Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Eλεύθερος o Τζούλιαν Ασάνζ – O ιδρυτής του Wikileaks θα δηλώσει ένοχος σε συμφωνία με τις ΗΠΑ

 


Ο Τζούλιαν Ασάνζ έμεινε ελεύθερος και έφυγε τη Δευτέρα από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κρατούνταν για πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε το WikiLeaks. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 52χρονος Αυστραλός αποχώρησε το πρωί από τη φυλακή Μπέλμαρς και το απόγευμα επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, εγκαταλείποντας τη χώρα.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αναμένεται να ομολογήσει την ενοχή του σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επιλύοντας ένα μακροχρόνιο νομικό ζήτημα που αφορά τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων. Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των Μαριανών Νήσων για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Η συμφωνία ενοχής, η οποία πρέπει να εγκριθεί από δικαστή, αποτελεί απρόσμενη κατάληξη σε μια διεθνή ποινική υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι υποστηρικτές του Ασάνζ τον θεωρούν δημοσιογράφο που αποκάλυψε παρανομίες του αμερικανικού στρατού, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι παραβίασε νόμους προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Μετά την απολογία και την καταδίκη του, ο Ασάνζ αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία. Η ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης στο Σαϊπάν, το μεγαλύτερο νησί των Μαριάνα Νήσων, καθώς ο Ασάνζ αρνήθηκε να ταξιδέψει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και το δικαστήριο είναι κοντά στην Αυστραλία.

Η ποινή του θα συμψηφιστεί με την κράτησή του στη Βρετανία, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην πατρίδα του.

«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσους υποστήριξαν την απελευθέρωσή του.

Το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο του Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στο αεροδρόμιο, ενώ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην απελευθέρωσή του.

«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3 μέτρα, απομονωμένος για 23 ώρες την ημέρα, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους», υπογράμμισε το WikiLeaks.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου