Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για την Ουκρανία

 


Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα μια σπάνια, έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στη  Γενική Συνέλευση θα συζητηθεί ψήφισμα που θα καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καθώς δεν πέρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του βέτο της Μόσχα.


Με μεγάλη πλειοψηφία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε να προωθήσει το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:

Έντεκα χώρες ψήφισαν ναι, η Ρωσία ψήφισε κατά - Η Κίνα απείχε μαζί με την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η Ρωσία δεν μπορεί να εμποδίσει τον κόσμο να συγκεντρωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. Αυτή θα είναι μόνο η 11η  έκτακτη Γενική Συνέλευση τα τελευταία 70 χρόνια.

 

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Σέρχι Κισλίτσια ζήτησε να πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση βάσει του ψηφίσματος «Ένωση για την Ειρήνη». Αυτό ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1950 για να παρακάμψει τα βέτο της τότε Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας. Το ψήφισμα δίνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την εξουσία να πραγματοποιεί έκτακτες συνεδριάσεις όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι σε θέση να ενεργήσει λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των μόνιμων μελών του -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία- που έχουν δικαίωμα βέτο.

Οι δυτικές χώρες ελπίζουν ότι όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη θα καταδικάσουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στη Συνέλευση και έτσι θα κάνουν ορατή την παγκόσμια απομόνωση της ρωσικής ηγεσίας. Λόγω του πιθανώς μεγάλου αριθμού ομιλιών, οι συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Το προηγούμενο κείμενο του ψηφίσματος καταδίκαζε την επιθετικότητα της Ρωσίας «με τον πιο έντονο τρόπο» και επιβεβαιώνει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα καθώς και την ανεξαρτησία και ενότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία καλείται να αποσυρθεί άμεσα και να επιστρέψει στη Συμφωνία του Μινσκ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, το κείμενο θα προσαρμοστεί ξανά για ψήφιση στη γενική συνέλευση.

Μη δεσμευτική ψήφος

Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει περισσότερο συμβολικό νόημα. Το κείμενο είχε ήδη ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία χρησιμοποίησε το βέτο της εκεί. Ωστόσο, δυτικοί διπλωμάτες αξιολόγησαν την ψηφοφορία ως επιτυχία στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας διεθνώς, επειδή ο στρατηγικός εταίρος της Μόσχας, η Κίνα,απείχε και δεν υπήρξαν άλλες αντίθετες ψήφοι. Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Σανγκ Τζουν  παρέμεινε επίσης ουδέτερος σε χθεσινή του δήλωση: "Η Κίνα υποστηρίζει και ενθαρρύνει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και χαιρετίζει τον συντομότερο δυνατό άμεσο διάλογο και διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας", είπε ο κινέζος πρέσβης. 

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου