Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ιράν- Σαουδική Αραβία: Εκ νέου συνομιλίες στο Ιράκ

 


Iρανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι συναντήθηκαν εκ νέου στο Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα τρεις ιρακινές πηγές, με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων να συνεχίζονται μετά την εκλογή στην ιρανική προεδρία του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί.

Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν υπό την προεδρία του Χασάν Ροχανί και δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο, σημείωσαν «σημαντικές προόδους» στο θέμα της ασφάλειας του Κόλπου, είχε παραδεχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Ιρανός αξιωματούχος συναντήθηκε με Σαουδάραβα αξιωματούχο στη Βαγδάτη, σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ιρακινή πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, χωρίς να κατονομάσει τους αξιωματούχους ή να αναφέρει την ημερομηνία της συνάντησης, αν και διευκρίνισε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Κυβερνητική πηγή του Ιράκ και πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τον Ιανουάριο του 2016 και αλληλοκατηγορούνται εδώ και δεκαετίες ότι αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή.

Μετά την αποκάλυψη τον Απρίλιο της διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ είχε δηλώσει ότι η χώρα του φιλοξένησε «περισσότερες από μία φορές» συνομιλίες μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης, ενώ διπλωματικές πηγές είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Οι δύο περιφερειακές δυνάμεις διαφωνούν στα περισσότερα ζητήματα της περιοχής, ενώ αντιπαρατίθενται δι’ αντιπροσώπων στον πόλεμο στην Υεμένη. Εξάλλου το Ριάντ ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και υποπτεύεται την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα. Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες μας θα καταλήξουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία θα επιτρέψουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» και να επανεκκινήσει η διμερής συνεργασία», δήλωσε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν στη διάρκεια της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν μία εβδομάδα.

Με την ευκαιρία αυτή είχε καλέσει την Τεχεράνη «να σταματήσει οποιαδήποτε μορφή στήριξης» ένοπλων οργανώσεων στην περιοχή και επαναβεβαίωσε τη στήριξη του σουνιτικού βασιλείου «στις διεθνείς προσπάθειες που έχουν στόχο να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου