Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Εθνική Τράπεζα: Υπερκαλύφθηκε 6 φορές το placement

 

Βάσω Αγγελέτου


Ισχυρότατο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το placement της Εθνικής Τράπεζας. Mέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών υπερκαλύφθηκε η έκδοση.

Οι προσφορές των επενδυτών υπερκάλυψαν ήδη το placement κατά 6 φορές. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η ζήτηση θα υπερβεί τόσο αντίστοιχη έκδοση της ΕΤΕ όσο και το placement της Πειραιώς.

Επιβεβαιώνεται έτσι η εικόνα που είχε μεταφέρει η JP Morgan από τις διερευνητικές επαφές στο εξωτερικό. Ότι δηλαδή το ενδιαφέρον των funds δεν κάμφθηκε παρά την πρόθεση του δημοσίου να διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην τράπεζα.

Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη μέσω Bloomberg ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το Δημόσιο επί της Εθνικής», ούτως ώστε να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Τιμή διάθεσης

Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης των μετοχών του Δημοσίου, ως ανώτατο όριο του εύρος αναφοράς ορίζεται η τιμή κλεισίματος της Παρασκευής στα 7,8440 ευρώ.

Ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στις προηγούμενες συναλλαγές, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τη Στρατηγική Αποεπένδυσης που πηγάζει από τον νόμο υπ’ αριθ. 4941/2022 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου.

Στη συναλλαγή διάθεσης του 22% της ΕΤΕ τον Νοέμβριο του 2023, το εύρος διάθεσης των μετοχών είχε προσδιοριστεί μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ, με την τελευταία τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ να είναι 5,482 ευρώ. Τελικά η συναλλαγή «κλείδωσε» στα 5,30 ευρώ/μετοχή, καταγράφοντας discount 2,57%. Ωστόσο, στο placement της Πειραιώς μερικούς μήνες αργότερα, η διάθεση των μετοχών δεν πραγματοποιήθηκε με discount μεγιστοποιώντας έτσι το όφελος του Δημοσίου.

Τυπικά, η αποδοχή προσφορών διαρκεί περίπου τρεις μέρες έως την Τετάρτη. Το πρωί της επόμενης ημέρας το ΤΧΣ εκδίδει ανακοίνωση για την «ταυτότητα» της συναλλαγής -δηλαδή την κατανομή των μετοχών στην ελληνική και διεθνή προσφορά και την τελική τιμή διάθεσης. Σημειώνεται ότι στα δεδομένα της συναλλαγής περιλαμβάνεται και η κατανομή των μετοχών μεταξύ ελληνικής και διεθνούς προσφοράς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, στην ελληνική δημόσια προσφορά θα διατεθεί το 15-20% των συνολικών προσφερόμενων μετοχών, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου