Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Ιρανοί που πανηγυρίζουν για τον θάνατο του Νασράλα

 


Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο Ιράν. Ενώ το ιρανικό καθεστώς κήρυξε πενταήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια ενός κρίσιμου συμμάχου, πολλοί απλοί Ιρανοί, όπως μεταδίδει το BBC, πανηγυρίζουν τον θάνατό του.

Για δεκαετίες, η Χεζμπολάχ υπήρξε βασικός παράγοντας στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι έχει οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και οικονομικές κυρώσεις. Οι Ιρανοί που έρχονται αντιμέτωποι με οξεία οικονομική κρίση, έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ από το καθεστώς, την ώρα που οι δικές τους ανάγκες παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Η υποστήριξη του Νασράλα προς την ιρανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια εσωτερικών καταστολών, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί ενώ ήταν υπό κράτηση, τροφοδότησε περαιτέρω τη δυσαρέσκεια. Πολλοί Ιρανοί βλέπουν τη Χεζμπολάχ ως συνένοχο στην καταστολή των διαδηλώσεων εντός του Ιράν, ενισχύοντας τα αισθήματα κατά της οργάνωσης.

«Ούτε Γάζα, ούτε Λίβανος»

Σύμφωνα με το BBC το σύνθημα «Ούτε Γάζα, ούτε Λίβανος, θα δώσω τη ζωή μου για το Ιράν» έχει γίνει δημοφιλές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, συμβολίζοντας την ευρεία αντίθεση στις εξωτερικές επεμβάσεις του καθεστώτος και την υποστήριξη της Χεζμπολάχ από την Τεχεράνη.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στη δολοφονία Νασράλα στη Βηρυτό, είπε ότι «τα εγκλήματα του Ισραήλ δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Εκδίκηση, πάντως, είχε ορκιστεί το Ιράν και μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ενώ εκείνος επισκεπτόταν επισήμως την Τεχεράνη. Αυτή, ωστόσο, δεν ήρθε ποτέ, σε μία ένδειξη πως το Ιράν δεν ήθελε να είναι αυτό που θα οδηγήσει τα πράγματα σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η Τεχεράνη εδώ και δεκαετίες στηρίζει τη Χεζμπολάχ με την αποστολή χρημάτων, όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση των στελεχών της από τους Φρουρούς της Επανάστασης.  Η λιβανέζικη οργάνωση είναι – ή τουλάχιστον ήταν πριν το Ισραήλ εξουδετερώσει το σύνολο σχεδόν της ηγετικής της ομάδας – ο ισχυρότερος με διαφορά πληρεξούσιος του Ιράν και η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική πολιτοφυλακή παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου