Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα έχουν οικονομικό όφελος 9 δισ. ευρώ

 

ΚείμενοΔήμος ΜπουλούκοςΖαλίζουν τα νούμερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι με την Οργανωτική Επιτροπή να παρουσιάζει τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι το οικονομικό όφελος για τη γαλλική πρωτεύουσα μπορεί να φτάσει τα 9 δις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το οικονομικό όφελος εκτιμάται να κυμανθεί από 6,7 δισ. έως τα 11,1 με επικρατέστερο σενάριο τα 9 δις, ποσό που αφήνει όλους ικανοποιημένους στη Γαλλία και αποδεικνύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αφήνουν μόνο ζημιά σε κάθε χώρα που τους διοργανώνει.

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών οφελών θα προέλθει από τις οικονομικές δραστηριότητες με το 70% να αφορά την κατασκευή υποδομών (2,5 δισ. ευρώ) και τη διοργάνωση των Αγώνων (3,8 δις) ενώ το υπόλοιπο 30% εκτιμάται ότι θα προέλθει από την αύξηση της τουριστικής κίνησης (2,7).

Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο ότι το 84% των οικονομικών επιπτώσεων αφορά την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών ενώ το υπόλοιπο 16% να εκτείνεται μέχρι και 10 χρόνια μετά τους Αγώνες και να σχετίζεται με την προσέλευση τουριστών.

181.000 νέες θέσεις εργασίες

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα δημιουργήσει 181.000 θέσεις εργασίας με την πλειοψηφία των συμβάσεων, στο 66% να δίνεται σε κατοίκους της περιοχής Ile de France στην οποία ανήκει το Παρίσι.

Στον τομέα της κατασκευής, το 36% των συμβάσεων δόθηκε σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έναντι του προβλεπόμενου 25% , ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Οι οικονομικές προβλέψεις είναι αρχικά βελτιωμένες σε σχέση με τις αρχικές που είχαν κάνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Οργανωτική Επιτροπή, το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Πάντως δεν μπορεί να γίνει ακόμα τελική εκτίμηση καθώς πρέπει να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των τουριστών που προβλέπεται από 2,3 έως 3,1 εκατ. άτομα, τα οποία φυσικά θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με τις δαπάνες που θα κάνουν στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα αλλά και για άλλες υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι η Γαλλία και το Παρίσι είναι στο κέντρο της Ευρώπης και είναι εύκολα προσβάσιμες από τις περισσότερες κεντροευρωπαϊκές χώρες, μέσα σε 2-3 ώρες οδήγησης, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τους επισκέπτες, ακόμα και εκείνους που θα ταξιδέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα για μία μέρα, προκειμένου να ζήσουν από κοντά για κάποιες ώρες την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ευρώπη μετά από 12 χρόνια

Αλλωστε είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που γίνονται στην Ευρώπη μετά από 12 χρόνια και το Λονδίνο, γεγονός που αυξήσει το ενδιαφέρον των φίλων του αθλητισμού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές το 36% όσων παρακολουθήσουν τους Αγώνες θα είναι ξένοι και το υπόλοιπο 64% Γάλλοι πολίτες. Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες τα ποσοστά αλλάζουν και οι Γάλλοι φτάνουν το 83% και οι υπόλοιποι το 17%.

Υπάρχει τέλος, ένας τομέας που δεν μπορεί να προβλεφθεί και αφορά την μακροπρόθεσμη επίδραση στην ελκυστικότητα της Γαλλίας για τους ξένους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι είναι χώρα φιλική στις επενδύσεις.

Το εκτιμώμενο κόστος της διοργάνωσης έχει φτάσει τα 8,9 δις και είναι ανεβασμένο κατά 16% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.  Αλλωστε οι διοργανωτές δεν επένδυσαν σε νέες κατασκευές με εξαίρεση ένα Ολυμπιακό κολυμβητήριο και αξιοποιούν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, αρχίζουν στις 26 Απριλίου και ολοκληρώνονται στις 11 Αυγούστου.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου