Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Φόβοι για αναταραχές στη Μόρια μετά τον τρίτο νεκρό


foboi-gia-anataraxes-sti-moria-meta-ton-trito-nekro

Τρεις θάνατοι μέσα σε λίγα  24ωρα στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την κυβέρνηση και φόβους για πιθανή έκρηξη των ανθρώπων που διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες όπως καταγγέλλουν και οι Γιατροί του Κόσμου.
Στον καταυλισμό της Μόριας συνεχίζουν να μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, με θερμοκρασίες που κατά τη νύχτα πέφτουν κάτω του μηδενός, εκατοντάδες άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους.
Στο σύνολο τους αρνούνται να μετακινηθούν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης που χρησιμοποιείται για τη στέγαση μεταναστών όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.
'Οπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας ένας ακόμα 30 χρονος άνδρας από το Πακιστάν μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό της Μόριας και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης με εμφανή συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, που προήλθε από μαγκάλι που χρησιμοποιήθηκε στη σκηνή για να ζεσταθούν.

Συντετριμένος δηλώνει ο Μουζάλας - ομοβροντία από τα κόμματα 

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τους τρεις θανάτους μεταναστών στην Μόρια ζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που παράλληλα δήλωσε συντετριμμένος από το περιστατικό. Όπως δήλωσε ο ίδιος ένας ακόμα μετανάστης βρίσκεται στην εντατική αλλά είναι εκτός κινδύνου.
Ο κ. Μουζάλας επιτέθηκε κατά των τοπικών αρχόντων καθώς και των ενώσεων ξενοδόχων λέγοντας ότι έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην Μόρια καθώς οι δήμαρχοι αρνήθηκαν την συνεργασία με την απόδοση νέων χώρων για την δημιουργία υποδομών φιλοξενίας ενώ οι ξενοδόχοι αποφάσισαν να μην δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταπάτησε το καταστατικό της αφού δεν κατήγγειλε για ρατσισμό τους τοπικούς άρχοντες και τις ενώσεις ξενοδόχων που δεν δέχονταν μετανάστες όπως πραγματοποιούσε σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο κ. Μουζάλας άνοιξε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με την τοπική αυτοδιοίκηση αφού και στο παρελθόν είχε καταγγείλει τους δημάρχους ότι δεν συνεργάζονται με το υπουργείο για την εξεύρεση νέων χώρων φιλοξενίας.
Παράλληλα ο κ. Μουζάλας επέρριψε ευθύνες τόσο στις ΜΚΟ για τις οποίες είπε ότι δεν ελέγχονται από το υπουργείο αλλά από την Ε.Ε όσο και για την Ύπατη Αρμοστεία την οποία κατηγόρησε για καθυστερήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ύπατη Αρμοστεία κατέθετε προσχέδια τα οποία περιέγραφαν ότι θα δημιουργηθούν οικίσκοι στην Μόρια μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος του χειμώνα. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν περίπου 400 πρόσφυγες οι οποίοι θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα από την Μόρια καθώς έχουν εξεταστεί τα αιτήματά τους για άσυλο ενώ – όπως δήλωσε – βρέθηκε οικόπεδο δίπλα στην Μόρια το οποίο ενοικιάστηκα από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και θα τοποθετηθούν σκηνές για να αποσυμφορηθεί ο χώρος υποδοχής ενώ αδειάζουν και 300 θέσεις στο Καρά Τεπέ για το οποίο έχει ευθύνη η τοπική αυτοδιοίκηση και ηΎπατη Αρμοστεία.
ΝΔ: Η Αμυγδαλέζα ήταν κολαστήριο τώρα είναι απλά...Δευτέρα     
Ενα δηκτικό tweet ανάρτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλις Κικίλιας σχολιάζοντας όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός για τους 3 θανάτους στη Μόρια.  


Οι τρεις νεκροί  

Το τρίτο θύμα είναι ένας 20χρονος Πακιστανός ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στην σκηνή του και πιθανολογείται πως ο θάνατός του οφείλεται σε αναθυμιάσεις στην προσπάθεια του να ζεσταθεί. 
Απαντήσεις εν τω μεταξύ αναμένονται από την ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για τους θανάτους ακόμη δυο μεταναστών που βρέθηκαν επίσης νεκροί στην σκηνή τους με διαφορά λίγων 24ωρων.
Ο 20χρονος Αιγύπτιος πέθανε στις 24 Ιανουαρίου και ο  46χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που έχασε η ζωή του το Σάββατο 28 του μήνα, βρέθηκαν νεκροί στην ίδια σκηνή του καταυλισμού, ενώ προσπαθούσαν να ζεσταθούν, με κάποιο αυτοσχέδιο μέσο, πιθανότατα μαγκάλι. 

Φόβοι για αναταραχή και βίαιες αντιδράσεις 

Οι τρεις θάνατοι έρχονται να πυροδοτήσουν ακόμη  περισσότερο το κακό κλίμα στο κέντρο κράτησης της Μόριας όπου εκατοντάδες   μετανάστες ζουν ήδη εδώ και μήνες σε άθλιες συνθήκες χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα διέξοδος.    
Ομάδες Αφρικανών, κυρίως, μεταναστών, συχνά πυκνά κλείνουν, διαμαρτυρόμενοι, την κεντρική πύλη του καταυλισμού, ενώ η μεταφορά, περίπου στις 2 το μεσημέρι, της σορού του νεκρού Πακιστανού με ασθενοφόρο, κινδύνευσε να προκαλέσει έκρηξη. Δεκάδες μετανάστες συνέρευσαν γύρω από το ασθενοφόρο και αποχαιρέτησαν το νεκρό σύντροφό τους με συνθήματα και λυγμούς.

Καμπανάκι από τους Γιατρούς του Κόσμου   

Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά μέσα σε μία εβδομάδα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, εκφράζουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τους αδιευκρίνιστους θανάτους δύο ατόμων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, ακόμα ένας δεκαοκτάχρονος, βρέθηκε σήμερα νεκρός, ενώ άλλος ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου.
Προσθέτουν δε, ότι μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής, επισήμως, άγνωστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης.
«Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Επιτέλους λίγη ντροπή   

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία είχε ήδη ζητήσεις εξηγήσεις και ανάληψη ευθύνης  για τον δεύτερο θάνατο στη Μόρια  επισημαίνοντας πως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «η αξία της ανθρώπινης ζωής υποχωρεί» επανέρχεται μετά το και το τρίτο θύμα. 
«Δυστυχώς όσα γράψαμε στην χτεσινή μας ανακοίνωση επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο. Αναμένουμε την παραίτηση των υπευθύνων και την παρέμβαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Επιτέλους λίγη ντροπή!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στ.Θεοδωράκης: Στους πόσους θανάτους θα ξυπνήσει η κυβέρνηση; 

«Αναρωτιόμαστε στους πόσους θανάτους θα ξυπνήσει η κυβέρνηση. Υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών. Ελπίζω κάποια στιγμή η κυβέρνηση να αποφασίσει να συζητήσει σοβαρά τις δικές μας προτάσεις και να αξιοποιήσει με το σωστό τρόπο τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με τον τρίτο θάνατο στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια μέσα σε μία εβδομάδα.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου