Ο πόλεμος και η πρώτη μεγάλη επένδυση

Το 1902, μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας του, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, την Nomura Shoten, ως γενικός διευθυντής. Για τα επόμενα δύο χρόνια, μελετούσε την αγορά και προσπαθούσε να πείσει τους πελάτες της εταιρείας να επενδύσουν σε μετοχές.

Όταν ξέσπασε πόλεμος το 1904 ο Τοκουσίτσι προέβλεψε μια ανάλογη πολεμική άνθηση με αυτή του Πρώτου Σινοϊαπωνικού Πολέμου και παρακάλεσε τον πατέρα του να του επιτρέψει να κατευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση προς νέα κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας τα οικογενειακά κεφάλαια.

Μετά από αρχική άρνηση, ο Τοκουσίτσι ο Ά ενέδωσε. Το 1904, ο Τοκουσίτσι ο Β’ απέκτησε πρόσβαση στην οικογενειακή περιουσία και ανέλαβε τον έλεγχο της Nomura Shoten.

Η πρώτη μεγάλη επένδυση που έκανε ως επικεφαλής της Nomura Shoten ήταν σε μια κλωστοϋφαντουργική εταιρεία, την Fukushima Boseki, για την οποία κυκλοφορούσαν φήμες ότι βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ωστόσο, αυτές οι φήμες ήταν ανυπόστατες. Αφού επισκέφθηκε και συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας, διαπίστωσε ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν ήταν χρεοκοπημένη, αλλά στην πραγματικότητα ακμάζουσα. Η διοίκηση του έδειξε τα βιβλία παραγγελιών τους. Ήταν γεμάτα. Και ο νεαρός Νομούρα κατάλαβε ότι οι φήμες περί χρεοκοπίας είχαν διαδοθεί από εκείνους που «σόρταραν» μετοχές για να ωφεληθούν.

Μετά από μια απότομη πτώση της μετοχής της Fukushima Boseki, άρχισε να αγοράζει μετοχές στα 20 γεν. Μέσα σε λίγες ημέρες η τιμή ανέβηκε στα 25 γεν, και συνέχισε να αγοράζει μέχρι να φτάσει στα 30 γεν. Σε αυτό το σημείο, οι πωλητές μετοχών πανικοβλήθηκαν από την άνοδο της τιμής και προσπάθησαν να βγουν από τις θέσεις τους αγοράζοντας πίσω τις μετοχές της εταιρείας. Σύντομα κατάλαβαν ότι ο Τοκουσίτσι κατείχε τις περισσότερες από τις διαθέσιμες μετοχές.

Μέχρι το τέλος του 1905, η τιμή της μετοχής της Fukushima Boseki είχε ξεπεράσει τα 100 γεν, και ο Τοκουσίτσι Νομούρα είχε κερδίσει περισσότερα από τα 20.000 γεν που του είχε δανείσει ο πατέρας του. Παρόλο που πούλησε κάποιες μετοχές, διατήρησε την πλειονότητα της επένδυσής του ως μακροπρόθεσμη επιλογή. Στην πραγματικότητα δεν αποχωρίστηκε ποτέ τη θέση του. Ακόμη και σήμερα η Nomura Asset Management εξακολουθεί να κατέχει το 2,9% της Fukushima Boseki (που πλέον διαπραγματεύεται ως Shikibo).
Το πρωτοποριακό τμήμα ερευνών

Η εμπειρία του με τη Fukushima Boseki ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη της οπτικής του και της προσέγγισής του στις επενδύσεις. Ερευνώντας την εταιρεία, συνομιλώντας με τη διοίκηση και εξετάζοντας τα στατιστικά, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορείς απλά να ακολουθείς τις φήμες. Με αυτή την κατανόηση, πήρε μια καινοτόμο απόφαση, πρωτόγνωρη για την εποχή στην ιαπωνική χρηματοοικονομική ιστορία: η χρηματοοικονομική εταιρεία του θα δημιουργούσε ένα τμήμα έρευνας αφιερωμένο στην ανάλυση εταιρειών.

Το 1906, ο Τοκουσίτσι ίδρυσε το τμήμα έρευνας της Nomura Shoten, το οποίο αρχικά αποτελούνταν από λίγα άτομα. Ο σκοπός του ήταν να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα για εταιρείες, να συντάσσει αναφορές και να παρέχει ακριβείς προβλέψεις στους πελάτες της εταιρείας. Ήταν ένα πρωτόγνωρο βήμα για την εποχή, καθώς κανείς άλλος στην Ιαπωνία δεν πρόσφερε τέτοιες υπηρεσίες.

Απέδειξε ότι η επιτυχία στις επενδύσεις δεν βασιζόταν στην τύχη, αλλά στην κατανόηση των γεγονότων και των συνθηκών που επηρεάζουν την αγορά. Το τμήμα έρευνας έγινε η βάση της φιλοσοφίας της Nomura: να εξυπηρετεί τους πελάτες με αξιόπιστη και καλά τεκμηριωμένη πληροφόρηση.
Το κραχ του 1907 ως ευκαιρία

Το 1907, η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά υπέστη σοβαρή κρίση, όταν μια οικονομική ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Πολλές ιαπωνικές χρηματοοικονομικές εταιρείες κατέρρευσαν, αλλά η Nomura Shoten επιβίωσε και μάλιστα ακμάσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η στρατηγική του να βασίζεται στην έρευνα και την ανάλυση αποδείχθηκε σοφή. Η εταιρεία είχε αποφύγει τις υπερβολικά επικίνδυνες επενδύσεις και κατάφερε να εντοπίσει ευκαιρίες αγοράς σε υποτιμημένες μετοχές, τις οποίες μπορούσε να αποκτήσει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Η φήμη της Nomura Shoten ως αξιόπιστης και σταθερής εταιρείας αυξήθηκε, και οι πελάτες άρχισαν να την εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο.

Το 1917, η Nomura Shoten μετεξελίχθηκε σε ένας ολοκληρωμένος επενδυτικός οίκος. Αυτή η κίνηση ήταν μια ακόμη πρωτοβουλία του Τοκουσίτσι, ο οποίος ήθελε να προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στους πελάτες του.

Με το τμήμα έρευνας στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η Nomura Bank, όπως μετονομάστηκε, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους πελάτες, παρέχοντας επενδυτικές συμβουλές, ανάλυση αγοράς και πρόσβαση σε κεφάλαια.
Η κληρονομιά του

Πέθανε το 1945, αλλά η φιλοσοφία και οι μέθοδοι του συνεχίζουν να καθοδηγούν την εταιρεία που ίδρυσε.
Με σκληρή δουλειά, οξυδέρκεια, προσαρμοστικότητα και την ικανότητα να βλέπει ευκαιρίες εκεί που άλλοι έβλεπαν μόνο προβλήματα, από παρίας έγινε… Σαμουράι των αγορών. Και άφησε πίσω του μια κληρονομιά που εξακολουθεί να επηρεάζει τον χρηματοοικονομικό κόσμο.

naftemporiki.gr