Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Το James Webb κατέγραψε το πρώτο «κλάμα» νεογέννητου άστρου (βίντεο)

 


Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε άλλη μια εκπληκτική εικόνα του Σύμπαντος από την οποία απορρέουν άγνωστα σημαντικά στοιχεία για ένα φαινόμενο που άπτεται της ύπαρξης των άστρων. Το θέμα της εικόνας είναι το νεφέλωμα Serpens (Οφις) το οποίο βρίσκεται περίπου 1,300 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Και η νέα εικόνα παρουσιάζει μια εκδήλωση των νεογέννητων άστρων που οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπάρχει αλλά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν με λεπτομέρεια.

Στο επάνω αριστερό μέρος της φωτογραφίας υπάρχουν αρκετές «πρωτοαστρικές εκροές» ή πίδακες αερίου που εκρήγνυνται από νεογέννητα άστρα. Ενώ έχουμε ξαναδεί τέτοιες εκροές, δεν τις έχουμε δει ποτέ να ευθυγραμμίζονται προς την ίδια κατεύθυνση όπως στην εικόνα του James Webb. Η ευθυγράμμιση των πρωτοαστρικών εκροών παρέχει πολύ σημαντικά στοιχεία για το πώς σχηματίζονται τα άστρα και παρέχει ισχυρή υποστήριξη για την θεωρία που αναφέρεται σε αυτό το φαινόμενο.

Ιστορική στιγμή

«Οι αστρονόμοι έχουν από καιρό υποθέσει ότι καθώς νεφελώματα καταρρέουν για να σχηματίσουν άστρα αυτά θα τείνουν να περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί τόσο άμεσα στο παρελθόν. Αυτές οι ευθυγραμμισμένες, επιμήκεις δομές είναι μια ιστορική καταγραφή του θεμελιώδους τρόπου με τον οποίο γεννιούνται τα αστέρια αναφέρει ο Κλάους Ποντοπιντάν του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτή η εικόνα του νεφελώματος Serpens είναι μόνο η πρώτη σε μια σειρά αφιερωμένη σε αυτό το αστρικό φυτώριο οπότε να ελπίζουμε σε περισσότερες ανακαλύψεις στο εγγύς μέλλον αφού το James Webb θα πραγματοποιήσει νέες παρατηρήσεις εκεί για να κάνει αναλύσεις για τη χημική του σύνθεση. «Κοιτάζοντας την αφθονία αυτών των κρίσιμων ενώσεων στα πρωτοάστρα λίγο πριν σχηματιστούν οι πρωτοπλανητικοί δίσκοι τους θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο μοναδικές ήταν οι συνθήκες όταν σχηματίστηκε το δικό μας ηλιακό σύστημα», είπε ο Ποντοπιντάν.

Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου