Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Μέκκα: Πάνω από τους 51 βαθμούς το θερμόμετρο – Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί προσκυνητές


 Σε συνθήκες ακραίου καύσωνα εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί έχουν συρρεύσει στη Μέκκα για το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων. Ο αριθμός των νεκρών από το φετινό Χατζ (όπως ονομάζεται το ετήσιο προσκύνημα) έχει ξεπεράσει τους 1.000, με περισσότερα από τα μισά θύματα να είναι μη εγγεγραμμένοι πιστοί.

Οι νέοι θάνατοι που αναφέρθηκαν την Πέμπτη περιελάμβαναν 58 από την Αίγυπτο, σύμφωνα με Άραβα διπλωμάτη που παρείχε μία ανάλυση στον Guardian, η οποία αποκαλύπτει ότι από τους συνολικά 658 Αιγύπτιους που έχουν πεθάνει στη Μέκκα από την αρχή του προσκυνήματος, οι 630 ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές.

Συνολικά 10 χώρες έχουν αναφέρει 1.081 θανάτους κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα – ένα από τα πέντε καθήκοντα του Ισλάμ που όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα άλλα 4 είναι η ομολογία πίστεως (σαχάντα), η προσευχή (σαλάτ) πέντε φορές την ημέρα, η ελεημοσύνη (ζακάτ) και η νηστεία (σάουμ) κατά τη διάρκεια του κινητού σεληνιακού μηνός Ραμαντάν.

Το Χατζ, του οποίου ο χρόνος καθορίζεται από το σεληνιακό ισλαμικό ημερολόγιο, έπεσε και φέτος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Σαουδική Αραβία, η οποία πλήττεται από ακραίο καύσωνα. Το θερμόμετρο αυτή την εβδομάδα στο Μεγάλο Τζαμί έδειξε έως και 51,8 βαθμούς Κελσίου.  Μελέτη της Σαουδικής Αραβίας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή αυξάνονταν κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία.

Εκατοντάδες οι μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές της Αιγύπτου

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές προσπαθούν να συμμετάσχουν στο Χατζ μέσω παράτυπων καναλιών, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις συχνά δαπανηρές επίσημες άδειες.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι απομάκρυναν εκατοντάδες χιλιάδες μη εγγεγραμμένους προσκυνητές από τη Μέκκα αυτόν τον μήνα, αλλά φαίνεται ότι πολλοί εξακολουθούσαν να συμμετέχουν στις κύριες τελετές που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς επίσημες άδειες, οι προσκυνητές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους, οι οποίοι έχουν προβλεφθεί για 1,8 εκατομμύρια εξουσιοδοτημένους προσκυνητές.

«Οι άνθρωποι ήταν πολύ κουρασμένοι αφού κυνηγήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας πριν από την ημέρα του Αραφάτ. Ήταν εξαντλημένοι», είπε στη βρετανική εφημερίδα Άραβας διπλωμάτης. Πρόσθεσε ότι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αιγυπτίων προσκυνητών ήταν η ζέστη, η οποία πυροδότησε επιπλοκές που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επισκέπτονταν νοσοκομεία για να λάβουν πληροφορίες και να βοηθήσουν τους προσκυνητές να λάβουν ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την Πέμπτη.

«Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος αριθμός Αιγυπτίων πολιτών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στις βάσεις δεδομένων του Χατζ, κάτι που απαιτεί διπλάσια προσπάθεια και μεγαλύτερο χρόνο για να αναζητηθούν αγνοούμενοι και να βρεθούν οι συγγενείς τους», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη «για άμεσο συντονισμό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για να διευκολυνθεί η παραλαβή των σορών και να εξορθολογιστεί η διαδικασία».

Ποιες άλλες χώρες μετρούν νεκρούς

Το Πακιστάν και η Ινδονησία επιβεβαίωσαν επίσης νέους θανάτους την Πέμπτη. Από τους περίπου 150.000 προσκυνητές, το Πακιστάν είχε μέχρι στιγμής καταγράψει 58 θανάτους, δήλωσε διπλωμάτης. «Νομίζω ότι δεδομένων των καιρικών συνθηκών, αυτό είναι απολύτως φυσικό», σχολίασε ο διπλωμάτης.

Η Ινδονησία, η οποία είχε περίπου 240.000 προσκυνητές, μετράει 183 νεκρούς. Θάνατοι έχουν επίσης επιβεβαιωθεί από τη Μαλαισία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Ιράν, τη Σενεγάλη, την Τυνησία, το Σουδάν και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Φίλοι και συγγενείς αναζητούν αγνοούμενους προσκυνητές, σαρώνουν νοσοκομεία και παρακαλούν διαδικτυακά για νέα, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν τη διαδικασία ταφής των νεκρών προσκυνητών. «Η ταφή γίνεται από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Έχουν το δικό τους σύστημα, έτσι απλά το ακολουθούμε», τόνισε διπλωμάτης, ο οποίος είπε ότι η χώρα του εργάζεται για να ενημερώσει τους συγγενείς των θυμάτων όσο πιο γρήγορα μπορεί.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου