Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Μποναμάς στους συνταξιούχους από την εισφορά των διυλιστηρίων – Πότε θα δοθεί

 

Βασίλης Αγγελόπουλος
Στους 750.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, δηλαδή το ποσό της σύνταξης που εισπράττουν είναι υψηλότερο από εκείνο που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 του συνόλου, έχουν χάσει τις αυξήσεις στις συντάξεις τους την προηγούμενη διετία και έχουν διαπιστώσει μόνο λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους.

Μέχρι να μηδενιστεί θα χάνουν και όποιες μελλοντικές αυξήσεις προκύψουν. Η προσωπική διαφορά είναι ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε το 2016, αλλά εφαρμόζεται από 2019 και μετά.

Σε αυτή την «ειδική» κατηγορία συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη χορήγηση ειδικής εισφοράς, που θα προκύψει από την επιβολή αντίστοιχης έκτακτης φορολόγησης 33% στα διυλιστήρια.

Ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» των 100 έως 250 ευρώ 

Πρόκειται για ένα μέτρο που τα προηγούμενα δύο έτη εφαρμόστηκε λίγο πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, με τη μορφή επιδόματος και ήταν άπαξ. Το μέτρο στηρίχθηκε σε εισοδηματικά κριτήρια, ήταν κλιμακωτό (100 – 250 ευρώ) και αφορούσε δικαιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι λάμβαναν συντάξεις, που αθροιστικά δεν υπερέβαιναν τα 1.600 ευρώ μικτές αποδοχές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη διετία οι αυξήσεις που δόθηκαν στους συνταξιούχους ήταν άνω του 12% αθροιστικά και χορηγούνται σε μηνιαία βάση. Άρα, συνολικά είναι αισθητά υψηλότερες από το επίδομα που έλαβαν όσοι διαθέτουν ακόμα προσωπική διαφορά.

Ο νέος δείκτης μισθού

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι, ενώ οι δύο προηγούμενες αυξήσεις το 2023 και το 2024 προέκυψαν στη βάση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και του πληθωρισμού, δεν θα συμβεί το ίδιο και το 2025. Όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, οι αυξήσεις θα προέλθουν από έναν «δείκτη μισθού», που πρόκειται να δημιουργηθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Εκεί, θα υπάρξει αξιοποίηση όλων των αποδοχών που χορηγήθηκαν από το 2002 έως σήμερα για να προκύψει το ποσοστό αύξησης που θα επιβληθεί στις συντάξεις με τη νέα χρονιά. Όμως και πάλι,  όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά θα χάσουν και αυτή την, τρίτη κατά σειρά, αύξηση των συντάξεών τους.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου