Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Έκδοση 5ετούς: Στα 8,5 δισ. ευρώ οι προσφορές των επενδυτών



Θερμή υποδοχή φαίνεται να εξασφαλίζει το πενταετές ομόλογο, που εξέδωσε η Ελλάδα, στην πρώτη δοκιμαστική έξοδό της στις αγορές μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης. Η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη από την έκδοση των 2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές στο Reuters. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το βιβλίο των προσφορών άνοιξε με το guidance της απόδοσης του νέου 5ετους ομολόγου στο  3,75% με 3,875%. Περίπου δέκα λεπτά πριν κλείσουν τα ευρωπαϊκά βιβλία οι προσφορές εκ μέρους των επενδυτών ξεπερνούσαν τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση ήταν στο 3,6% με 3,7%. 
Η Αθήνα φαίνεται έτσι να πετυχαίνει το στόχο της, που ήταν να αντλήσει 2 με 2,5% με επιτόκιο τουλάχιστον μία μονάδα χαμηλότερο από τις αντίστοιχες εκδόσεις του παρελθόντος. Να θυμίσουμε ότι 5ετές ομόλογο είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 με επιτόκιο 4,95% και ξανά τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,625%. 
Το θετικό διεθνές περιβάλλον συνέβαλε σε αυτό. Εν μέσω εκτιμήσεων ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει την όποια αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2019, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Πριν από λίγο καιρό είχαν πραγματοποιήσει άκρως επιτυχημένες εκδόσεις τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία. 
Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη η απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Ιταλίας είναι στο 1,57%, ενώ κατά πολύ χαμηλότερα είναι τα επιτόκια στα πενταετή ομόλογα Ισπανίας (0,2%) και Πορτογαλίας (0,46%). 
Στη διεθνή αγορά απόδοση κοντά στο 3,7%-3,8% εμφανίζουν τα 5ετη ομόλογα χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό. 
Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε κάθε περίπτωση θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα η απόδοση του 10ετους κινείται στα επίπεδα του 4,05%, ενώ του πενταετούς στο 3,054%.
Στόχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου είναι να αντληθούν περί τα 7 δισ. ευρώ. Από την επιτυχία των εκδόσεων αυτών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η δυνατότητα να βγουν στις αγορές για δανεισμό. Οι συστημικές τράπεζες, θεωρητικά μιλώντας, θα προχωρούσαν εφόσον έβρισκαν τις συνθήκες για κάποιες εκδόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου