Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αρχίζει το συνέδριο της ΔΗΣΥ ,για το μεγάλο restart της Κεντροαριστεράς


arxizei-to-sunedrio-tis-disu-gia-to-megalo-restart-tis-kentroaristeras

Τον «όλον ΠΑΣΟΚ» - εκτός του τμήματος εκείνου που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ- μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις που δημιούργησαν, σε πείσμα των δυσκολιών, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προσέρχονται στο τριήμερο συνέδριο με στόχο το μεγάλο restart για την Κεντροαριστερά και το μεσαίο χώρο.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γενημματά θα «ευτυχήσει» να απευθύνει την ομιλία της για το «αύριο» της παράταξης  έχοντας στο ακροατήριο τρεις πρώην προέδρους, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την σημασία του εγχειρήματος για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό   καταδεικνύει και η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστεί και να μιλήσει ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει στο ΣΕΦ τον στενότερο συνεργάτη του και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη αυτονόητη, αφού το Ποτάμι βρέθηκε πολλές φορές σε τροχιά σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξης αλλά « πρόσωπα και συνθήκες» δεν συνέβαλλαν στο να μετατραπεί η σύγκλιση σε συμπόρευση.
Μια συμπόρευση για την οποία ευελπιστεί ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αυτό τοποθετείται στην κεντροαριστερά και το κοινωνικό κέντρο.
Στελέχη και των δυο κομμάτων θεωρούν ότι δεν είναι αργά για να επιτευχθεί αυτή η συμπόρευση και προσβλέπουν το συνέδριο να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην Χαριλάου Τρικούπη εύχονται το Συνέδριο και ο δημόσιος διάλογος για το «νέο» που θα πυροδοτήσει να άρει τις επιφυλάξεις και τη διστακτικότητα του Ποταμιού αλλά και της κίνησης Διαμαντοπούλου- Ραγκούση- Φλωρίδη να μετάσχουν.   
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στο συνέδριο δεν θα παραστούν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης της Ώρας Αποφάσεων.
Στην απόφαση αυτή συντέλεσε ότι έλαβαν προσκλήσεις ως πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όχι ως ιδρυτές της πολιτικής τους κίνησης. 
Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα παραστεί ο τρίτος της κίνησης Γιάννης Ραγκούσης που εμφανιζόταν ανοικτός στην προοπτική αυτή. Αν επιλέξει να παραστεί εκτιμάται ότι  θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για κοινή συμπόρευση με Διαμαντοπούλου και Ραγκούση.

Το νέο σύμβολο   

Το τριήμερο συνέδριο θα εγκρίνει την πολιτική διακήρυξη ,το προγραμματικό πλαίσιο ενώ αναμένεται να προσδιορίσει και το χρονοδιάγραμμα για τον νέο φορέα που θα προκύψει έπειτα από νέο συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο ή στα τέλη του έτους.
Το restart θα αποτυπωθεί και συμβολικά: θα αποκαλυφθεί το νέο σύμβολο το οποίο μαζί με τον εμβληματικό ήλιο από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τα σύμβολα των άλλων κομμάτων και κινήσεων.  Από και και πέρα όμως υπάρχουν και τα δύσκολα πεδία που ενέχουν και διαφωνίες και αποκλίσεις: όπως το χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο, ο χαρακτήρας του νέου φορέα ( ενιαίος ή πολιτασικός)   και ο χρόνος και η διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής.        

Το πρόγραμμα των ομιλιών  

Την Φώφη Γεννηματά θα διαδεχθούν στο βήμα οι επικεφαλής των  «συνιστωσών» που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου (πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ) του Θανάση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) του Εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και τους Προέδρου της ΕΔΕΜ Απόστολου Πόντα.


Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναφερθεί στο μέλλον με αναφορές όμως στην «κολασμένη» περίοδο (2009-2011) κατά την οποία ο ίδιος ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το ύφος της ομιλίας του θα καθορίσει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απάντηση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τελευταίος αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο το πρωί και κατά τις ίδιες πηγές δεν πρόκειται να «ξύσει» παλιές πληγές αν δεν προκληθεί.
Με μεγάλο ενδιαφέρον (για διαφορετικούς όμως λόγους) αναμένονται οι ομιλίες των Κώστα ΣημίτηΚυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη.


 


Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η ομιλία του επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρο Λυκούδη στον οποίο απέστειλε πρόσκληση η κυρία Γεννηματά.
Ο κ. Λυκούδης επιμένει σταθερά εδώ και καιρό στην ανάγκη συγκρότησης ενός νέο κεντροαριστερού πόλου μεταξύ των δύο μονομάχων, με σταθερές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή
Την ίδια ημέρα θα πάρουν το λόγο και δύο από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του πρώην εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Οι Νίκος Χριστοδουλάκης και Τάσος Γιαννίτσης.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργούν παράλληλα διάφορα θεματικά workhop στα οποία θα μετέχουν μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, καθηγητές πανεπιστημίου κ.α.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου