.502 και 1.348 μονάδες, αντίστοιχα) είναι πλέον ευκόλως διαχειρίσιμη, ενόσω ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει απόδοση +12,8% μέσα στο 2024. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις τράπεζες καθορίζεται σε +21,2%.
Βέβαια, με τα δεδομένα στο γεωπολιτικό πεδίο να είναι εξαιρετικά ρευστά και τον κίνδυνο μιας μακράς οικονομικής αστάθειας να παραμονεύει στην Ευρωζώνη, τα πράγματα μπορούν γρήγορα να αλλάξουν προς το χειρότερο. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός.
Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή της Prodea διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα του 0,47 ευρώ/μετοχή, με την πληρωμή των χρημάτων να είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου.
Ανακούφιση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου. O δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 2,7% σε ετήσιο επίπεδο και στο 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο, όπως ακριβώς περίμεναν και οι αναλυτές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται επιφυλακτικά στο +0,31% και τις 520 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αφομοιώνει τα πρόσφατα ρεκόρ και να ρίχνει… άγκυρα στις 20.340 μονάδες (+0,03%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street καταγράφουν μικρά κέρδη έως 0,5%, εκφράζοντας ανακούφιση για τις επιδόσεις του πληθωρισμού.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου