Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

«Ανοιγοκλείνει» ξανά η συμφωνία - Αγκάθια και προσδοκίες


anoigokleinei-ksana-i-sumfwnia---agkathia-kai-prosdokies

«Ανοιγοκλείνει» ξανά τις τελευταίες ώρες η συμφωνία με τους δανειστές ενώ σαφέστερη εικόνα του που βρισκόμαστε αναμένεται να υπάρξει μετά την εν εξελίξει συνεδρίαση του EuroworkingGroup στις Βρυξέλλες.
Η πλευρά των δανειστών αναμένεται να καταλήξει αν τα σημεία που υπάρχει συμφωνία είναι επαρκή ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα και να κλείσουν την τεχνική συμφωνία.

 Πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πως «Η συμφωνία θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup το πρώτο 10ημερο του Μαϊου αφού αυτό είναι δέσμευση των θεσμών. Στις 7 Απριλίου θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει το staff level agreement».
 Ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ βλέπουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).
Οι ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.
Ξανά ενστάσεις από  ΔΝΤ για τα εργασιακά;   
Ενώ μέχρι χθες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως τα εργασιακά έχουν κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο για τις διεκδικήσεις της Αθήνας - ο Δ.Τζανακόπουλος είχε προεξοφλήσει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τόσο θετικά που με χαρά θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές - σήμερα υπήρξαν πληροφορίες πως η πλευρά του ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένη και επανέρχεται στο σύνολο των απαιτήσεων της.Το Ταμείο λέει ναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. 

Αλλά ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα οι ΑΝ.ΕΛ για την πώληση της ΔΕΗ   

Θολό παραμένει το τοπίο και ως προς τα ενεργειακά που προκαλούν μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να προβάλει στον ορίζοντα ισχυρή πιθανότητα να καταψηφιστούν οι ρυθμίσεις που συζητά  η κυβέρνηση με τους δανειστές. Ενδεικτική η δημόσια στάση του βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σέλτσα ο οποίος ξεκαθάρισε μετά τον Πάνο Σκουρλέτη ότι θα ψηφίσει ότι φέρει η κυβέρνηση. « Έχω το σφίξιμο της καρδιάς και του στομαχιού όπως όλοι οι αριστεροί, κάτι παίρνουν από τα σωθικά μας αυτές οι αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά είμαι μάχιμος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάω στο Άγιο Όρος» είπε και υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατόρθωσε να βγάλει τις υδροηλεκτρικές μονάδες από την ατζέντα της συζήτησης για πώληση μέρους της επιχείρησης.
Τελείως άλλη εικόνα για το τι συζητά η κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ έδωσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και χωρίς να αφήνει περιθώρια να θεωρήσει κάποιος ότι μιλάει χωρίς να γνωρίζει είπε ότι μαζί με μονάδες λιγνιτοπαραγωγής της ΔΕΗ θα πωληθούν και υδροηλεκτρικές. « Θα πάρουν ένα βρώμικο και ένα καθαρό» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του την ώρα πάντως που δήλωνε ότι συμφωνεί με τον Σκουρλέτη για την ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ για να έχουμε οφέλη « όταν θα έρθει η ανάπτυξη».

Αφορολόγητο κάτω από τα 6000 

Σε αντίθεση με την θολούρα στα εργασιακά και τα ενεργειακά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  σε συνάντηση- ενημέρωσης των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ - παρουσία της Εφης Αχτσιόγλου - ξεκαθάρισε το τοπίο για την μείωση του αφορολόγητου και το νέο μαχαίρι στις συντάξεις. 
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 6.000 ευρώ ενώ παίζεται ακόμη ο χρόνος για την εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αν θα είναι από το 2019. 
Ο υπουργός Οικονομικών σε αυτή τη συνάντηση μίλησε και για τα αντίμετρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Ομως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 26%  που έχει τεθεί στο τραπέζι από πλευράς των δανειστών δύσκολα θα θεωρηθεί ως «αριστερό» αντίμετρο.

Κούλογλου: Ποια αντίμετρα όταν κόβεις αφορολόγητο και συντάξεις     

Ηδη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Κούλογλου ( βεβαίως δεν θα κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα -  καταφέρθηκε κατά της επιλογής μείωσης των φορολογικών συντελεστών.  
«Όταν ζητούν παραδείγματος χάριν ότι όχι μόνο θα κόψεις, θα επιβάλεις και άλλους φόρους στους φτωχούς μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου ή θα τους κόψεις και τις συντάξεις και συγχρόνως θα πάρεις τι μέτρα; Θα πάρεις μέτρα που θα βοηθήσουν τους πιο πλούσιους, δηλαδή θα μειώσεις τη φορολογία φυσικών προσώπων, τι λένε στην πραγματικότητα: Λένε ότι όχι μόνο θα χάσεις τους δικούς αλλά θα ενισχύσεις και αυτούς που δεν πρόκειται να σε υποστηρίξουν και να σε ψηφίσουν ποτέ!» είπε σε συνέντευξή του.
Παράλληλα καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και για το θέμα της ΔΕΗ αλλά και της συνολικότερης συμφωνίας.  «Η προσπάθεια που γίνεται για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα γρήγορα είναι μια κίνηση που μόνο οικονομικοί δολοφόνοι θα μπορούσανε να είχανε κάνει» είπε και κατέληξε «σε μια διαπραγμάτευση κάποιες υποχωρήσεις είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αλλά να μην πρόκειται για συμφωνίες που να παραχωρούν τη δημόσια περιουσία στο τσάτρα – πάτρα και σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτό δεν αρμόζει όχι μόνο σε κυβέρνηση της Αριστεράς, κατεξοχήν σε κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά δεν αρμόζει στην πραγματικότητα σε καμία κυβέρνηση»    

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου