Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Αλ. Τσίπρας έκαψε το χαρτί της συναίνεσης



Τις τρεις κορυφές του τριγώνου που αποτελούν τον οδικό άξονα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «έκαψε το χαρτί της συναίνεσης» και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της αδράνειας», ενώ επέμεινε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό γιατί, όπως πρόσθεσε, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018. Επανέλαβε επίσης ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.
Στην πάνω κορυφή του τριγώνου του σχεδίου της Ν.Δ., όπως περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. «Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά τα οποία παρήγαγε η χώρα. Από την άλλη, μια πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, μπορεί να είναι τόσο περιοριστική, που να ακυρώσει το όφελος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άρα, πρέπει να προκρίνεται μια δημοσιονομική πολιτική που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με λελογισμένο περιορισμό των φόρων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η δεύτερη κορυφή, όπως είπε, έχει να κάνει με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. «Δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να παρέχει πόρους. Και χρηματοδότηση στις εταιρείες που θέλουν να ρισκάρουν και να επενδύσουν. Αλλά, πρέπει να υπάρχουν πόροι. Δεν μπορεί να στηρίζονται μόνο σε ίδια κεφάλαια. Εάν δεν υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και μια άλλη προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών, η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ως τρίτη κορυφή του τριγώνου περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις. Όπως εξήγησε, «δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους. Κατηγοριοποιώ τις μεταρρυθμίσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες».
  • «Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Ο τρόπος που αποκτούμε ένα Κράτος λειτουργικό. Το πως αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, αξιολογούμε τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιοποιήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
  • «Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επενδύσεις. Αυτό που λέμε αγορές προϊόντων. Ο τρόπος που απελευθερώνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Κατά την άποψή μου, αυτό γίνεται χωρίς να δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση σε κεντρικά κατευθυνόμενες κλαδικές πολιτικές», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα έφτασε πολύ κοντά το 2014 να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. «Δεν τα κατάφερε γιατί υπήρξε μια πολιτική αλλαγή. Και πληρώνει σήμερα έναν πάρα πολύ ακριβό λογαριασμό από αυτή την επιλογή», πρόσθεσε και στάθηκε στην ανάγκη συμφωνίας πάνω σε ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που θα αποτελεί τον άξονα εξόδου της χώρας από την κρίση και το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις του εκάστοτε μνημονίου.
«Κυρίως, πρέπει αυτό το σχέδιο να γίνει κτήμα του πολιτικού συστήματος αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας», είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου