Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Νέα επιδείνωση αναμένεται στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

 


Αποκαλυπτήρια την Τετάρτη για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη και όλα δείχνουν ότι θα καταγραφεί νέο υψηλό. To κυρίαρχο στοιχείο του μήνα που τελειώνει σήμερα είναι η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. H τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά περίπου 7% μέσα στον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι τιμές λιανικής των καυσίμων: στον μήνα που τελειώνει αύριο, η βενζίνη στην αντλία ανατιμήθηκε κατά 4%, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά περίπου 6%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε στο 1,3 ευρώ το λίτρο, ακριβότερο κατά 6,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Και ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος παρέμειναν και τον μήνα που φεύγει στα ύψη -η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κλείνει περίπου στα 211 ευρώ η μεγαβατώρα-, η αγωνία επικεντρώνεται στο να καταγραφεί η κατάσταση με τις τιμές των τροφίμων και των υπόλοιπων ειδών πρώτης ανάγκης που έχουν μεγάλη στάθμιση στο «καλάθι της νοικοκυράς».
Ουσιαστικά, τα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία που αναμένονται στα μέσα Μαρτίου θα αποτυπώσουν τις προσπάθειες που κάνουν (ή δεν κάνουν) οι επιχειρήσεις για να απορροφήσουν τις πρόσθετες πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αύξηση του ενεργειακού και του μεταφορικού κόστους, καθώς και την εκτόξευση πολλών πρώτων υλών. 

Επιδείνωση
Ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα που προϋπήρχε της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, το οποίο όμως αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας του ουκρανικού. Το +6,2% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριο είναι η υψηλότερη μεταβολή σε επίπεδο μήνα από τον Ιανουάριο του 1997 και περαιτέρω αύξηση θα μας στείλει σε επίπεδα ανατιμήσεων που έχουν να καταγραφούν από το ταραχώδες 1996, δηλαδή πριν από 26 χρόνια. 
Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι συνάρτηση της διάρκειας που θα έχουν οι υψηλές τιμές και όχι τόσο το επίπεδο στο οποίο θα φτάσει o πληθωρισμός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια των εξαιρετικά υψηλών τιμών, τόσο μεγαλύτερη θα γίνει και η αύξηση της αξίας των εισαγωγών -κάτι που σημαίνει πλήγμα για τον ρυθμό ανάπτυξης- και τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η πίεση για το εισόδημα των νοικοκυριών. Ήδη ο Μάρτιος αναμένεται ότι θα είναι από τους χειρότερους μήνες, καθώς θα αποσταλούν εκατομμύρια εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος με τις αυξημένες καταναλώσεις του χειμώνα. Οι εξαιρετικά φουσκωμένοι λογαριασμοί λόγω «ρήτρας αναπροσαρμογής» θα πρέπει να πληρώνονται, ενώ οι τιμές των καυσίμων θα βρίσκονται πρακτικά σε ιστορικά υψηλά (αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα) και ενώ θα ασκούνται ολοένα και πιο έντονες ανατιμητικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, κάτι που θα φανεί στον λογαριασμό του supermarket. 

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου