Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Πρώτες ύλες: Οι προβλέψεις για το 2023

 


Πετρέλαιοφυσικό αέριο, αλουμίνιο, χαλκός, σιτάρι θα είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές τη νέα χρονιά στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένου ότι ο ρυθμός πληθωρισμού εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2022, τροφοδοτούμενος ακριβώς από το κόστος ρεκόρ των πρώτων υλών.

Το 2023 αναμένεται με αγωνία στην αγορά των πρώτων υλών, εν μέσω φόβων για μια υποτονική παγκόσμια οικονομική επανεκκίνηση, που εξακολουθεί να πιέζεται από τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και όλες τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες του 2022.

Οι αγορές άνθρακα και φυσικού αερίου ολοκλήρωσαν την περασμένη χρονιά πολύ υψηλότερα, αφού η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, απογείωσε τις τιμές. Αντίθετα, τα βιομηχανικά μέταλλα, το σιδηρομετάλλευμα και το καουτσούκ σημείωσαν πτώση το 2022 από την αυστηρή πολιτική της Κίνας κατά του Covid και τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Τα αγροτικά προϊόντα

Οι γεωργικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών και του φοινικέλαιου, σημείωσαν υψηλά ρεκόρ τον Μάρτιο, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και των διαταραχών του εφοδιασμού από την πανδημία,προκαλώντας ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων.

REUTERS/Igor Tkachenko//File Photo

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στην αγορά του Σικάγου εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 13,63 δολαρίων ανά μπουσέλ τον Μάρτιο, λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό. Η μείωση στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία άσκησε περαιτέρω πίεση. Το σιτάρι έκλεισε τη χρονιά με άνοδο περίπου 3%.

Το καλαμπόκι και η σόγια σημείωσαν υψηλό επίπεδο δεκαετίας, ενώ οι τιμές αναφοράς του φοινικέλαιου στη Μαλαισία αυξήθηκαν σε ρεκόρ όλων των εποχών. Η σόγια και το καλαμπόκι έκλεισαν το έτος με άνοδο περίπου 14%, καθώς η σοβαρή ξηρασία στην Αργεντινή προκάλεσε ανησυχίες για τη σοδειά της Νότιας Αμερικής.

Τα βιομηχανικά μέταλλα

Στα βιομηχανικά μέταλλα, ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου βρέθηκε σε τροχιά πτώσης 13% φέτος και το αλουμίνιο υποχώρησε περίπου 15%. Μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός έχασε περίπου 1% το 2022, υποχωρώντας για δεύτερη χρονιά, το ασήμι σημείωσε άνοδο σχεδόν 3%, η πλατίνα κέρδισε 11% και το παλλάδιο υποχώρησε 5%. Συνολικά, από την κορύφωσή του τον Ιούνιο, ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index υποχώρησε περίπου 20%.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο των 125 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές του 2022 σε περίπου 80 το βαρέλι, αλλά η τιμή παραμένει πολύ πάνω από το χαμηλό που καθορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008, λίγο πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι. Το ίδιο ισχύει και για άλλα εμπορεύματα, από τον χαλκό ως τον άνθρακα και  από το καλαμπόκι στον κασσίτερο.

Ο αναλυτής Χαβιέ Μπλας του  Bloomberg διευκρίνισε ότι παρόλο που πέρυσι οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, η βιομηχανία φυσικών πόρων δεν βιάζεται να κάνει επενδύσεις για να μειώσει τις ελλείψεις εφοδιασμού. «Χωρίς επενδυτική έκρηξη, ο μόνος τρόπος για να εξισορροπηθεί η αγορά τη νέα χρονιά είναι η μείωση της ζήτησης», εκτιμά ο Μπλας.

Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών θα τερματιστεί, σύμφωνα με τον ειδικό, μόνο όταν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέα έργα αυξηθούν σημαντικά. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί το 2023.

Αποδόσεις πάνω από 40%

Τα εμπορεύματα θα είναι και πάλι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, προσφέροντας στους επενδυτές αποδόσεις άνω του 40%, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ενώ το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι αβέβαιο  λόγω της οικονομικής αδυναμίας στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι ελλείψεις εμπορευμάτων -από το πετρέλαιο έως το φυσικό αέριο και τα μέταλλα-θα οδηγήσουν σε άνοδο στις τιμές στη συνέχεια. «Χωρίς επαρκείς κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα εμπορεύματα θα βρεθούν σε μια μακροπρόθεσμη κατάσταση έλλειψης , με υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές », ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Η τράπεζα αναμένει ότι το Brent θα αυξηθεί στα 105 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 82 δολάρια σήμερα. Βλέπει τον χαλκό να αυξάνεται στα 10.050 δολάρια τον τόνο από περίπου 8.400 δολάρια και το LNG να αυξάνεται από 33 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες σε 53,10 δολάρια.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου