Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Oι 35 μέρες-φωτιά που θα κρίνουν αξιολόγηση και προϋπολογισμό


oi-35-meres-fwtia-pou-tha-krinoun-aksiologisi-kai-proupologismo

Θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2018 χωρίς νέα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί; Θα υπάρξει επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 ώστε να χρηματοδοτηθεί το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα που θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση; Θα καταφέρει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει περισσότερα από 65-70 προαπαιτούμενα μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ώστε να κλείσει την 3η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου;

Με το που αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Αθήνα, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδεςουσιαστικά θα κριθεί και το τι μέλλει γενέσθαι με την 3η αξιολόγηση, και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς και το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα (και ποια) για τους Έλληνες φορολογούμενους. Η ατζέντα από σήμερα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου είναι ασφυκτικά γεμάτη με το πεδίο δράσης με μεταφέρεται από το… Χίλτον στη Βουλή και από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.
Με τη χθεσινή εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ολοκληρώθηκε και τυπικά η β’ αξιολόγηση ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο. Για την 3η αξιολόγηση, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα την κλείσει σε τρεις μήνες κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να κυλήσουν όλα ομαλά στα ακόλουθα χρονικά ορόσημα:
1. Στις 6 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο το πρώτο Eurogroup χωρίς τον Σοϊμπλε ύστερα από 8 χρόνια. Το θέμα «Ελλάδα» θα υπάρχει στην ατζέντα ενώ λεπτομερέστερη ενημέρωση αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής του Euroworking Group. Ουσιαστικά θα συζητηθεί η πρόοδος που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις κατά την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
2. Στις 9 Νοεμβρίου δημοσιεύονται οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης σε σχέση με την άνοιξη ωστόσο το ζητούμενο είναι κατά πόσο η εκτίμηση της Κομισιόν θα παραμείνει κοντά ή και πάνω από τους ελληνικούς στόχους.
3. Στις 21 Νοεμβρίου κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή. Μέχρι τότε, θα έχει υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενό του παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν θα έχουν επιστρέψει για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων. Με την κατάθεση του προϋπολογισμού θα φανεί και το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή, οι περικοπές επιδομάτων, είναι νέα μέτρα αλλά συμφωνημένα. Αυτό που είναι το ζητούμενο, είναι το αν θα υπάρξουν και καινούργια.
4. Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται η 2η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα η οποία και πάλι θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και να έχουν κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα προκειμένου να υπάρξουν πιθανότητες για κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στο έτος και όχι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.
5. Στις 30 Νοεμβρίου υπάρχει άλλο ένα διπλό ραντεβού με την εφορία: ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Ουσιαστικά από την πορεία των εσόδων τον Νοέμβριο θα φανεί που κλείνει ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς και ποιο θα είναι το έκτακτο μέρισμα αν υπάρξει. Οι τελικές αποφάσεις για το έκτακτο μέρισμα θα γίνουν στο πλαίσιο της 2ης αποστολής των θεσμών και η διανομή θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.
6. Το κρίσιμο Eurogroup και τελευταίο της χρονιάς είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου. Στο πολύ αισιόδοξο σενάριο, η 3η αξιολόγηση θα έχει κλείσει. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα έχουν εκδοθεί δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και θα έχει ψηφιστεί άλλο ένα πολυνομοσχέδιο με μνημονιακές διατάξεις. Θεωρείται δύσκολος στόχος ακόμη και για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
7. Στις 4 Δεκεμβρίου, θα ανακοινώσει και η ΕΛΣΤΑΤ την πορεία του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο. Έτσι θα φανεί αν η φετινή χρονιά μπορεί να κλείσει στο +1,8% κάτι που προϋποθέτει όμως ανάπτυξη της τάξεως του 3-3,5% για το 3ο και το 4ο τρίμηνο του έτους. 

Φωτό: Ευρωκίνηση

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου