Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Χαιρετίζουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων στην Ουκρανία Πούτιν, Μέρκελ, Μακρόν



Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισαν σήμερα την ανταλλαγή 200 κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισαν «θετική την ανταλλαγή κρατουμένων η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Η αρχή της ανταλλαγής κρατουμένων είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη σε τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η Άγκελα Μέρκελ κι ο Εμανουέλ Μακρόν.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισαν με κοινή δήλωσή τους την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στη ανατολική Ουκρανία.
Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στην πενταετή αυτή σύγκρουση μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ένα σημείο ανταλλαγής στην αποσχισθείσα περιοχή Ντονμπάς, σε μια ανταλλαγή που συμφωνήθηκε από τον Ουκρανό και τον Ρώσο ηγέτη σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι νωρίτερα αυτό τον μήνα.
«Η ανταλλαγή κρατουμένων που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι ένα πολυαναμενόμενο ανθρωπιστικό μέτρο» αναφέρει η κοινή δήλωση του Μακρόν και της Μέρκελ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Γάλλου προέδρου. «Σε συμφωνία με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, πρέπει τώρα να ακολουθήσει η πλήρης εφαρμογή της εκεχειρίας» σημειώνουν οι δύο ηγέτες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου