Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Δείχνει έτοιμη να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 

ΡεπορτάζΝατάσα Μπαστέα
H αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών συνεχίζεται για τις πολιτικές ομάδες της Ευρώπης, όπως και οι εντατικές διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οπως αναφέρει το «Politico», «η ειρωνεία είναι πως με τη στάση τους στις κάλπες οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι έκαναν μια έκκληση για αλλαγές, όμως αυτό που φαίνεται είναι ότι θα εδραιωθεί η δομή της θεσμικής εξουσίας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται έτοιμη να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν, αν και η υποστήριξή της στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ έχουν οριστεί διαπραγματευτές από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «επόμενη μέρα» των ευρωεκλογών στα κορυφαία αξιώματα της Ένωσης. Άλλωστε οι δυο τους ήταν εκείνοι που είχαν υπογράψει εκ μέρους του ΕΛΚ τον Φεβρουάριο την κοινή επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια νέα θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Σοσιαλιστές

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών έχουν οριστεί ως διαπραγματευτές ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι απορρίπτεται κάθε πιθανότητα συμμαχίας με την Ακροδεξιά. Όπως τονίζεται: «Υποστηρίζουμε την αρχή του spitzenkandidat, αλλά η υποστήριξή μας σε έναν υποψήφιο δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Θέλουμε μια φιλοευρωπαϊκή, φιλοδημοκρατική πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εμάς, το ΕΛΚ και τους Φιλελεύθερους και ενδεχομένως και τους Πράσινους. Ποτέ όμως τους εκπροσώπους της Ακροδεξιάς». Οι Σοσιαλιστές στηρίζουν για την προεδρία της Κομισιόν τον Αντόνιο Κόστα, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

Και βέβαια υπάρχουν και άλλες προτάσεις: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει περάσει τους τελευταίους μήνες προωθώντας την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, όμως μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα του, έπειτα από την εντυπωσιακή εμφάνιση του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, φαίνεται τώρα ότι μπορεί και να στηρίξει τη Φον ντερ Λάιεν.

Η έγκριση από την Ευρωβουλή

Το πρόβλημα για την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει την επιλογή της. Εκεί χρειάζεται τη στήριξη 361 ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν καταφέρει να εξασφαλίσει εκτός από το ΕΛΚ τη φιλελεύθερη ομάδα Renew και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, θα φτάσει τις 390 έδρες.

Όμως εμπειρογνώμονες και αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν οι ηγέτες των κομμάτων τους δώσουν οδηγία να στηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν, είναι πιθανό ότι πάνω από το 10% των ευρωβουλευτών σε καθεμία από αυτές τις ομάδες είτε θα της αντιταχθούν είτε θα απέχουν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σε προηγούμενες ψηφοφορίες οι αντάρτες που παραβίασαν τη γραμμή του κόμματος ήταν μεταξύ 13% και 28%. Το 2019, η Φον ντερ Λάιεν είχε κερδίσει με πλειοψηφία μόλις 9 εδρών. Μπορεί να χρειαστούν οι ψήφοι των Πρασίνων; Μπορεί. Και ακροδεξιών κομμάτων όπως της Μελόνι; Και αυτό μπορεί, αλλά τότε θα προκύψει μέγα θέμα με τους Σοσιαλιστές.

Μέσα σε όλα αυτά η Φον ντερ Λάιεν έχει να αντιμετωπίσει και τη σχεδόν ανοιχτή εχθρικότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δείχνει να μη θέλει να την καλέσει στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 17 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες για τα θεσμικά όργανα.

Η κόντρα των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ – ποιος μπορεί να ξεχάσει το σκάνδαλo Sofagate και τον τρόπο με τον οποίο αγνόησε ο Μισέλ τη Φον ντερ Λάιεν μπροστά στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν – προκαλεί εδώ και καιρό έντονη πολιτική αμηχανία στην ΕΕ.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου