Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Λαγκάρντ: «Παράθυρο» για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο

 


«Σήμα» για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτική ακρόαση στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί (2%).

«Ενισχύεται η πεποίθηση πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως»

«Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε: «Θα το λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη σύνοδο νομισματικής πολιτικής μας τον Οκτώβριο».

Οι προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.

Προ τριών εβδομάδων, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στη δεύτερη μείωση επιτοκίων για φέτος, μετά το βήμα στο οποίο είχε προχωρήσει τον Ιούνιο.

Τότε η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι η επόμενη συνεδρίαση, στις 17 Οκτωβρίου, είναι πολύ κοντά και η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε μείωση επιτοκίων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα δεδομένα «δείχνουν» πως οδεύουμε προς τον στόχο, διευκρινίζοντας πάντως ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα αποφασίζει βάσει δεδομένων από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου