Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Κασσελάκης για Αποστολάκη: Δεν θυμάμαι ποια είναι η ακριβής δήλωσή του – Το θέμα του «μαύρου χρήματος» το είχα αναφέρει και προεκλογικά

 


Συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στο ομογενειακό ραδιόφωνο CosmosFm στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει τόσο για τις αποχωρήσεις Τεμπονέρα- Τσιόκα και Κοτσακά από τα όργανα, όσο και για τη δήλωση Αποστολάκη για «μαύρα χρήματα» που προκάλεσε αντιδράσεις.

Όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, «δεν θυμάμαι ακριβώς ποια είναι η ακριβής δήλωση του κυρίου Αποστολάκη. Πάντως το θέμα του «μαύρου χρήματος» προσωπικά το είχα αναφέρει και προεκλογικά αρκετά και το έλεγα αυτό προεκλογικά τις περασμένες εβδομάδες. Πώς μπορείτε να περιμένετε αλλαγή στη χώρα μας όταν εκλέγετε τους ίδιους και τους ίδιους και δεν θέλετε διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα; Ας αρχίσουμε από τη Νέα Δημοκρατία. Εάν δείτε το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 30 περίπου εκατομμύρια, τους τόκους τους, το συνολικό, πανωτοκίζεται, τέλος πάντων, αυξάνεται. Θα σας κάνω μια ερώτηση. Εσείς έχετε ποτέ πάρει υποθήκη σε σπίτι, σωστά; Έχετε πάρει. Το βασικό κεφάλαιο δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου;».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας για τις τρεις αποχωρήσεις από τα όργανα, είπε:

«Για όσους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε όργανα, προφανώς δεν μπορώ να αναγκάσω κάποιον να παραμείνει. Εύχομαι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην προγραμματική διαδικασία του κόμματος μας με τις ιδέες τους. Όλες οι ιδέες, οι απόψεις, οι γνώσεις είναι χρήσιμες και τις εκτιμούμε. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτό το οποίο έγραψα, αυτό το οποίο είχα πει στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, αυτό το οποίο είχα πει στην πλατφόρμα εκλογής μου στην προεδρία του κόμματος, ήταν ακριβώς για μια ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ, δομικά και οργανικά. Άρα λοιπόν, όταν το 86% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο ερωτηματολόγιο που είχαμε κάνει τον Φεβρουάριο σου λέει ότι θέλει ριζικές αλλαγές και το 83% σου λέει ότι τα όργανα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, πάει να πει ότι πρέπει να αλλάξουμε τη δομή του κόμματος μας.

Και προφανώς έχει αλλάξει και η τεχνολογία, έχει αλλάξει η κλίμακα του κόμματος, έχουν αλλάξει οι πολιτικές συνθήκες, πάρα πολλά πράγματα. Άρα λοιπόν πρέπει κι εμείς να πάμε με τους καιρούς και να αλλάξουμε. Νομίζω υπάρχουν πάρα πολύ καλές ιδέες που μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή τη διαδικασία. Όλες ευπρόσδεκτες. Και στο τέλος της ημέρας η βάση θα αποφασίσει. Και δεν νομίζω ότι ποτέ πρέπει να φοβηθούμε τη βάση. Ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι λειτουργεί, ξέρει τι τον εκπροσωπεί, τι τον εκφράζει. Και πραγματικά εμπιστεύομαι την κρίση του προσωπικά, και εύχομαι και όλοι να την εμπιστευτούν.

Αν κάποιος διαφωνεί με το μητρώο στελεχών, το κυβερνητικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε, τις προτάσεις για ακτιβισμό ή όποιο άλλο κομμάτι των έξι πυλώνων που παρουσίασα, ακόμα και την οικονομική εξυγίανση, μπορεί να μας πει πού διαφωνεί. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ζήτημα. Στο τέλος της ημέρας, η ειλικρινής μου πρόθεση είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα ανεξάρτητο, δυνατό, σύγχρονο, πάρα πολύ προοδευτικό κόμμα, το οποίο θα κυβερνήσει και θα αλλάξει την Ελλάδα. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να διαχειριστεί απλά την Ελλάδα. Είναι να αλλάξει ριζικά τις παθογένειες αυτής της χώρας. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν πρέπει ποτέ να γίνουμε. Άρα αφήνω εκεί την απάντηση για τους αποχωρήσαντες».

Σχετικά με την «Αυγή» υποστήριξε ότι «τώρα όσον αφορά στην Αυγή. Θέλω να σας πω ότι, όπως είχα πει και στην πρώτη μου παρέμβαση μετά τις εκλογές, είναι ένα ζήτημα που με έχει βαρύνει πάρα πολύ εδώ και μήνες. Διότι ήξερα ότι με τη χρηματοδότηση να μειώνεται στο μισό, από περίπου οκτώ εκατομμύρια στα τέσσερα εκατομμύρια και με τρεισήμισι από τα τέσσερα εκατομμύρια να πηγαίνουν στα κομματικά Μέσα και με επιχειρήσεις να μην επιθυμούν να διαφημιστούν σε ένα Μέσο που ανήκει σε κόμμα -είναι και αυτό το ζήτημα, είναι ότι είναι δύσκολο να βρεις διαφήμιση όταν είσαι κομματικό Μέσο.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που δεν μας δίνει πολλές επιλογές. Ο κόσμος πλέον διαβάζει την πληροφορία, την πληροφόρηση του, κυρίως διαδικτυακά. Η Αυγή δεν σταματά την καθημερινή της δραστηριότητα διαδικτυακά. Στην έντυπη έκδοση, καθημερινά, ζημιωνόμαστε οικονομικά. Και στην εκτύπωση, μόνο, ζημιωνόμαστε καθημερινά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε σε μια μετάβαση, νόμιμα εννοώ, όχι με άλλες πηγές χρηματοδότησης, που ανέφερα στην ανάρτησή μου. Και αυτός ο τρόπος, ο πρώτος τρόπος είναι με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς να κάνει μια δωρεά στο κόμμα μας για να μπορούμε να στηρίξουμε, στο syriza.gr εκεί που λέει «στηρίξτε οικονομικά». Σήμερα εγώ θα προβώ σε αυτό το βήμα. Θα δωρίσω το μάξιμουμ το οποίο επιτρέπεται από τον νόμο, που είναι 20.000 ευρώ ανά έτος ανά φυσικό πρόσωπο. Και παρακαλώ ειλικρινά όσους συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος και τους βουλευτές μας να κάνουν και εκείνοι το ίδιο το κατά δύναμιν, όπως μπορούν. Διότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα σε όλον τον κόσμο ότι βάζουμε πλάτη για να μπορεί να κυλήσει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας σε όποια μορφή του, διαδικτυακή ή έντυπη, αλλά να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ξέρω πάρα πολύ τις ανησυχίες και τις σκέψεις που μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουν οι εργαζόμενοι. Να τονίσω ότι προσφερθήκαμε να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την εφημερίδα οι ίδιοι, χωρίς να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. -ως ιδέα προσφέρθηκε και αυτό- χωρίς να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέτοχος, αλλά δεν εισακούστηκε αυτή η ιδέα. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προφανώς ο μεγαλύτερος μέτοχος της Αυγής. Και ειλικρινά πρέπει να στηρίξουμε το λειτούργημα πάνω απ’ όλα και ας είναι με έναν τρόπο πιο διαδικτυακό από πριν.

Και να υπενθυμίσω επίσης ότι η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού ημερήσιου φύλλου της Αυγής, για να κλείσει το ημερήσιο φύλλο, είχε παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την εκλογή μου ως Πρόεδρος, απλά ο προκάτοχός μου δεν την εφάρμοσε αυτή την απόφαση”.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Αλλά δυστυχώς η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει με το κλασικό ότι μόνο η χούντα και ο Κασσελάκης έχουν κλείσει την Αυγή. Λες και ένας άνθρωπος που είναι προοδευτικός απόδημος 36 χρονών, είναι χουντικός. Πραγματικά δεν ντρέπονται σε τίποτα πλέον τα Μέσα της Νέας Δημοκρατίας. Αντί να απολογούνται για το γεγονός ότι χάσανε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, ότι υπάρχουν τεράστια παράπονα στην κοινοβουλευτική τους ομάδα, ότι απολογείται ο πρωθυπουργός για την ισότητα στον γάμο και ότι έχασε το προοδευτικό Κέντρο στις περασμένες εκλογές, για την τεράστια φτώχεια που υπάρχει στη χώρα μας. Για το γεγονός ότι έλεγε για λεφτόδεντρα πριν και τώρα πάει να βάλει έκτακτη εισφορά σε εταιρείες διύλισης, που είναι ακριβώς το πρόγραμμά μας προεκλογικά, η πρότασή μας, αν και το κάνει σε έναν χαμηλότερο συντελεστή από αυτόν που προτείνουμε εμείς. Άρα λοιπόν ξαφνικά έχουν αρχίσει πάλι τις κωλοτούμπες η Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι και για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που είχαμε συζητήσει για να δούμε τις δύο προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πάνε να το κάνουνε σόου στη Βουλή. Αντί να έρθουνε να πάμε στο υπουργείο Οικονομικών και να είμαστε με τους εμπειρογνώμονες και να δούμε ακριβώς τι κοστολόγηση έχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία. Μια ζωή σόου και επικοινωνία είναι.

Και όταν βλέπουν 

ότι είναι στο όριο, ξέρετε τι κάνουν; Δίνουν ένα pass να έχουν τον κόσμο στην εξάρτηση και συγχρόνως -θα επιστρέψουμε στα άλλα, στα εσωτερικά, αλλά πρέπει να πούμε λίγο και τα πράγματα αντιπολιτευτικά. Στο τέλος της ημέρας η Νέα Δημοκρατία κυβερνά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν να γίνεται η ενημέρωση από τον κύριο Δημητριάδη, τον ανιψιό Μητσοτάκη στον Άρειο Πάγο μετά από δύο χρόνια και μετά τις ευρωεκλογές; Προφανώς δεν επιθυμώ να σχολιάσω για τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης, δεν γνωρίζω, δεν είμαι μέρος της διαδικασίας. Αλλά το θεωρώ ότι είναι ένας πολύ αργός ρυθμός αυτός και θεωρώ ότι εγείρει ερωτήματα το γεγονός ότι έγινε μετά τις εκλογές αυτή η διαδικασία, άρα πιστεύω ότι έχει ευθύνη…»

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου