Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ύδρα: Νέες αποκαλύψεις για την μεγάλη φωτιά – «Ακούσαμε 15-20 κρότους» κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες

 


Νέες μαρτυρίες για την μεγάλη φωτιά στην Ύδρα, που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που φέρεται να εκτοξεύτηκαν από την θαλαμηγού «Περσεφόνη», βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το MEGA, δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε παραπλέον σκάφος κατέθεσαν πως πριν από την έναρξη της φωτιάς άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν ρητώς ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.

Οι δύο μάρτυρες αναφέρουν πως είδαν σκάφος, που άνηκε στη θαλαμηγό, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης. Ακόμη, αναφέρεται πως είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού, ενώ για το πρόσωπό του υπάρχουν αιχμές για ξέπλυμα χρήματος.

«Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, δεν κάναμε τίποτα» – Τα πρώτα λόγια του καπετάνιου της θαλαμηγού

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν την Κυριακή οι 13 συλληφθέντες από το πλήρωμα της θαλαμηγού «Περσεφόνη» από την οποία φέρεται να έπεσαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τη μεγάλη φωτιά στην Ύδρα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), Γιώργος Βάλλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 μετέφερε τα πρώτα λόγια του καπετάνιου του σκάφους πριν να καταθέσει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής και πριν του απαγγελθούν κατηγορίες.

«Ενημερώθηκα την επόμενη ημέρα με τον καπετάνιο, ο οποίος μου είπε “ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα, πήρα κι έδωσα τα στοιχεία μου σε όλους τους φορείς, δεν γνωρίζω τίποτα, δεν εμπλέκομαι σε τίποτα, δεν κάναμε τίποτα”» είπε ο κ. Βάλλης.

Όπως τόνισε, ο καπετάνιος «βρισκόταν σε μία τρέλα», λέγοντας πως «με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα, για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη».

Την ίδια ώρα, αντιμέτωποι με βαριές ποινές είναι οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού.

Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα και για τους 13, που θα απολογηθούν την Τετάρτη σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πρόκειται για τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που έπλεε στον όρμο κοντά στο πευκόδασος της Ύδρας όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Ύδρα.

Τη θαλαμηγό είχαν νοικιάσει άτομα από το Καζακστάν, τα οποία πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος. Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Oι συλληφθέντες ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές, λόγω του νέου αυστηρού ποινικού κώδικα:

  • Φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο.
  • (Για μεγαλύτερες καταστροφές) φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο, καθώς θεωρείται κακούργημα.
  • Ποινές χωρίς αναστολή.
  • Τα δε πρόστιμα, μπορεί να είναι πολύ τσουχτερά, από 10 έως 200.000 ευρώ.
  • Αν κρίνει το δικαστήριο, μπορεί να υπάρξει δέσμευση περιουσίας

Αναμένεται το πόρισμα της προανακριτικής

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της Ύδρας εν μέσω τουριστικής περιόδου και σε μία περιοχή με χιλιάδες λουόμενους, αφού κάηκαν 300 στρέμματα δάσους εξαιτίας κάποιων απερίσκεπτων, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Νομικά αναμένεται να στραφεί ο Δήμος Ύδρας έναντι των υπαιτίων της πυρκαγιάς. Ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews τόνισε ότι «ο Δήμος αυτή τη στιγμή περιμένει το πόρισμα της προανακριτικής και εφόσον προκύψουν ευθύνες και βρεθούν οι ένοχοι, θα κινηθεί και αυτός νομικά για να ζητήσει αποζημιώσεις, τόσο για την ψυχική οδύνη, όσο και για τη μεγάλη ταλαιπωρία και σε οικονομικούς πόρους που έχει υποστεί αυτή τη στιγμή ο δήμος».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου