Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Πως κατέληξαν σε φιάσκο οι υποσχέσεις για το λαθρεμπόριο


pws-kateliksan-se-fiasko-oi-uposxeseis-gia-to-lathremporio

Οι μεγαλοστομίες και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τις λίστες της φοροδιαφυγής και το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, ακυρώνονται στην πράξη από τα επίσημα στοιχεία που η ίδια εμφάνισε στη Βουλή.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβαζαν προεκλογικά  τα έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα στο 1 δισ. ευρώ.
 
Σήμερα η εισπραξιμότητα των προστίμων από αυτό το λαθρεμπόριο - και ενώ βρισκόμαστε στο μισό του 2017 - ανέχεται μόλις στο 10% την ώρα που το 2014 το ποσοστό  είχε κλείσει στο 64%.
 Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.Το τρέχον έτος η εισπραξιμότητα των προστίμων κυμαίνεται στο 0,71%. Το 2016 ήταν 0,5% Το 2015 ήταν 10% και το 2014 ήταν 3,5%.

Πολύς θόρυβος και...μηδενικό αποτέλεσμα και στις λίστες.     

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τόσο προεγκλογικά όσο και μετεκλογικά είχαν κάνει σημαία - για να δείξουν την αναποτελεσματικότητα και τη «διαφθορά»  της προηγούμενης κυβέρνησης-  τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ , Μπόργιανς κλπ υποσχόμενοι να αντλήσουν δισεκατομμύρια.  
Τα στοιχεία που παρουσίασε η υφυπουργός οικονομικών κ. Παπανάτσιου στη Βουλή την Τετάρτη, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταικούρα, είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ που η ίδια έθετε.        
Από την λίστα Μπόργιανς , την σπουδαιότητα της οποίας διαφήμιζε ο προκάτοχος  της κυρίας Παπανάτσιου Τρύφων Αλεξιάδης ,έχουν μπει στα δημόσια ταμία μόνο το 1%, ήτοι μόλις 137.188 ευρώ από τα 12.710.520 εκατομμύρια ευρώ που έχουν καταλογίσει οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Σε ότι αφορά την λίστα Λαγκάρντ, τα βεβαιωθέντα πρόστιμα έχουν φτάσει στο ποσό των 264.585.023 ευρώ εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί τα 43.477.499 ευρώ, δηλαδή περίπου το 16%.
Από τα εμβάσματα του εξωτερικού τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί φτάνουν τα 415.238.119 ευρώ.
Πλην όμως έχουν εισπραχθεί τα 44.130.562 ευρώ.

Στον αέρα χιλιάδες πρόστιμα φοροδιαφυγής μετά το μπλόκο από το ΣτΕ

Η αναποτελεσματικότητα του φοροελεγκτικού μηχανισμού να ελέγξει και να συλλάβει την φοροδιαφυγή, είχε οδηγήσει στην εσαεί ομηρία των φορολογουμένων με αλλεπάλληλες παρατάσεις σε αναδρομικούς ελέγχους που δίνονταν με νομοθετικές ρυθμίσεις
Μετά την απόφαση του ΣτΕ η  ΑΑΔΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, θα περιμένουν  να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να στείλουν καινούργιες οδηγίες στα ελεγκτικά κέντρα και στις εφορίες. 
Πλέον θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες υποθέσεις κλείνουν οριστικά ως παραγεγραμμένες μετά την απόφαση του ΣτΕ αλλά και ποιες παραμένουν ανοικτές και για πόσο.
Επίσης, η ΑΑΔΕ θα κληθεί να αλλάξει τον ελεγκτικό προγραμματισμό προκειμένου να προλάβει την παραγραφή εκκρεμών υποθέσεων που βρίσκονται ένα βήμα από το να παραγραφούν και αυτές.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο η χθεσινή απόφαση θα οδηγήσει και στην ακύρωση προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί από τα ελεγκτικά κέντρα.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει κύμα προσφυγών κατά αποφάσεων καταλογισμού προστίμων.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου