Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

«Μασάζ» σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπό τον φόβο της «ηλεκτροπληξίας»


masaz-se-suriza---anel-upo-ton-fobo-tis-ilektropliksias

Tην πλοκή της κινηματογραφικής ταινίας «η ημέρα της μαρμότας» θυμίζει το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφού το κλείσιμο της περιβόητης Β΄ αξιολόγησης ξαναφέρνει στον «αφρό» συμπεριφορές και απόψεις αντίστοιχες άλλων παρόμοιων περιόδων.
Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που μιλώντας από την αιώνια πόλη πριν από μια εβδομάδα έθεσε το θέμα μιλώντας για το «παράδοξο» μια Αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει εκπονηθεί από τους δανειστές.

Όσο λοιπόν πλησιάζουν οι ημέρες του νέου μεγάλου συμβιβασμού με την σκληρή πραγματικότητα οι φωνές εντός του κόμματος αλλά και κατά των εχθρών πυκνώνουν.

Αναβολή της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, «μασάζ» στους ΑΝΕΛ

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, η συνεδρίαση αναβάλλεται. 
Σήμερα πάντως στις 12 το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκκλείδης Τσακαλώτος, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημερώνουν πάντως την κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι στο τέλος «η αίσθηση ευθύνης» όπως λέει στο TheTOC «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και κατ΄ συνέπεια κανείς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί καταψηφίζοντας.

Η περίπτωση Σκουρλέτη

Ισχυρή ένδειξη για το τι θα συμβεί όταν η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί απέναντι στα μέτρα είναι η στάση του πρώτου τη τάξει υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη ο οποίος ταυτοχρόνως στην ίδια συνέντευξη του κατήγγειλε ως μέγα σκάνδαλο την πώληση μονάδων της ΔΕΗ μιλώντας για «βαποράκια συμφερόντων» και την ίδια στιγμή ξεκαθάριζε πως ως γνήσιος Αριστερός θα συνταχθεί με την άποψη του κόμματος.
Η τοποθέτηση του αυτή ήρθε μια ημέρα μετά την διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία ο Πρωθυπουργός εμφανίζονταν να λέει κανείς δεν είναι πιο Αριστερός από μένα και εφόσον η δική μου συνείδηση μπορεί να αντέξει την συμφωνία μπορούν και οι βουλευτές.
Ο κ. Σκουρλέτης εκλήθη από την αντιπολίτευση να κατονομάσει ποια είναι τα βαποράκια των συμφερόντων. Έδειξε την ΝΔ, ως την εύκολη απάντηση, στο δύσκολο για εκείνον πολιτικό ερώτημα, ποια είναι τα βαποράκια που μετέχουν στην διαπραγμάτευση για τη ΔΕΗ καθώς η ΝΔ ως γνωστόν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε υποστηρίξει ότι οι αναφορές Σκουρλέτη σε βαποράκια δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα.
Τη «σύσταση» του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως έχουν στο μυαλό τους και οι βουλευτές της «καυτών ζωνών». Των περιοχών δηλαδή εκείνων στις οποίες βρίσκονται οι μονάδες λιγνίτη.
Οι Γιάννης Θεοφύλακτος, Θέμης Μουμουλίδης, Γιώργος Ντζιμάνης Κώστας Σέλτσας και Μίμης Δημητριάδης συναντήθηκαν με τον Γιώργο Σταθάκη την Τρίτη το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες βγήκε «λευκός καπνός».
Ο ελιγμός Σταθάκη ότι η ιδιωτικοποίηση των μονάδων λιγνίτη δεν είναι προαπαιτούμενο αλλά απόρροια απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και ότι στον διαγωνισμό για την εκχώρηση θα μπορούν να μετέχουν και δημόσιοι φορείς ανέστειλε τις οποίες επιφυλάξεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Δημητριάδης αν και ο ίδιος απέφυγε παρά τις πιέσεις- σε τηλεοπτική συνέντευξη- να αποσαφηνίσει όπως έκανε ο Πάνος Σουρλέτης αν θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Ενώ επικαλέστηκε ένα επιχείρημα που ακούγεται ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μονάδες που θα πωληθούν είναι παλιές και ρυπογόνες.
Από όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν χθες προκύπτει η ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποσπάσει κάτι στα εργασιακά π.χ βελτιώσεις σε ότι αφορά τα ποσοστά για τις ομαδικές απολύσεις ή τον απεργιακό νόμο που θα λειτουργήσουν ως αμορτισέρ για την πίεση που θα δεχθεί η ΚΟ προκειμένου να «πουλήσει» προς τα έξω την πώληση της ΔΕΗ που πλήττει ευθέως την ιδεολογία και την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπόθεση της ΔΕΗ αναδεικνύει μια ακόμα μεγάλη διάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και κατά πόσο είναι αυτές εργαλείο ανάπτυξης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή ότι «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτιούνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων» την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωνε πάλι από τη Βουλή ότι ιδιωτικοποιήσεις ίσον ανάπτυξη.
Είχε προτείνει μάλιστα να ακολουθηθεί και στη ΔΕΗ το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η κίνηση αυτή έβαλε τον Πειραιά στην κατηγορία των μεγάλων παικτών.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου