Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ουκρανία και Ρωσία έχουν εγκλωβιστεί σε μια αιματηρή μάχη στο Μπαχμούτ

 


Σοβαρές απώλειες καταγράφουν οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία. Οι συγκρούσεις στην πόλη μαίνονται για αρκετούς μήνες, με την κατάσταση στο πεδίο να αλλάζει με εξαιρετικά αργό ρυθμό φθείροντας τα στρατεύματα που επιχειρούν στην περιοχή.

Η Ουκρανία ελέγχει την περιοχή στα δυτικά της ερειπωμένης πλέον πόλης, ενώ η ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού τμήματος, σύμφωνα με βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, με τον ποταμό Μπαχμούτκα που διασχίζει την πόλη να συνιστά την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάνω από από 1.100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα μαχών κοντά στο Μπαχμούτ.  «Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, με αφετηρία την 6η Μαρτίου, καταφέραμε να σκοτώσουμε περισσότερους από 1.100 στρατιώτες του εχθρού μόνο στον τομέα της Μπαχμούτ, μια ανεπανόρθωτη απώλεια της Ρωσίας, ακριβώς εκεί, κοντά στο Μπαχμούτ», τόνισε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.500 Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στον βαθμό που να μείνουν εκτός μάχης. Δεκάδες κομμάτια εξοπλισμού του εχθρού καταστράφηκαν καθώς και περισσότερες από 10 ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών.

Από την άλλη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της διεξάγουν περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, η οποία, μαζί με το γειτονικό Λουγκάνσκ, αποτελούν το Ντονμπάς. Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 220 Ουκρανούς στρατιωτικούς τις τελευταίες 24 ώρες.

«Στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ… περισσότεροι από 220 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ένα μαχητικό όχημα πεζικού, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, επτά οχήματα, καθώς και ένα οβιδοβόλο D-30 καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε το υπουργείο.

Και οι δύο πλευρές έχουν παραδεχτεί ότι υπέστησαν αλλά και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στο Μπαχμούτ τους τελευταίους μήνες, αν και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα πει ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ θα συνεχιστεί, με τους κορυφαίους διοικητές να εξηγούν ότι ο αγώνας στην περιοχή τους επιτρέπει να κερδίσουν τον χρόνο που απαιτείται για να προετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση την Κυριακή του ιδρυτή της Wagner  Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι δυνάμεις του οποίου διευθύνουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή. «Στο Μπαχμούτ: η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη, ο εχθρός μάχεται για κάθε μέτρο… Και όσο πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο σκληρές είναι οι μάχες».

Η Μόσχα εκτιμάει ότι εάν το Μπαχμούτ έρθει στον έλεγχό της, αυτό θα κλονίσει την άμυνα της Ουκρανίας και θα γίνει ένα βήμα προς την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, που είναι ανάμεσα στους στόχους της.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου