Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Συρία: Ο αλ Σάρα υποδέχθηκε με χειραψία μόνο τον Γάλλο ΥΠΕΞ - Δεν έδωσε το χέρι στη Γερμανίδα υπουργό [βίντεο]

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν σήμερα στη Δαμασκό με τον de facto ηγέτη της Συρίας Άχμαντ αλ-Σάρα, στην πρώτη επίσκεψη αξιωματούχων αυτού του επιπέδου μεγάλων δυτικών δυνάμεων στις νέες συριακές αρχές, τα πρώτα βήματα των οποίων παρακολουθούνται με προσοχή.

Αυτό που τράβηξε τα βλέμματα ωστόσο, ήταν το βίντεο της υποδοχής, με τον Άχμαντ αλ-Σάρα να κάνει χειραψία στον Γάλλο Ζαν-Νοέλ Μπαρό αλλά να μην δίνει το χέρι του στη Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ.

"Ο νέος κυβερνήτης της Συρίας, ο ισλαμιστής Άχμαντ αλ-Σάρα δεν δίνει το χέρι στις γυναίκες για λόγους αρχής. Η υποδοχή από την υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ και τον Γάλλο συνάδελφό της Μπαρό θεωρείται φιλική για τα δικά του δεδομένα" σημείωσε ο δημοσιογράφος στην ανάρτησή του.

Μπέρμποκ: Η Ευρώπη δεν θα γίνει χορηγός νέων ισλαμιστικών θεσμών

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων ισλαμιστικών θεσμών στη Συρία, διεμήνυσε από τη Δαμασκό η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε με τον de facto ηγέτη της χώρας.

"Η Ευρώπη θα στηρίξει, αλλά η Ευρώπη δεν θα γίνει χορηγός νέων ισλαμιστικών θεσμών", τόνισε η Μπέρμποκ.

Παράλληλα είπε πως η άρση των κυρώσεων εις βάρος της Συρίας θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πολιτική διαδικασία στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν στο προεδρικό παλάτι στη Δαμασκό με τον αλ-Σάρα και η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται "με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε νωρίτερα σήμερα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ενώπιον της πρόκλησης να ενώσει τη χώρα, ο Άχμαντ αλ-Σάρα έχει δεσμευτεί να διαλύσει τις ένοπλες παρατάξεις, κυρίως την οργάνωση HTS.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει έναν εθνικό διάλογο, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία ούτε ποιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σ' αυτόν και ανέφερε πως η διοργάνωση εκλογών στη χώρα του μπορεί να απαιτήσει τέσσερα χρόνια.

Ο Άχμαντ αλ-Σάρα ζητάει να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης το 2011, που μετατράπηκε στη συνέχεια σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ προκάλεσε επίσης τη φυγή εκατομμυρίων κατοίκων και τον κατατεμαχισμό της χώρας.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου