Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ιαπωνία: Νέος πρωθυπουργός ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα

 


Ο 67χρονος Σιγκέρου Ισίμπα, πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, εξελέγη σήμερα νέος αρχηγός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD) και πρόκειται να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον παραιτηθέντα Φούμιο Κισίντα.

Ο Ισίμπα κέρδισε οκτώ συνυποψηφίους του και στον τελικό γύρο τη Σανάε Τακαίτσι, την πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε το ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα.

Στις εσωκομματικές εκλογές μετείχαν τα 1,1 εκατομμύρια μέλη και οι 368 βουλευτές του κόμματος.

«Έχω εργαστεί στον τομέα της άμυνας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα προστατεύσω τη χώρα. Και θα προστατεύσω τον κόσμο. Θέλω να δημιουργήσω μια Ιαπωνία όπου όλοι θα μπορούν να βιώσουν την ευτυχία και την ασφάλεια», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Δεδομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας που κατέχει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και στα δύο σώματα της ιαπωνικής βουλής, αυτή η επιτυχία καθιστά αυτομάτως τον Ισίμπα νέο αρχηγό της κυβέρνησης.

Ο Ισίμπα διαδέχεται τον αντιδημοφιλή Φούμιο Κισίντα, που ήταν στην εξουσία από το 2021, αλλά επέλεξε να μην είναι ξανά υποψήφιος για την αρχηγία του PLD, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1955.

Ο Κισίντα είχε δηλώσει στις 14 Αυγούστου ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφιος για το αξίωμα μετά από τρία χρόνια στην εξουσία.

Βουλευτής της περιοχής Τοτόρι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, ο Ισίμπα είναι παντρεμένος και πατέρας δύο θυγατέρων.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου