Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Βενεζουέλα: Το Ανώτατο Δικαστήριο αυτοχρίστηκε... Βουλή και θα νομοθετεί



Τις νομοθετικές αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, ανέλαβε το φιλικό προς τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ότι η σύνθεση του κοινοβουλίου είναι παράτυπη.
«Όσο η ακυρότητα της σύνθεσης της Εθνοσυνέλευσης θα συνεχίζεται, οι κοινοβουλευτικές νομοθετικές εξουσίες θα ασκούνται απευθείας είτε από το συνταγματικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είτε από το τμήμα του το οποίο είναι επιφορτισμένο με την τήρηση των νόμων», αναφέρει στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το δικαστήριο έχει κρίνει από τον Αύγουστο του 2016 ότι η σύνθεση της Βουλής είναι μη σύννομη, καθώς τρεις βουλευτές, των οποίων την εκλογή η Δικαιοσύνη έκρινε παράτυπη, ορκίστηκαν κανονικά, αφού η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς θεώρησε ότι η απόφαση ήταν πολιτική, με στόχο τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της.
Στην Εθνοσυνέλευση, η ενιαία αντιπολίτευση Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας διαθέτει 112 από τις 167 έδρες, έναντι 55 εδρών του κυβερνητικού Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου, στον οποίο συμμετέχει και το σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Μαδούρο.
Με πλειοψηφία που υπερβαίνει τα 2/3 στην Εθνοσυνέλευση, η αντιπολίτευση είχε ευρύτατες δυνατότητες, από την αναθεώρηση του συντάγματος μέχρι την προκήρυξη δημοψηφίσματος καθαίρεσης του προέδρου και ελέγχου της οικονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο και το φιλικό προς τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο αρνούνται να υπογράψουν ή ακυρώνουν συστηματικά κάθε απόφαση του κοινοβουλίου, ενώ ο επικεφαλής του κράτους έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα καταργήσει το σώμα και θα το αντικαταστήσει με τοπικές και περιφερειακές «λαϊκές επιτροπές».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου