Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ –Ο μαραθώνιος έως τον Αύγουστο 2018 και το τελευταίο ισχυρό του χαρτί



Η χθεσινή (28/8) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σηματοδοτεί την απαρχή μιας ακόμα κρίσιμης περιόδου για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μιας περιόδου, η οποία θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν και θα διαπιστωθεί κατά πόσο έγινε πραγματικότητα η τελευταία μεγάλη δέσμευση του πρωθυπουργού για οριστική έξοδο από την κρίση και από την επιτροπεία.

Τα περιθώρια για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Δεν είναι μόνο η λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της φοροεπιδρομής.
Ούτε είναι το σαφές προβάδισμα της ΝΔ, η οποία – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – φαίνεται να προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση.
Είναι ακόμα και οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος εκτιμάται ότι – εφόσον το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία και αποκτήσει δυναμική – θα ασκήσει έντονες πιέσεις στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί πραγματικά να εξελιχθεί στον απόλυτο «εφιάλτη» για τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του.
Διότι εάν δεν καμφθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και απογοήτευση, εάν δεν ανατραπεί ότι η καλύτερη δυνατή «προοπτική» είναι αυτή της δεύτερης θέσης και εάν δεν αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κεντροαριστεράς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να δει τα ποσοστά και τη δυναμική του να εξανεμίζονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.
Είναι προφανές εδώ και αρκετούς μήνες πως ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του δεν έχουν άλλο αφήγημα πέραν αυτού της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, την επιτροπεία και την κρίση.
Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος του πρωθυπουργού.
Μια και αποτελεί το τελευταίο χαρτί του, το οποίο εν πολλοίς συμπυκνώνεται στην φράση «εγώ έβγαλα την χώρα από τα μνημόνια που μας έβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Χαρτί που είναι ισχυρό και που σε συνδυασμό με τις πολιτικές «παθογένειες» της ΝΔ και των λοιπών ενωμένων κεντροαριστερών δυνάμεων (έλλειψη αξιόπιστων πολιτικών προτάσεων, αδυναμία πολιτικού προσανατολισμού, βαρύ πολιτικό παρελθόν, κοκ) μπορεί να επιτρέψει στον κ.Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν πρωταγωνιστές στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να «τρέξει» όσο πιο καλά και πιο γρήγορα το τρέχον πρόγραμμα.
Να κλείσει τη δύσκολη γ’ αξιολόγηση, να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum στην οικονομία, να φέρει επενδύσεις, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία, να αναδείξει την κοινωνική πολιτική της και το κυριότερο να συνδράμει έτσι ώστε η όποια βελτίωση στην οικονομία να περάσει και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο, η επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί και από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.
Όμως είναι σαφές πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα εξακολουθήσει, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, να τρέχει έναν μαραθώνιο χωρίς ανάσα.
Η διαδρομή όμως που απομένει είναι αυτή που θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το οποίο μπορεί να εξελιχθεί από μια τεράστια επιτυχία μέχρι μια τεράστια καταστροφή.
arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου