Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Βουτιά 40% στο ρούβλι


 Το ρωσικό νόμισμα έχει τεθεί σε τροχιά ελεύθερης πτώσης αφού οι χώρες της Δύσης ανακοίνωσαν αυστηρές κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών από το SWIFT διεθνές σύστημα πληρωμών. 

Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας έπεσε σχεδόν 40%, σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στα 119 ρούβλια ανά δολάριο. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαπραγματευόταν στα 75 και την Παρασκευή η ισοτιμία ήταν στα 83 ανά δολάριο. Αναλυτές δεν αποκλείουν να καταποντιστεί ακόμη και στα 300 ανά δολάριο. 

Η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να ξεκινήσει τις συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος και χρήματος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας όχι νωρίτερα από τις 15:00 ώρα Μόσχας (1400 ώρα Ελλάδας ) αντί για τις 07:00.

Η βουτιά της αξίας του νομίσματος από 30% έως 40% θα προσθέσει περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό, δήλωσε στη Wall Street Journal ο Σεργκέι Αλεκασένκο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός είχε ήδη ανέλθει στο 8,7% τον Ιανουάριο, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 4%. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν οι διακοπές στο σύστημα πληρωμών μειώσουν την προσφορά αγαθών, υπογράμμισε ο Αλεκασένκο. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε 9,5% για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Η τράπεζα, την οποία οι δυτικοί οικονομολόγοι θεωρούν γενικά ταγμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού, είναι πιθανό να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια, ωθώντας τη Ρωσία σε ύφεση.

Η οικονομική αναταραχή θα σηματοδοτήσει μια καίρια στιγμή που η βαρύτητα της κρίσης στην Ουκρανία θα χτυπήσει «στο σπίτι» για πολλούς απλούς Ρώσους.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου