Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» επιστρέφει



Τείνοντας να γίνει θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά τη μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη, το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Με στόχο να διαφυλάξει και να διατηρήσει ζωντανή την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, γενέτειρας του πατριάρχη του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.
Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, διαλέξεις, έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και παρουσιάσεις βιβλίων, μέσα από τα οποία θα προβληθεί και θα αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι, όσο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη λαϊκή μουσική.
Στα γραφικά σοκάκια της μεσαιωνικής Άνω Σύρου, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων (πλατεία Βαρδάκα - Ερμούπολη) και στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ορχήστρα Μυστικό Μπουζούκι, η οποία αποτελείται από μια παρέα μικρών παιδιών που μεγαλώνουν στον δρόμο που χάραξε ο Μάρκος Βαμβακάρης, τη συναυλία του Νίκου Τατασόπουλου και της Αθηνάς Λαμπίρη με το δίδυμο «Σκούτα - Μυταράκη» και άλλες συναυλίες, με αποκορύφωμα τη διάλεξη και το σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη και τη λήξη του Φεστιβάλ, με τον Στέλιο να παίζει Μάρκο στη Σύρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα λειτουργεί στην αίθουσα τέχνης Γ. & Ε. Βάτη (πλατεία Μιαούλη - Ερμούπολη) έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, με τους οργανοποιούς Νίκο Φρονιμόπουλο, Τάσο Κατσιφή, Παναγιώτη Στάμκο, Νίκο Παΐσιο, Γιάννη Τσουλόγιαννη και Αθανασία Μπόλια.
Αναλυτικό πρόγραμμα Φεστιβάλ
30/8: Έπαυλη Τσιροπινά, 20:30, τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Έναρξη Φεστιβάλ - 1ο μέρος: «Μάρκος Βαμβακάρης - Από τον μύθο στην ιστορία 1600 - 2015». Παρουσίαση από τον συγγραφέα της, κ. Δημήτρη Βαρθαλίτη, της ολοκληρωμένης έκδοσης που συμπεριλαμβάνει δύο βιβλία.
2ο μέρος: Ορχήστρα Το Μυστικό Μπουζούκι - μια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που, αθόρυβα και υπόγεια, με τη φαντασία ελεύθερη, ανακαλύπτει τα μυστικά της λαϊκής μας μουσικής.
3ο μέρος: Συναυλία του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Νίκου Τατασόπουλου, και της νέας μουσικού και τραγουδίστριας Αθηνάς Λαμπίρη με το δίδυμο μουσικών και ερμηνευτών «Σκούτα - Μηταράκη», με τη συμμετοχή του Γιάννη Ζαρία, βιολιστή της ορχήστρας «Rebetien».
31/8: Άνω Σύρος, 18:00
Σεμινάριο, με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από το ντουέτο Βασίλη Σκούτα - Δημήτρη Μηταράκη.
31/8: Πηγή Αγ. Αθανασίου - Άνω Σύρος, 21:00
Τρεις εποχές του ρεμπέτικου - Μια διαδρομή μέσα από το μικρασιάτικο, το προπολεμικό και το μεταπολεμικό ρεμπέτικο. Η Banda Jovanica είναι μια απόπειρα αναζήτησης του αόρατου μουσικού νήματος, που συνδέει τη μουσική δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια βαλκανική μουσική παράδοση. Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, τον Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλίων, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα. Πρόσωπο κλειδί, ο χαμένος θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας. Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραΐλα και το Βουκουρέστι. Μουσικά ταξίδια στον χρόνο και τον χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο ενός μουσικού - «φόβητρο». Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό. Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι. Η μουσική.
Παίζουν: Γιάννης Νιάρχος: κιθάρα - τραγούδι, Kλέαρχος Κορκόβελος: κύμβαλο, Χαρούλα Τσαλπαρά: ακορντεόν, Γλαύκος Σμαριανάκης: βιολί, Λουκάς Μεταξάς: κοντραμπάσο. Η μπάντα αυτή συναντά τον Γιώργο Ζορμπά (τραγούδι, μπαγλαμάς), ο οποίος έχει μακρά θητεία στο ρεμπέτικο και έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στον Πειραιά, και τον Αντώνη Μαραγκό (μπουζούκι).
1/9: Πιάτσα Άνω Σύρου, 21:00
Τρεις λαϊκές κιθάρες - Μια σύμπραξη τριών μουσικών από τρία διαφορετικά νησιά. Ο Βασίλης Αντωνίου από τη Μύκονο, ο Γιώργος Βαμβακούσης από τη Σύρο και ο Πέτρος Κουσουνάδης από την Τήνο, σε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ρεμπέτικου.
2/9: Θέατρο Απόλλων, 18:30
Διάλεξη και σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη. Ένα ταξίδι μέσα από τους δρόμους της λαϊκής μας μουσικής, την τεχνική και τα κουρδίσματα του μπουζουκιού.
2/9: Πιάτσα Άνω Σύρου, 21:00
Συναυλία με τους Λακριντί. Ένα σχήμα, αποτελούμενο από νέα παιδιά που αναζητούν την πολιτισμική μας ταυτότητα μέσα από την αστική λαϊκή μουσική παράδοση. Παίζουν: Αγνή Ρούσσου, Πέτρος Στεφάνου, Παναγιώτης Μάντης και Δημήτρης Γρηγοριάδης (μπουζούκι), Αφροδίτη Ορφανίδου και Βαγγέλης Στεφάνου (κιθάρα).
3/9: Έπαυλη Τσιροπινά, 20:30, τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Λήξη Φεστιβάλ: 1ο μέρος: «Μάρκος ο Συριανός» - παρουσίαση του βιβλίου για τον Μάρκο Βαμβακάρη, από τους συγγραφείς Γιώργο Θανόπουλο και Διονύση Μανιάτη.
2ο μέρος: «Ο Στέλιος Βαμβακάρης παίζει Μάρκο στη Σύρα»: αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, από την ομάδα που το παρουσίασε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια στο Ηρώδειο και το επανέλαβε το 2015 στο Barbican Theatre του Λονδίνου. Στην παράσταση, συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Σοφία Παπάζογλου, Μανώλης Πάππος, Εβελίνα Αγγέλου κ.ά.. Παρών με το μπουζούκι του θα είναι και ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου, γνωστός για τις συνθέσεις του, αλλά και για τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, ο οποίος υπηρετεί με ήθος, σεμνότητα και συνέπεια το λαϊκό τραγούδι, περισσότερο από 50 χρόνια. Υπεύθυνη για την παράσταση είναι η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.
Πληροφορίες
Δημαρχείο Σύρου: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη - Σύρος, τηλ.: 22813 61010. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 30/8: 18:00 - 22:00, 31/8 και 1 και 2/09: 10:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00, 3/09: 10:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου