Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τη θέση της στο Σ.Α. του ΟΗΕ


Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτει πλέον από την Πρωτοχρονιά και για δύο χρόνια η Ελλάδα, μετά την πανηγυρική εκλογή της τον περασμένο Ιούνιο.

Μια θέση ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων και στην ευρύτερη γειτονιά μας, με τα μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να βυθίζουν στην αβεβαιότητα ολόκληρο τον πλανήτη.

Τον προσεχή Μάιο μάλιστα, η Ελλάδα αναμένεται να αναλάβει για έναν μήνα και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, με βάση την αλφαβητική σειρά των χωρών μελών. Μια προεδρία που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», θα εγκαινιάσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας και το στίγμα της Αθήνας στην παγκόσμια σκηνή.

Σε λίγες ημέρες πάντως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου- Κύπρου. Μια σύνοδος ιδιαίτερα σημαντική για τον Ελληνισμό γενικότερα, σε μια περίοδο όπου οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα λόγω και του ρόλου που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία με τους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα τζιχαντιστές μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Οριοθέτηση των ΑΟΖ και Κυπριακό

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο είναι πλέον περισσότερο από ποτέ στρατηγικής σημασίας, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να ενσωματώσει στην τουρκική σφαίρα επιρροής τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού, αλλά και να προωθήσει τη «λύση των δύο κρατών» στην Κύπρο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ήδη πληθαίνουν οι φωνές στην Τουρκία που θέτουν ζήτημα υπογραφής συμφωνίας καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, στο πλαίσιο του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου. Για «ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία» κάνει λόγο η Milliyet! «Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει στη Μεσόγειο», ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει: «Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Συρία για την επέκταση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας ανησύχησε την Ελλάδα».

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι εξελίξεις στη Συρία έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας διεθνώς, γεγονός που ελπίζει να εκμεταλλευτεί, με βάση το δόγμα της νεοοθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η νέα «ανακάλυψη» του Τούρκου προέδρου ότι «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την… Τουρκία»!

Τη γιγάντωση της αλαζονείας της Άγκυρας αναμένεται να «γευθεί» η Αθήνα και κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα διεξαχθεί -εκτός απροόπτου- στην τουρκική πρωτεύουσα στις αρχές του χρόνου.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά «μικρό καλάθι», λέγοντας στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha ότι «δεν βλέπω προοπτική… η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις».
Καμία ουσιαστική πρόοδος

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος» στη συζήτηση σε μεγαλύτερο βάθος της μίας και μόνης διαφοράς για την Ελλάδα – την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δηλαδή.

Ισχνές λοιπόν έως μηδαμινές οι προοπτικές επίτευξης ουσιαστικών αποτελεσμάτων στην τρέχουσα διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου. Όσο κι αν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης λέει πως «θα συνεχίσουμε στη λογική του διαλόγου χωρίς φόβο», γιατί «η αδράνεια και η ακινησία δεν είναι επιλογή».

Η Τουρκία έχει δύο στόχους έναντι της χώρας μας: «Συγκυριαρχία» στο Αιγαίο και διαμόρφωση συνθηκών στο μέλλον για να αποσπάσει μια μορφής αυτονομία στην Ελληνική Θράκη μέσω της δήθεν «τουρκικής μειονότητας», κάτι το οποίο συνιστά και ωμή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Το «ιταλικό προηγούμενο»;

Η Τουρκία φαίνεται πάντως να πιέζει ώστε η όποια συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ να εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Ιταλία, όπου έγιναν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Υποχωρήσεις που οδηγούν σε νησιά χωρίς πλήρη ή και καθόλου επήρεια και ΑΟΖ, εκχώρηση δικών μας δικαιωμάτων και κυριαρχίας σε τρίτους.

Αναμφίβολα, η μόνη επιτυχία μέχρι σήμερα είναι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Το ερώτημα βέβαια δεν είναι αν η Ελλάδα θα επιμείνει στα «ήρεμα νερά», αλλά τι σκοπό έχει η Τουρκία. Όταν η Άγκυρα μας απειλεί με casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Άγκυρα μπορεί να έχει περιορίσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας -χωρίς να τις αποφεύγει πάντως κατά το δοκούν- αλλά η στάση της αυτή είναι εντελώς προσχηματική. Δεν ξεχνά τον στόχο της: Επιδιώκει «λύση πακέτο» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο. Αξιώνοντας μάλιστα από την ελληνική πλευρά να μην «υπερπολιτικοποιεί τα ζητήματα», αλλά να μετέχει στον διάλογο «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», όπως ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Τουρκικός αναθεωρητισμός

Το μόνο αντικειμενικό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ο διαχρονικός τουρκικός αναθεωρητισμός. Να υποχρεώσει μάλιστα την Ελλάδα σε υποχωρήσεις βήμα-βήμα, χωρίς η ίδια να κάνει πίσω, πουθενά. Να μας «φινλανδοποιήσει» δηλαδή, ώστε να λαμβάνουμε πρώτα υπ’ όψιν τις πιθανές αντιδράσεις της Άγκυρας, πριν ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα!

Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία και από κάθε επίσημο και ημιεπίσημο βήμα διακηρύσσει και προβάλλει τις εκτός διεθνούς δικαίου παράλογες απαιτήσεις της εις βάρος της Ελλάδας. Πόσο μάλιστα τώρα, που πιστεύει πως λόγω της διεθνούς συγκυρίας θα βρίσκει ευήκοα ώτα στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Όσα «παράθυρα ευκαιρίας» και αν θέλει η Ελλάδα ν’ ανοίξει, στην Άγκυρα φυσάει αντίθετος άνεμος

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου