Τα μαμούθ που θεωρούνται πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων ζούσαν χωρίς προβλήματα σε Βόρεια Αμερική και Ευρασία για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έχοντας καταφέρει να προσαρμοστούν και να ακμάσουν ακόμη και στην Σιβηρία από τους πάγους της οποίας ανασύρονται καλοδιατηρημένα σώματα μαμούθ. Έχει μάλιστα εξαχθεί DNA από αυτά τα καλοδιατηρημένα μαμούθ και βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητική προσπάθεια επαναφορά τους στη ζωή σε ένα πρότζεκτ που έχει προκαλέσει και σημαντικές αντιδράσεις για διαφόρους λόγους.
Τα τελευταία μαμούθ εκτιμάται ότι έζησαν πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη και η αιτία της εξαφάνισης αυτών των ζώων δεν έχει εξακριβωθεί με διάφορες αιτίες να έχουν προταθεί με κυριότερες τη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών στον πλανήτη και το κυνήγι από τον άνθρωπο ή πιθανώς ένας συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Earth History and Biodiversity» διεθνής ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ένα νέο και απρόσμενο παράγοντα που αν δεν είναι ο μόνος ένοχος συνέβαλε σημαντικά στην εξαφάνιση των μαμούθ.
Η γύρη
Σύμφωνα με τους ερευνητές στα τέλη της τελευταίας εποχής παγετώνων η αλλαγή κλίματος στη Γη και η υπερθέρμανση που υπήρξε προκάλεσε μια έκρηξη βλάστησης με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν γιγάντιες ποσότητες γύρης σχηματίζοντας κυριολεκτικά νέφη γύρης στις στέπες και τις περιοχές που ζούσαν οι πληθυσμοί των μαμούθ.
Η έκθεση σε τόσο πολύ γύρη προκάλεσε όπως εκτιμούν οι ερευνητές αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα με αποτέλεσμα να έχουν μερική ή και ολική απώλεια όσφρησής και εμποδίζοντάς τα να επικοινωνούν κανονικά μεταξύ τους. Η αδυναμία να μυρίσει το ένα μαμούθ το άλλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και άρα να έρθουν σε ερωτική επαφή θα οδηγούσε σε απότομη πτώση του μεγέθους των πληθυσμών της και τελικά σε εξαφάνιση.
«Ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς για την εξαφάνιση των ζώων κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να είναι η αλλοίωση της όσφρησης λόγω της ανάπτυξης αλλεργιών όταν αλλάζει η χλωρίδα. Τα ζώα χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να βρουν τροφή και συντρόφους, για να πλοηγηθούν κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και για να αποφύγουν τα αρπακτικά, έτσι οι μπλοκαρισμένη όσφρηση των μαμούθ μπορεί να τα καταδίκασαν. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να προτείνει έναν νέο εξελικτικό μηχανισμό για την εξαφάνιση των μαμούθ και άλλων ζώων με βάση τη διακοπή της επικοινωνίας» αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.
Naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου