Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ιαπωνία: Προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου

 


Ο Σιγκέρου Ισίμπα, ο οποίος θα ονομαστεί πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αύριο Τρίτη, ετοιμάζεται να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές περί τα τέλη του Οκτωβρίου, μετέδωσαν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόθεση του 67χρονου Σιγκέρου Ισίμπα, φέρεται να είναι να διαλύσει το κοινοβούλιο την Τετάρτη 9η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση NHK, καθώς και άλλα εθνικά ΜΜΕ, που δεν κατονόμασαν τις πηγές τους, πρόθεση του Σιγκέρου Ισίμπα, 67 ετών, είναι να διαλύσει το κοινοβούλιο την Τετάρτη 9η Οκτωβρίου και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 27η Οκτωβρίου.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας εξελέγη την Παρασκευή επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ), της παράταξης που κυβερνά σχεδόν αδιαλείπτως το αρχιπέλαγος μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία ο Κισίντα

Ο κ. Ισίμπα θα διαδεχθεί στο αξίωμα τον Φουμίο Κισίντα, ο οποίος αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία το καλοκαίρι.

Την Παρασκευή, ο από αύριο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε πως εννοεί να προκηρύξει νέες εκλογές για να εξασφαλίσει λαϊκή εντολή «το συντομότερο δυνατόν», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Κισίντα, 67 ετών, στο αξίωμα από τον Οκτώβριο του 2021, είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει εξαιτίας κυρίως του πληθωρισμού και πολιτικοοικονομικών σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη το ΦΔΚ.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP

Ειδήσεις Σήμερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου