Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Die Welt: «Οι τυχοδιώκτες του Ερντογάν»

 


«Η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει εκστρατεία στη Γερμανία επιδιώκοντας να κερδίσει ψήφους -και γι’ αυτό χρησιμοποιεί ένα ευρύ δίκτυο οργανώσεων. Η ρητορική είναι επιθετική, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ανησυχεί» γράφει η Die Welt.

Όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασμίν Εκρέμ Σερίμ ταξίδεψε στη Γερμανία το προπερασμένο Σάββατο, πιθανότατα θεωρούσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα τον ακολουθούσε στο Βερολίνο λίγες μέρες αργότερα. Σύμφωνα με τουρκικά και γερμανικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν είχε αρχικά την πρόθεση να συναντήσει τον Όλαφ Σολτς την Παρασκευή. Με βάση πληροφορίες της Welt, ο Τούρκος πρόεδρος δεν σχεδίαζε μόνο να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον καγκελάριο, αλλά και να συμμετάσχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις.

Η τουρκική ηγεσία αποφάσισε την επίσπευση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Έτσι, περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι στη Γερμανία θα έχουν τον Μάιο τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πάλι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων για τον Ερντογάν και το κόμμα του AKP. Τελικά το ταξίδι του Ερντογάν ακυρώθηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής πλευράς. Αλλά και χωρίς αυτόν η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία σε γερμανικό έδαφος βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Και έτσι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σερίμ δεν συμμετείχε μόνο στις διαβουλεύσεις μιας τουρκο-γερμανικής Ομάδας Εργασίας στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας

Η επίσκεψή του στη Γερμανία τον οδήγησε και στα κεντρικά γραφεία των τουρκικών ισλαμικών ενώσεων Ditib και Milli Görüs και στην δεξιά εξτρεμιστική Ένωση Τουρκικών-Ισλαμικών Πολιτιστικών Ενώσεων στην Ευρώπη (Atib). Μαζί με την οργάνωση λόμπι του AKP, την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), οι οργανώσεις αυτές αποτελούν τη βάση της τουρκικής Πολιτικής στη διασπορά. Οι επικριτές τις αποκαλούν «μακρύ χέρι της Άγκυρας». Εκεί που οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής συναντώνται για να προσευχηθούν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, εδώ και πολλά χρόνια ασκείται κατά κύριο λόγο Πολιτική. Οι πολιτικοί του AKP χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες δομές για να εξασφαλίσουν ψήφους ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Η Ερέν Γκιουβερσίν  από τη φιλελεύθερη-μουσουλμανική οργάνωση Alhambra παρακολουθεί τη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει καταγράψει περισσότερες από 100 εμφανίσεις πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης σε τζαμιά και οργανώσεις στη Γερμανία. Αυτά που συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών σπανίως δημοσιοποιούνται. Και όταν αυτό γίνεται, αποκαλύπτονται συγκλονιστικές πληροφορίες, όπως για την εκδήλωση στις 13 Ιανουαρίου στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Ο βουλευτής του AKP Μουσταφά Ατσικγκιόζ μίλησε σε ένα τζαμί που πρόσκειται στους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους και έκανε λόγο για «εξολόθρευση» των υποστηρικτών του PKK και του Κινήματος Γκιουλέν  Σύμφωνα με τη Rheinische Post, μεταξύ των θεατών που τον καταχειροκρότησαν ήταν και ένα μέλος του Συμβουλίου του CDU, ο Τανσέλ Τσιφτσί. Είναι και ο επικεφαλής της οργάνωσης που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Σε κύκλους Ασφαλείας εκφράζεται η ανησυχία ότι οι εμπρηστικοί λόγοι θα μετατραπούν σε πραγματική βία. Ξυπνούν μνήμες από τον επικριτικό προς τον Ερντογάν δημοσιογράφο Ερκ Ατσαρέρ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους μπροστά από το διαμέρισμά του στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2021. Ο Ατσαρέρ θεωρεί ότι οι υποστηρικτές της τουρκικής ακροδεξιάς είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Welt, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δήλωσε ότι «οι εκλογές στην Τουρκία αποτελούν ένα συναισθηματικής φύσεως γεγονός για τους υποστηρικτές των εξτρεμιστικών οργανώσεων που σχετίζονται με την Τουρκία». Αυτό αφορά αφενός «Τούρκους εθνικιστές και ακροδεξιούς», αφετέρου «τους υποστηρικτές εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως είναι και το PKK».

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της και επισημαίνει ότι ούτε το AKP ούτε ο εταίρος του στον συνασπισμό, το υπερεθνικιστικό MHP, βρίσκονται υπό παρακολούθηση στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, καθήκον της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος είναι πρωτίστως «να διερευνά και να αξιολογεί όσο το δυνατόν πληρέστερα τα εκφοβιστικά μηνύματα και τις δράσεις που υποδαυλίζουν τη βία», προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου.

Και η Γκιουβερσίν έχει βρεθεί αυτές τις ημέρες στο στόχαστρο του λόμπι της τουρκικής κυβέρνησης. Υποστηρικτές του AKP σχολιάζουν αναρτήσεις στο Instagram που την αναφέρουν με φράσεις όπως: «Το σίγουρο είναι ότι η Ερέν Γκιουβερσίν  θα συλληφθεί στο αεροδρόμιο για τρομοκρατική δράση, αμέσως μόλις πατήσει το πόδι της σε τουρκικό έδαφος». Σε τουρκικά ΜΜΕ η Γκιουβερσίν  κατηγορείται ότι είναι οπαδός του Γκιουλέν, όμως η ίδια το αρνείται.

Ο Ούλριχ Λόχτε,εκπρόσωπος του FDP για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, αναμένει ότι η προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων στη Γερμανία «θα ενταθεί περαιτέρω», καθώς οι ψήφοι τους θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές. «Θα πρέπει να θέσουμε τα όριά μας από νωρίς και ξεκάθαρα αντί να προσφέρουμε στο AKP ελεύθερο πεδίο δράσης. Θα πρέπει να εξετάσουμε την εθνικιστική ρητορική και τη συνειδητή εισαγωγή ενδοτουρκικών συγκρούσεων στα τζαμιά και, αν χρειαστεί, να επιβάλουμε κυρώσεις».

Η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Αντρέα Λιντχολτς, αναγνωρίζει πως υφίσταται κίνδυνος Ασφαλείας για τη Γερμανία λόγω «των εξτρεμιστικών υπερβολών κατά την τουρκική προεκλογική εκστρατεία». «Είναι πολύ προβληματικό το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αφήνει στη Γερμανία ανενόχλητους εκπροσώπους του AKP ή του MHP να κηρύσσουν το μίσος εναντίον της αντιπολίτευσης και των μειονοτήτων», δήλωσε η πολιτικός του CSU. Απευθυνόμενη στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, η Λιντχολτς τόνισε: «Αναμένω από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να βάλει αποτελεσματικά τέλος σε αυτήν την αντιδημοκρατική ρητορική μίσους και να  εξουδετερώσει αυτόν τον εκρηκτικό κοινωνικό μηχανισμό στη Γερμανία πριν συμβεί οτιδήποτε χειρότερο».

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων στη Bundestag για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής, Λάμια Κάντορ, παρατηρεί «με ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία» τον αυξανόμενο αριθμό προεκλογικών εμφανίσεων πολιτικών του AKP σε τζαμιά. «Ο κίνδυνος να υπάρξουν εσωπολιτικές εντάσεις μεταξύ πολλών και διαφορετικών ομάδων προσώπων στη Γερμανία είναι αρκετά υψηλός, δεδομένων και των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία», λέει. «Η τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να μεταφερθεί στη Γερμανία».. Σύμφωνα με διάφορες φήμες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τουρκικών οργανώσεων στη Γερμανία φλερτάρουν ήδη με μια υποψηφιότητα υπέρ του κόμματος του Ερντογάν.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου