Το ρόδι είναι εποχιακό φρούτο που βρίσκεται σε αφθονία στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη καθώς περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες με ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στις παραδόσεις πολλών λαών το ρόδι κατέχει σημαντικό ρόλο καθώς θεωρείται σύμβολο της καλής τύχης, της ευεξίας και της γονιμότητας.ο ρόδι είναι εποχιακό φρούτο που βρίσκεται σε αφθονία στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη καθώς περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες με ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ας γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το δώρο της φύσης και τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales). Το γένος πουνική περιλαμβάνει δύο είδη, με σημαντικότερη την Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή (Punica granatum). Αυτή είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο). (1)
Η καταγωγή της προέρχεται από την Περσία. Από εκεί διαδόθηκε ανατολικά προς την Ινδία και την άπω Ανατολή και δυτικά σε όλες τις μεσογειακές χώρες και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία.
Η Γρανάδα της Ισπανίας, πήρε το όνομά της από τα υψηλής ποιότητας ρόδια που παράγονταν εκεί. Είναι πολύ διαδεδομένη η καλλιέργειά της ροδιάς σε χώρες όπως η Ινδία, το Ιράκ και το Ιράν. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Σάμος), στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στην Αργολίδα, στη Μαγνησία, και την Εύβοια. (2)
Η κατανάλωση του ροδιού σε οποιαδήποτε μορφή (σπόρια ή χυμός) έχει πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα, ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή.
Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες που έχουν κατά περιόδους δημοσιευτεί στην επιστημονική βιβλιογραφία δείχνουν πως ο χυμός του ροδιού διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντινεοπλασματικές, αντιαθηρογόνες, αντιϋπερτασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. (3)
Η σύγχρονη έρευνα εστιάζεται σε συστατικά του ροδιού όπως τα παράγωγα του ελλαγικού οξέως, το πουνικικό οξύ, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες. (4)Ειδικότερα, το ελλαγικό οξύ διαθέτει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (5,6)
Ας δούμε αναλυτικότερα τις ιδιότητες του ροδιού :
1.Αντιοξειδωτική δράση
In vitro μελέτες δείχνουν πως ο χυμός και τα σπόρια του ροδιού διαθέτουν ουσίες με 2-3 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι. (7)
Τα συστατικά αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών, στην ελάττωση του οξειδωτικού στρές, στην αποτροπή της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής ικανότητα του πλάσματος. (8,9)
2.Αντικαρκινικές ιδιότητες
Όσον αφορά στις αντινεοπλασματικές ιδιότητες τα εκχυλίσματα συστατικών του ροδιού αναστέλλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τη διεισδυτικότητα – ικανότητα διήθησης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη ενώ επάγουν την κυτταρική απόπτωση (προγραμματισμένο θάνατο) και ελαττώνουν την αύξηση του μεγέθους του κακοήθους όγκου. (10,11)
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις αναστολής της αγγειογένεσης σε μορφές καρκίνου του μαστού. (12)
In vitro μελέτες σε κυτταροκαλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα ροδιού έδειξαν ελάττωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB.στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας. Το εύρημα αυτό συνηγορεί υπέρ μιας πιθανής φωτο-χημειοπροστατευτικής δράσης έναντι της ακτινοβολίας. (13,14)
3.Αντιφλεγμονώδεις δράσεις
Ο χυμός του ροδιού διαθέτει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς τα συστατικά του αναστέλλουν τη δράση ενζύμων όπως η λιποξυγενάση και η κυκλοξυγενάση που εμπλέκονται στις αντιδράσεις σχηματισμού χημικών μεσολαβητών της φλεγμονής. (15)
Η αναστολή της φλεγμονώδους αντίδρασης ενδεχομένως εμποδίζει την αποδόμηση του κολλαγόνου και την βλάβη του αρθρικού χόνδρου ειδικά σε παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. (16)
4.Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα
Η κατανάλωση χυμού ροδιού βοηθά στη ρύθμιση της υπέρτασης μέσω αναστολής του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αγγειοσυσπαστικού παράγοντα) με αποτέλεσμα την ελάττωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. (17)
Σε άλλη κλινική μελέτη, η παρατεταμένη κατανάλωση χυμού από ρόδι οδήγησε σε ελάττωση του πάχους του αγγειακού τοιχώματος (μέσος και έσω χιτώνας) σε ασθενείς με στένωση των καρωτίδων. (18)
Η κατανάλωση ροδιού έδειξε να βελτιώνει την αιμάτωση του μυοκαρδίου σε ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου ελαττώνοντας την εμφάνιση στηθαγχικών επεισοδίων. (19)
Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν πως η χορήγηση χυμού από ρόδι βελτίωσε την αιματική ροή στα σηραγγώδη σώματα του πέους, πιθανόν μέσω αγγειοδιαστολής που οφείλεται στην τοπική δράση του μονοξειδίου του αζώτου (NO). (20)
5.Αντιδιαβητική και αντιαθηρογόνος δράση
Η συστηματική χορήγηση χυμού ροδιού σε διαβητικούς αρρώστους οδήγησε σε βελτίωση της ευαισθησίας τους στην ινσουλίνη (διαπιστώθηκε ελάττωση του ενδογενούς C-πεπτιδίου) με σύγχρονη ελάττωση της αθηρωμάτωσης. (μειωμένη πρόσληψη οξειδωμένης LDL χοληστερόλης από τα μακροφάγα του αγγειακού τοιχώματος). (21)
Η χορήγηση συμπυκνωμένου χυμού από ρόδι βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη καθώς οδηγεί σε ελάττωση των επιπέδων τόσο της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης. (22)
6.Αντιμικροβιακή δράση
Τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν αντιμικροβιακή δράση και είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας, της περιοδοντίτιδας και της μυκητιασικής στοματίτιδας. (23)
Υπάρχουν ενδείξεις βακτηριοκτόνου δράσης in vitro έναντι παθογόνων όπως ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus) και το κολοβακτηρίδιο (Escherichia Coli). (24,25)
Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τις εμπειρικές παρατηρήσεις παλαιοτέρων και ιδιαίτερα τη φράση «το ρόδι καθαρίζει το αίμα» που συχνά ακούγεται από τα χείλη παππούδων και γιαγιάδων.
Το φαρμακείο της φύσης παρέχει εξαιρετικά μέσα πρόληψης και συμπληρωματικής αντιμετώπισης πλειάδας παθήσεων. Σε αυτά ανήκουν τόσο ο καρπός όσο και ο χυμός του ροδιού που βρίσκονται εύκολα σε καταστήματα βιολογικών ειδών και τροφίμων.
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και τον Βασίλειο Ι. Πεππέ
www.diatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου