Πρόσκληση για επενδύσεις στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ιάπωνες επιχειρηματίες, κατά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φουμίο Κισίντα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν παράλληλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και υπέγραψαν μνημόνια για στρατηγική συνεργασία που αναβαθμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, ψηφιακού μετασχηματισμού και εκπαίδευσης.
«Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και η Ελλάδα μια αξιόπιστη αναδυόμενη δύναμη και η πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Κισίντα.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά». Επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών». Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά και στην Ουκρανία λέγοντας πως, «είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί»., ενώ υπεγράφη στρατηγική συμφωνία για ισχυρή στήριξη στην Ουκρανία και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία.
Συμπλήρωσε δε ότι και οι δύο χώρες υπερασπίζονται τη διατήρηση του status quo των χωρών και θεωρούν απαράδεκτη την αλλαγή του δια της βίας.
Οι 5 άξονες συνεργασίας
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών, υπάρχουν σημαντικές αναφορές στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών απ’ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Ελλάδα και Ιαπωνία «ως ναυτικά κράτη», όπως αναφέρεται, υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η δέσμευση των δύο ηγετών για την αναβάθμιση των σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και, όπως αναφέρεται, βασίζεται, αλλά δεν περιορίζεται, στους εξής άξονες:
1. Πολιτική Συνεργασία
2. Συνεργασία σε Περιφερειακά Ζητήματα:
· Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και στον ρόλο της κάθε χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της
· Ρητή αναφορά σε αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας ή καταναγκασμού
· Αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της UNCLOS
3. Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε 10 τομείς προτεραιότητας.
Μεταξύ άλλων,
– Συνεργασία στη Ναυτιλία
– Οικονομική συνεργασία, Επενδύσεις και Εμπόριο
– Τουρισμός
– Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
– Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας
– Συνεργασία στον Πολιτισμό
4. Συνεργασία σε Πολυμερή πλαίσια
i) Συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
ii) Ενίσχυση της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Ε.Ε.
iii) Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
5. Συνεργασία σε Παγκόσμια Ζητήματα (Πρόληψη καταστροφών και ανθρωπιστικά προγράμματα, Κλιματική Αλλαγή, Κυβερνοασφάλεια, Πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση)
Οι άλλες συμφωνίες που διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως είναι:
· Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα Τουρισμού,
· Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,
· Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI), (υπογράφεται αύριο)
· Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO), (υπογράφεται αύριο)
· Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Σύμβαση αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη επιβολή φορολογίας ή για μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναμένεται να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις και τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.
Η Σύμβαση θα υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών από τις Κυβερνήσεις των δύο κρατών. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εθνικών διαδικασιών σε κάθε χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει ότι μέσα σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον στο οποίο ανακύπτουν προβλήματα και εγείρονται νέες προκλήσεις από τη συνεχώς αυξανόμενη οικονομική αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά συστήματα ή και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, συνεχίζει να διευρύνει και να επικαιροποιεί το υφιστάμενο δίκτυο των διεθνών αυτών Συμβάσεων, με το βλέμμα στραμμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων των χωρών.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου