Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιες 2024: Οι πρώτοι των πρώτων – Ο μακρύς δρόμος προς την επιτυχία για αυτούς που αρίστευσαν

 


Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλήνιων εξετάσεων του 2024, ένας από τους πιο κουραστικούς κύκλους της εφηβικής ζωής μόλις έκλεισε. Και μια νέα συναρπαστική περίοδος τώρα αρχίζει. Φοιτήτριες και φοιτητές πολύ σύντομα, τα κορίτσια και τα αγόρια που αρίστευσαν ή πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες στις φετινές εξετάσεις, συμφωνούν ότι ο αγώνας δρόμου προς το πανεπιστήμιο απαιτεί ισορροπία και αφοσίωση.

Η Φωτεινή Παυλίδου υποψήφια στην κατεύθυνση των Επιστημών Υγείας και Ζωής συγκέντρωσε 19.580 μόρια, ενώ ο Μιχαήλ Κολυμπιανάκης στην ίδια κατεύθυνση συγκέντρωσε 19.240 μόρια, έχοντας πετύχει το απόλυτο 20 στο -ιδιαίτερα απαιτητικό στα θέματα που εξετάστηκαν φέτος- μάθημα της Φυσικής. Και οι δύο ήταν μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, ενώ ακόμη 7 συμμαθητές τους στο ίδιο σχολείο αρίστευσαν συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια.

Πρόκειται για τους Ιωάννη Εφραίμ Κενανίδη (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), Θεοδώρα Ζάτκα (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες), Γεώργιο Σταμάτη Αναστασιάδη (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες). Αμαλία Ευδοξία Κωστούλη (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), Νικόλαο Σερίφοβιτς (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), Γεωργία Ανδρεάδη (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) και Χρήστος Σταφυλά (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στο Κολλέγιο Ανατόλια 19.540 μόρια συγκέντρωσε ο Αστέριος Γούσιος, που ενδιαφέρεται για Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ενώ πέντε ακόμη συμμαθητές του στο ίδιο σχολείο ξεπέρασαν τα 19.000 μόρια. Πρόκειται για τους Ραφαηλία Παράσχου (Υγείας), Ιάσωνα Ιωαννίδης(Υγείας), Άννα Φιλινδρή (Υγείας ), τον Άρης Τσίγγανος, (Υγείας) και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο (Υγείας).

«Αγάπη για μαθήματα της κατεύθυνσης και στοχοπροσήλωση»

Ο Κώστας Βουρβούλιας, μαθητής του 2ου ΓΕΛ Θέρμης έχει ως πρώτη του επιλογή τη Φαρμακευτική ΣΣΑΣ. Πληροφορήθηκε τους βαθμούς του στις πανελλαδικές απολαμβάνοντας ήδη τις διακοπές του με τους φίλους του στην Πάρο. Έχοντας γράψει 19,2 στη Βιολογία και 17,1 στη Φυσική λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στη μεγάλη διαδρομή της προετοιμασίας του, ήταν καθοριστική η στιγμή που συνειδητοποίησε πόσο αγαπά τα μαθήματα της κατεύθυνσης που επέλεξε.

«Αρκετά νωρίς συνειδητοποίησα πως θα έπρεπε να ξεπεράσω το ότι δίνω πανελλήνιες, να αποβάλω το άγχος της δοκιμασίας που είχα μπροστά μου. Αυτό έγινε σταδιακά, στην ουσία καθώς περνούσα τα κεφάλαια και διαπίστωνα ότι αυτά που είχα να αντιμετωπίσω ήταν ανθρώπινα και όχι μυθικά τέρατα. Επίσης, εξαρχής είχα αποφασίσει ότι αυτή η χρονιά θα ήταν αφιερωμένη στις πανελλήνιες και όχι στις βόλτες. Πιστεύω ότι σε ένα ποσοστό 70-80% το αποτέλεσμα στις πανελλαδικές καθορίζεται από τον μαθητή και πόσο στοχοπροσηλωμένος είναι και λιγότερο από άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Είναι σημαντικό, επίσης, η ύλη να βγαίνει σωστά από την πρώτη φορά, να μη μένουν κενά που θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος, στις επαναλήψεις».

Για τους υποψηφίους που δεν πέτυχαν φέτος τον στόχο που είχαν θέσει λέει: «Είναι βαρύ να πω το οτιδήποτε, γιατί αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ πονάει να μην έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μία προσπάθεια τουλάχιστον τριών χρόνων, καθώς η προετοιμασία για τις πανελλαδικές δεν ξεκινά στη Γ’ Λυκείου. Όταν όμως υπάρχει ένας στόχος αξίζει την προσπάθεια ξανά. Καλύτερα να το ξαναπροσπαθήσεις τώρα παρά να το έχεις απωθημένο σε σε όλη σου τη ζωή».

Πανελλήνιες 2024: Οι πρώτοι των πρώτων στην Πάτρα

Τρεις απόφοιτοι λυκείων της Πάτρας, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ υψηλές βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά και τα σχέδια που κάνουν για το μέλλον τους

Η Έλλη Σωτηροπούλου συγκέντρωσε 19.260 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως είπε: «με ενδιέφεραν τα μαθήματα του συγκεκριμένου πεδίου, με έμφαση την Βιολογία», προσθέτοντας: «Είμαι άνθρωπος που πιστεύω στον άνθρωπο και θέλω να βελτιώσω την ζωή του. Τι πιο άμεσο λοιπόν από την Ιατρική».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές σε χώρα του εξωτερικού για περισσότερες ευκαιρίες».

Μιλώντας για την τελευταία σχολική χρονιά και την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, σημείωσε: «Η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά όμορφη. Το διάβασμα ήταν πολύ και οι ώρες που αφιέρωνα σε αυτό πολλές. Όμως δεν ξυπνήσαμε μία ημέρα οι υποψήφιοι και γράψαμε καλά στις πανελλαδικές, διότι οι βάσεις έχουν τεθεί εδώ και χρόνια. Αυτή η χρονιά, ήταν η χρονιά της αφοσίωσης, της εμβάθυνσης και της τελειοποίησης των γνώσεων. Ταυτόχρονα, είχα ελεύθερο χρόνο, όταν οργάνωνα καλά το πρόγραμμά μου και τον αφιέρωνα σε αγαπημένες δραστηριότητες, όπως ο χορός, αλλά και σε εξόδους που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό».

Η Τάνια Λεοντίτση συγκέντρωσε 19.020 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την επιλογή της, «η Ιατρική είναι ένα ανθρωποκεντρικό επάγγελμα που απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και εγώ θέλω να συνεισφέρω σε αυτό», συμπληρώνοντας: «Ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά μου για τις επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας και προσφέρει πολλές δυνατότητες, μέσω των ειδικοτήτων. Παράλληλα γνωρίζω ότι θα έχω την πολλές επιλογές, σχετικά με την επαγγελματική μου προοπτική».

Όσον αφορά στην επιλογή της ιατρικής ειδικότητας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Μιλώντας για την προετοιμασία που έκανε την τελευταία σχολική χρονιά, εν όψει των εξετάσεων, είπε ότι «όλα είναι κάπως μυθοποιημένα» και συνέχισε: «Στην είχα αρχή άγχος για το πώς θα ανταπεξέλθω, αλλά τελικά το βίωσα πολύ πιο καλά και ήρεμα απ΄ ότι περίμενα. Σαφώς υπήρχε πίεση, αλλά βρήκα την ισορροπία μου, αφού υπήρχε ένα ευχάριστο κλίμα και στο σχολείο και στο σπίτι και στο φροντιστήριο, οπότε είχα και ψυχολογική στήριξη. Ταυτόχρονα, προσπαθούσα να δημιουργώ ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώνω, διότι δεν είναι δυνατόν ένας μαθητής να διαβάζει αδιάκοπα όλη την ημέρα».

Ο Σπύρος Βώρος, ο οποίος συγκέντρωσε 18.780 μόρια ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «θέλω να εισαχθώ στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ελπίζω να τα καταφέρω, με δεδομένο ότι υπάρχει πτωτική τάση στις βάσεις».

Όσον αφορά στην συγκεκριμένη επιλογή του λέει: «Επιλέγω την συγκεκριμένη σχολή, λόγω του ενδιαφέροντός μου για την επιστήμη του ηλεκτρολόγου μηχανικού, διότι θα παρέχει πολλές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα είναι και μία ευκαιρία για να ζήσω μόνος μου. Επίσης, με ελκύει περισσότερο ο οδηγός και το πρόγραμμα σπουδών της συγκεκριμένης σχολής, για αυτό και πιστεύω ότι θα βρω κάποια κατεύθυνση που θα μου ταιριάζει περισσότερο, αφού υπάρχουν παρά πολλές επιλογές. Ακόμη, θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου και μετά την απόκτηση του πτυχίου μου»

Για την τελευταία σχολική χρονιά και την προετοιμασία για τις εξετάσεις τονίζει: «Ήταν μία χρονιά, κυρίως μονότονη, αλλά είχε ωραίες στιγμές, όπως το να μπορεί να είναι κάποιος με τους φίλους του και να απολαμβάνει κάποιες δραστηριότητες, αλλά με μειωμένο χρόνο. Όμως, ήταν και μία αρκετά πιεστική, κυρίως προς το τέλος της».

Αναφερόμενος ο Σπύρος Βώρος στις πανελλαδικές εξετάσεις σημειώνει: «Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι το διάβασμα, αλλά η φύση των πανελλαδικών εξετάσεων που επιβάλλουν ένα συγκριμένο μοτίβο διαβάσματος, που είναι κυρίως η αποστήθιση και η απομνημόνευση μεθοδολογιών και όχι η πραγματική εμβάθυνση στις γνώσεις».

Ακόμη, λέει ότι «υπήρχε ελεύθερος χρόνος, όμως χρειάζεται ένα προγραμματισμός όσον αφορά το διάβασμα, διότι υπήρξαν πολλές στιγμές όπου έλεγα ότι δεν μπορώ άλλο και θέλω να ξεκουραστώ, για αυτό και προσπαθούσα να δίνω χρόνο στον εαυτό μου».

Επανερχόμενος στο θέμα της προετοιμασίας, λέει ότι «είναι ένας συνδυασμός του προγράμματος και της δουλειάς που έχει κάνει ο κάθε ένας υποψήφιος τα προηγούμενα χρόνια» και συνέχισε: «Σίγουρα κάτι το οποίο μέτρησε σε εμένα, είναι ότι πολλές φορές, όταν πίστευα ότι φθάνω σε ένα σημείο που ένοιωθα κούραση, έκρινα ότι έπρεπε να δώσω χρόνο στον εαυτό μου και να συνεχίσω ουσιαστικά. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα προλάβω να κάνω κάποια εργασία, αφού έπρεπε να σκεφθώ περισσότερο τον εαυτό μου, είτε κάνοντας μία βόλτα, είτε βρίσκοντας λίγο χρόνο ξεκούρασης».

Σχετικά με τις πανελλαδικές, υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η επιβολή που υφίστανται οι μαθητές όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους, αλλά να ακούν τον εαυτό τους» και συμπληρώνει: «Οι υποψήφιοι είναι σε μία ηλικία που μπορούν να το κάνουν και πάνω από όλα πρέπει να δίνουν χρόνο στον εαυτό τους τις στιγμές που νοιώθουν κούραση, διότι η ψυχική και σωματική τους υγεία αξίζει κάτι παραπάνω από κάποιες περισσότερες ασκήσεις.

Αυτό απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια, δεν γίνεται αν δεν έχει υπάρξει δουλειά τα προηγουμένη έτη. Είναι μία διαδικασία που δεν είναι προσφιλής στον μαθητή και δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Πανελλήνιες 2024: Οι πρώτοι των πρώτων στην Κρήτη

Ρουβάκη Ελένη – 19.000 μόρια

«Το πεδίο στο οποίο ανήκω είναι το τρίτο επιστημονικό, επιστήμες υγείας και στοχεύω στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην αρχή ξαφνιάστηκα από την βαθμολογία, τώρα αρχίζω να συνειδητοποιώ τι έκανα. Γενικά, όλη την χρονιά ήμουν επικεντρωμένη στο διάβασμά και υπήρχε οργάνωση, ωστόσο έκανα και αρκετά διαλείμματα στον ελεύθερό μου χρόνο τα οποία μου έδιναν δύναμη για να συνεχίσω την μελέτη μου στα μαθήματα» ανέφερε η Ρουβάκη Ελένη μιλώντας στο neakriti.gr.

H Ελένη Ρουβάκη

Σπανάκη Λυδία –  18.800 μόρια

«Ανήκω στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, στις επιστήμες υγείας. θα ήθελα να περάσω στην φαρμακευτική σχολή στην Πάτρα και να είμαι δίπλα στην αδερφή μου, η οποία σπουδάζει ήδη εκεί. Ενναλακτικά, με ενδιαφέρει και το τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία μου. Κατά την διάρκεια της χρονιά ακολουθούσα ένα δικό μου σύστημα στο διάβασμα, δηλαδή εστίαζα σε ό,τι μου έκανε κλικ εκείνη την στιγμή ή εκεί που πίστευα ότι είχα περισσότερη ανάγκη» ανέφερε η Σπανάκη Λυδία μιλώντας στο neakriti.gr.

H Λυδία Σπανάκη

Ιατρού Μαρία – 19.640 μόρια

«Ήμουνα τομέας υγείας και κατάφερα να συγκεντρώσω 19.640 μόρια. Αναλυτικότερα, έγραψα 20 στην Άλγεβρα, 20 στην υγιεινή, 20 στην Ανατομία και 18,2 στην Έκθεση. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία μου και ανακουφισμένη παράλληλα. Σε ό,τι αφορά το διάβασμα μου προσπάθησα να εφαρμόσω ένα σύστημα, ωστόσο δεν ήταν αυστηρό. Στόχος να περάσω στην Ιατρική Σχολή» ανέφερε η Ιατρού Μαρία μιλώντας στο neakriti.gr.

H Μαρία Ιατρού

Βαρβάρα Κρουσταλάκη – 18.520 μόρια

Ανάμεσα σε δύο επιλογές βρίσκεται η Βαρβάρα Κρουσταλάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, η οποία συγκέντρωσε 18520 μόρια. Είναι μεταξύ στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως λέει, η χρονιά ήταν αρκετά πιεστική, όμως, τηρούσε ένα πρόγραμμα και έτσι δεν υπήρχαν στιγμές που αισθάνθηκε ότι δεν άντεχε άλλο.

Μάλιστα, κάνει λόγο για μια ωραία εμπειρία καθώς στο τέλος οι κόποι της ανταμείφθηκαν και αισθάνεται πολύ περήφανη για αυτό!

Η Βαρβάρα Κρουσταλάκη

Νίκος Βαβουράκης – 18.610 μόρια

Ο Νίκος Βαβουράκης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18610 μόρια και θέλει να σπουδάσει Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο πατέρας του είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο παππούς του πολιτικός μηχανικός, έτσι η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται με τον Νίκο!

Η χρονιά για εκείνον ήταν δύσκολη, ιδιαίτερα σε κάποια μαθήματα, όμως, φρόντιζε να διαβάζει καθημερινά και έτσι κατάφερε να γράψει όπως περίμενε.

Ο Νίκος Βαβουράκης

Αλίκη – Ιωάννα Ζαχαράκη – 18.000 μόρια 

Η Αλίκη – Ιωάννα Ζαχαράκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, ξεπέρασε τα 18.000 μόρια και θέλει να σπουδάσει Πληροφορική, είτε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είτε στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

Θεωρεί πως είναι ένας τομέας με μέλλον που σου ανοίγει πολλούς δρόμους και προσφέρει πολλές επιλογές.

Η χρονιά για εκείνη ήταν πιο εύκολη από όσα της την είχαν περιγράψει, είχε μεν διάβασμα, όμως, μπορούσε να συνδυάζει και πράγματα που την ευχαριστούσαν.

Η Αλίκη – Ιωάννα Ζαχαράκη

Αργυρώ Βομβολάκη – 18.900 μόρια 

Με 18.900 μόρια η Αργυρώ Βομβολάκη ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα, όπου από τον Σεπτέμβριο θα φοιτά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Με 19,7 ιστορία, 19,5 λατινικά, 18,1 έκθεση, 18,2 αρχαία, σίγουρα θα περάσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι χωρίς αγωνία για το εάν θα καταφέρει να περάσει.

«Η Νομική Αθηνών ήταν ένας στόχος που τον είχα από μικρή λόγω και του μπαμπά μου» μας λέει. Με γερές βάσεις από τα πρώτα μαθητικά χρόνια, για την Αργυρώ η επιτυχία ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα. Μετά τις σπουδές της, πιθανόν να ασχοληθεί με την δικηγορία επαγγελματικά ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να εργαστεί ως συμβολαιογράφος.

Για τη χρονιά που πέρασε κάνει λόγο για «μια δύσκολη χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα». Ωστόσο, κατάφερε να παραμείνει ήρεμη και ψύχραιμη, μακρυά από άγχος. Όσο για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα την προσπάθεια, «με προσπάθεια και διάβασμα όλα καλά θα πάνε, με υπομονή και επιμονή» ανέφερε μιλώντας στο zarpanews.gr.

Ιωάννα Θεοδωρίδη: «Στόχος ζωής η νομική»

Φοιτήτρια νομικής θα είναι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ιωάννα Θεοδωρίδη που έγραψε 20 Λατινικά, 16,1 στην Έκθεση, 17 στα αρχαία και 18,1 στην ιστορία.

«Η νομική ήταν ένας στόχος ζωής, το ήθελα από παιδί. Σίγουρα όταν μεγάλωνα μου έλεγαν όλοι ότι ταιριάζω για νομική αλλά ήταν καθαρά δική μου απόφαση. Πάντα με ενδιέφερε αυτός ο κλάδος. Είναι ένα καλό πτυχίο, σταθερό με πολλές προοπτικές. Θέλω να ασχοληθώ με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό με ενδιαφέρει. Να προασπίζω τα δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τα οποία πλήττονται. Ίσως να εργαστώ στον ΟΗΕ ή στην Διεθνή Αμνηστία» μας λέει η Ιωάννα.

Όσο για τη χρονιά που πέρασε κάνει λόγο για «μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, χρειάστηκε κόπο, διάβασμα, σύνεση, ψυχραιμία αλλά και μια ανοιχτή μαθητεία από την οποία μάθαμε πολλά. Πήραμε μηνύματα ζωής, μάθαμε να αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας, να πιστεύουμε στον ευατό μας. Νομίζω ότι βγαίνοντας είμαστε πιο ώριμοι, πιο κατασταλαγμένοι, ένα βήμα πιο κοντά στην ενηλικίωση».

Για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα την προετοιμασία, η συμβουλή της είναι «να πιστεύουν στον εαυτό τους, να έχουν επιμονή, πίστη και θέληση.

Νίκος Φουντουλάκης – 17.375 μόρια

Την επερχόμενη πτώση των βάσεων περιμένει ο Νίκος Φουντουλάκης για να εισαχθεί στην σχολή της πρώτης του προτίμησης, την στρατιωτική ιατρική. Η μεγάλη απόκλιση των δύο βαθμολογητών σε φυσική και έκθεση του στοίχισε βαθμολογικά, παρότι πέτυχε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με 17.375 μόρια. Έγραψε 19,6 στην χημεία, 18,4 στην βιολογία, 16,2 στην έκθεση και 15,3 στην φυσική. Παρότι οι βαθμοί του είναι πολύ καλοί, το αποτέλεσμα του αφήνει και ένα παράπονο καθώς είχε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια στη διάρκεια της χρονιάς.

Αναστασία Κωνσταντουδάκη – 17.550 μόρια

Με 17.550 μόρια, η Αναστασία Κωνσταντουδάκη, θα επιλέξει ανάμεσα σε Νομική και Ψυχολογία, στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Εγραψε 17 στην ιστορία, 15,6 αρχαία, 19, 6 λατινικά και 17,6 έκθεση. Για την τελική της επιλογή, όπως μας λέει, «επειδή δεν έχω έναν συγκεκριμένο στόχο, θα δω πρώτα απ’όλα τι μου αρέσει, δηλαδή τον οδηγό σπουδών της κάθε σχολής και μετά βέβαια τις επαγγελματικές προοπτικές, τι μπορούμε να κάνουμε, πού μπορούμε να εργαστούμε».

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά, με πολλές θυσίες και ανύπαρκτο προσωπικό χρόνο» τονίζει. «Στερηθήκαμε πράγματα. Ήταν μια κοπιαστική χρονιά» αναφέρει.

Όσο για τα παιδιά που ίσως απογοητεύτηκαν από τις σημερινές βαθμολογίες, η Αναστασία υπενθυμίζει ότι, «οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος της ζωής μας. Ο καθένας μπορεί να κυνηγήσει αυτό που του αρέσει, ανεξάρτητα με το αν πέρασε στις πανελλήνιες ή όχι».

Τέλος, για όσους θα ριχτούν του χρόνου στη μάχη των πανελλαδικών, λέει ότι θέλει πάρα πολύ υπομονή, πάρα πολύ διάβασμα, θα πρέπει να αφοσιωθούν μόνο σε αυτό, να μην αποσπώνται και αν μπορούν να βρουν λίγο χρόνο -λίγο όμως- να κάνουν αυτό που τους αρέσει, μουσική, αθλητισμό.

Βαγγέλης Κακατσάκης: «Ήταν μία δύσκολη χρονιά γιατί έπρεπε να αφιερώσεις πολύ χρόνο»

Ένας μελλοντικός δάσκαλος με μεγάλη αγάπη στα πολιτιστικά. Ο Χανιώτης μαθητής έγραψε 16.2 στην Έκθεση, 17.9 στη Φυσική, 19.1 στη Χημεία και 19,6 στα Μαθηματικά και θέλει να σπουδάσει Παιδαγωγικά στη Θεσσαλονίκη! Όπως μας είπε, ήταν μία δύσκολη χρονιά γιατί έπρεπε να αφιερώσεις πολύ χρόνο.

«Δεν υπήρχαν Σαββατοκύριακα! Κάθε μέρα χρειάζονταν να διαβάζω. Σχολείο, φροντιστήριο, διαγωνίσματα. Προσπαθούσα να κάνω πράγματα που μου αρέσει. Να βγαίνω με τους φίλους μου, να πηγαίνω κινηματογράφο, να ακούω μουσική»

Η συμβουλή του: «Όσο πίεση και να υπάρχει, να βρίσκουν στιγμές για κάτι πιο χαλαρωτικό. Να αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα αλλά και στον εαυτό τους»

Νεφέλη Φαντριδάκη – 18.225 μόρια

Εξαιρετική επίδοση και για τη Νεφέλη Φαντριδάκη που συγκέντρωσε 18.225 μόρια και θα επιλέξει τη Νομική Αθηνών.

Έγραψε 19,8 στα λατινικά, 19,2 στην ιστορία, 16,8 στα αρχαία και 17,1 στην έκθεση, όπου, όπως μας λέει, μπορούσε και καλύτερα.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα θα της εξασφαλίσει την εισαγωγή στην σχολή της επιλογής της, δικαιώνοντας την προσπάθειά της. Όσο για το «κλειδί» της επιτυχίας της; Τα πρόσωπα που είχε δίπλα της.

«Ήταν μια χρονιά με πολλή πίεση αλλά με λίγους φίλους καταφέραμε να μείνουμε θετικοί, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να μην επιτρέψουμε στο άγχος να μας κυριεύσει. Ιδιαίτερα μία φίλη μου με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Αντίστοιχα και ένας καθηγητής μου που πίστεψε σε ‘μενα και προσάρμοσε όλο το μάθημα πάνω στις ανάγκες μου» τονίζει.

«Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, θέλει και πολύ διάβασμα…» καταλήγει.

Ιωσήφ Μπούχλης – 18.375 μόρια

Τα φοιτητικά του χρόνια πιθανότατα θα τα περάσει στην… Αθήνα αφού οι επιλογές του είναι είτε Αξιωματικών Πυροσβεστικής είτε Πληροφορική σε αυτή την πόλη.

«Ζορίστηκα, το πήρα πολύ σοβαρά το θέμα. Προσπάθησα όλος ο κόπος της χρονιάς να ανταμειφθεί στις Πανελλήνιες» δήλωσε ο Σήφης, κάτι που έγινε καθώς η βαθμολογία του «φλέρταρε» με το 20αρι! Συγκεκριμένα, έγραψε 19,9 στα Μαθηματικά, 19,8 σε Πληροφορική και Οικονομία και 16 στην Έκθεση!

Η συμβουλή του για την επόμενη ‘’φουρνιά’’: «Το πιο σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις τα μαθήματα. Σίγουρα παίζει ρόλο και η εμπειρία, δηλαδή όλη την χρονιά να λύνει κανείς ασκήσεις! Θέλει αρκετές θυσίες. Οι έξοδοι με φίλους μειώνονται. Ωστόσο, με ένα σωστό πρόγραμμα όλα βγαίνουν!»

Φιλήμων Πατερομιχελάκης – 18.900 μόρια

Μπορεί να είπε ότι «σα μαθητής Γ’ Λυκείου δεν θεωρεί ότι διάβασε αρκετά» όμως η βαθμολογία του μαρτυρά την προσπάθειά του! Με 20 στα Μαθηματικά, 19,8 στην Οικονομία και στην Πληροφορική και 15,9 στην Έκθεση ο Φιλήμονας Πατερομιχελάκης, συγκέντρωσε 18.900 μόρια περίπου, με το βλέμμα του να είναι στραμμένο στη σχολή της Στατιστικής Επιστήμης στον Πειραιά είτε στην Πληροφορικής, στο Ηράκλειο.

«Το φροντιστήριο και οι καθηγητές μου στο σχολείο με βοήθησαν αρκετά. Διάβαζα αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Δεν ξενύχτησα δηλαδή. Όλα έγιναν με μεθοδικότητα και προγραμματισμό» μας είπε.

Η συμβουλή του: «Το άγχος αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Συμβουλεύω όσους δίνουν την επόμενη χρονιά να μην έχουν καθόλου. Είναι απλά κάποιες εξετάσεις που ονομάζονται Πανελλήνιες. Να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!»

Ιάσονας: Αρίστευσε και ετοιμάζεται για Πολυτεχνείο

Λόγο για μία «δύσκολη χρονιά» έκανε ο Ιάσονας Στρατουδάκης.

Ο μαθητής έγραψε 15,3 στην Έκθεση, 17.6 στα Μαθηματικά, 19.5 στη Χημεία και 18.6 στη Φυσική! Η επόμενη χρονιά θα τον βρει στη σχολή ΗΜΜΥ είτε στην Αθήνα είτε στην Πάτρα μιας και αυτό θέλει να σπουδάσει!

«Όλη τη χρονιά προσπάθησα αρκετά. Έβγαινα βέβαια μία φορά την εβδομάδα για αποφόρτιση. Ήταν δύσκολα όμως είχα πρόγραμμα»

Η συμβουλή του: Διάβασμα! Συστηματικό και με πρόγραμμα καθώς τα κενά δεν καλύπτονται εύκολα.

Ιωάννα Μαλεκάκη – 16.800 μόρια

Άλλαξε κατεύθυνση τον Οκτώβρη και από Υγείας πήγε στη Θεωρητική. Πώς και το αποφάσισε;

«Προτίμησα να το ρισκάρω παρά να ακολουθήσω κάτι που δεν θα μου αρέσει και ίσως υπέφερα σε αυτό» μας είπε η Χανιώτισσα μαθήτρια, που συγκέντρωσε 16.800 μόρια.

Συγκεκριμένα έγραψε 17.3 στην Έκθεση, 17.1 στα Λατινικά, 14.5 στα Αρχαία και 18.1 στην Ιστορία.

Το όνειρό της είναι η σχολή Κινηματογραφίας, στη Θεσσαλονίκη. «Θα μου άρεσαν και οι Πολιτικές Επιστήμες αλλά και η Κοινωνιολογία» πρόσθεσε ενώ προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς:

«Ήταν δύσκολα και στην αρχή είχα στα περισσότερα μαθήματα αποτυχίες. Μέχρι τον τελευταίο μήνα, ειδικά στα Λατινικά έγραφα κάτω από 15! Όμως χρειάστηκε και αυτό. Δεν μπορείς να είσαι σε μία ευθεία γραμμή. Το σημαντικό είναι ότι είχα τη στήριξη των δικών μου ανθρώπων. Ψυχολογικά με βοήθησαν πολύ».

Η συμβουλή της: «Χρειάζεται να παίρνεις δυνάμεις και το πιο σημαντικό, να δείχνεις κατανόηση στον εαυτό σου» είπε η Ιωάννα.

Αναστασία Δότσου – 18.400 μόρια

Ο στόχος ήταν ένας και ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η αριστούχα Αναστασία θα περάσει στο Παιδαγωγικό Ρεθύμνου!

«Ήταν το όνειρό μου από μικρή να γίνω δασκάλα και να ασχοληθώ με τα παιδαγωγικά. Δεν είχα καθόλου άγχος γιατί ήξερα πως ο στόχος μου ήταν εφικτός. Διαχώρισα τη ζωή μου από τις Πανελλήνιες και όλα κύλησαν ομαλά» μας είπε.

Η συμβουλή της: Τα παιδιά που θα δώσουν την επόμενη χρονιά να είναι προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν. Να βάζουν στόχους και με υπομονή και επιμονή να συνεχίσουν να προσπαθούν για να τους κατακτήσουν.

Φωτεινή Παττακού: Όνειρό της η Αρχιτεκτονική σχολή

Σε αναμονή της βαθμολογίας στο Σχέδιο βρίσκεται η Φωτεινή Παττακού. Η μαθήτρια έκανε λόγο για μία πολύ περίεργη χρονιά. Τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι όσο και στον ανταγωνισμό που έβλεπε να υπάρχει από τους συμμαθητές της. «Αν θες πραγματικά κάτι, χρειάζεσαι πίστη και οργάνωση» δήλωσε μιλώντας στο zarpanews.gr η οποία έγραψε 15.3 στην Έκθεση, 17,2 στα Μαθηματικά, 18.5 στη Φυσική και 19.5 στη Χημεία!

Η συμβουλή της: Τα παιδιά να ακούνε μουσική! Βοηθάει πάρα πολύ! Δεν χρειάζεται να φοβούνται τίποτα. Να μην τρομοκρατούνται και όλα θα πάνε καλά, αν υπάρχει αγάπη για αυτό που κάνεις, για αυτό που θες τότε θα δεις ένα θετικό αποτέλεσμα!» είπε η Φωτεινή.

Ντορέτα Κονσολάκη – 17.325 μόρια

Μπορεί να μην έχει πάρει ακόμη την απόφαση για το σε ποια σχολή θα φοιτήσει, όμως ανάμεσα στη Φυσική και στη Χημεία, τείνει περισσότερο στη δεύτερη επιλογή, όπως δήλωσε η Ντορέτα!

Η μαθήτρια έγραψε 18.7 στα Μαθηματικά, 15.5 στην Έκθεση, 16.5 στη Φυσική και 18.6 στη Χημεία και όπως δήλωσε: Η χρονιά των Πανελληνίων δεν ήταν κάτι τρομερό. Είχε πλάκα, το διασκέδασα. Ήταν μία εμπειρία!»

Η συμβουλή της: «Πάντα λένε να μην αγχώνεσαι όμως από τα λόγια στην πράξη αυτό είναι δύσκολο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει απόλυτος στόχος. Να έχεις ένα πιο ευρύ πεδίο στο μυαλό σου, να έχεις και επιλογές. Δεν βοηθάει πολύ να έχεις μία και μόνο σχολή στο μυαλό σου αντιθέτως απογοητεύεσαι πιο εύκολα» επεσήμανε.

Νίκος Καβαλιεράκης – 17.000 μόρια

Ο Νίκος Καβαλιεράκης συγκέντρωσε περίπου 17.000 μόρια! Ήταν μεν μία δύσκολη χρονιά αλλά οι κόποι του ανταμείφθηκαν, όπως μας είπε ο Νίκος Καβαλιεράκης. «Είχε αρκετό διάβασμα. Όμως πιστεύω έγραψα τόσο, όσο προσπάθησα!» τόνισε.

Ο Νίκος θέλει να περάσει Φυσικός στο Ηράκλειο, μία σχολή με μεγάλο συντελεστή τα Μαθηματικά και τη Φυσική, στα δύο μαθήματα που έγραψε 18.5 και 16.3 αντίστοιχα. Στη Χημεία ο μαθητής έλαβε 17.2 βαθμολογία και στην Έκθεση 15.6!

Η συμβουλή του: Να οργανώσουν σωστά το διάβασμα γιατί αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα!

Θανάσης Μαυρίδης – 18.570 μόρια

Ο Θανάσης Μαυρίδης συγκέντρωσε 18.570 μόρια και στοχεύει για τη σχολή ΗΜΜΥ είτε Αθήνα είτε Θεσσαλονίκη!Ο μαθητής έγραψε 19.5 στη Φυσική, 18.9 στη Χημεία, 19.4 στα Μαθηματικά και 15,9 στην Έκθεση!

Όπως μας είπε: «Σίγουρα χρειάζονται θυσίες και σωστός προγραμματισμός. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα» Η συμβουλή του για τους μαθητές που θα εξεταστούν την επόμενη χρονιά είναι «να έχουν πρόγραμμα και να μην υποτιμούν τον ελεύθερο χρόνο. Όλα να γίνονται με μέτρο και να υπάρχει μία ισορροπία».

Ηλίας Καραγιάννης – 18.640 μόρια

Ο Ηλίας Καραγιάννης συγκέντρωσε 18.640 μόρια. Αποτέλεσμα μίας οργανωμένης προσπάθειας ήταν η βαθμολογία που συγκέντρωσε ο Ηλίας! Όπως δήλωσε: Διάβαζα 4-5 ώρες την ημέρα. Προσωπικά μου άρεσαν τα θετικά μαθήματα και ήταν εύκολο για εμένα. Είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Η συμβουλή του στους μαθητές που θα εξεταστούν του χρόνου: «Μία άλφα προσήλωση χρειάζεται. Και να βρουν τρόπο να τους αρέσει αυτό που κάνουν, ότι κάνεις και σου αρέσει έχει καλύτερο αποτέλεσμα!»

Ευτυχία Σταφυλαράκη – 19.000 μόρια 

«Δεν άφηνα να δημιουργηθεί κανένα κενό και με αυτόν τον τρόπο έστρεφα τη προσοχή μου εκεί που χρειαζόταν» δήλωσε η Ευτυχία Σταφυλαράκη. Η μαθήτρια έγραψε 19.6 στα Λατινικά, 19.3 στην Ιστορία, 18.5 στην Έκθεση και 18.2 στα Αρχαία!

«Η στήριξη των καθηγητών και των γονέων μου με βοήθησε σε αυτή τη προσπάθεια! Υπήρχαν στιγμές κρίσεις, στιγμές που δεν άντεχα την κούραση. Η ψυχολογική τους στήριξη, οι βόλτες και ο ύπνος όμως με βοήθησαν να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες της χρονιάς» επεσήμανε.

Η συμβουλή της στα παιδιά που θα εξεταστούν του χρόνου: «Να μη στερηθούν τα παραπάνω. Να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους. Χωρίς την επαφή με δικά τους πρόσωπα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Να αντλούν δύναμη από αυτούς! Και πάνω από όλα, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου