Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μ. Κατρίνης στη «Ναυτεμπορική»: Για να γίνεις κυβέρνηση, πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση

 

Τάσος Παππάς

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, του πρώτου γύρου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο υποψήφιος πρόεδρος, Μιχάλης Κατρίνης, παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στη Ναυτεμπορική.

Ο κ. Κατρίνης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, διεκδικώντας την ψήφο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, αναλύοντας, παράλληλα, το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών διεργασιών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη στη Ναυτεμπορική

Κύριε Κατρίνη, συμμετέχετε ως υποψήφιος σε αυτή την εσωκομματική εκλογική διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Γιατί να σας εμπιστευτούν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος;

Γιατί έχω καθαρό μήνυμα, είμαι αληθινός. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και γιατί οι προτάσεις μου στοχεύουν να κάνουν ξανά πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί δεν είμαι αμετροεπής, γιατί ξέρω ότι για να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε πρέπει:

-Να γίνουμε ξανά Κίνημα. Κίνημα δεν υπάρχει μακριά από την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα, το Κίνημα μεγαλώνει μέσα στην κοινωνία.

-Να γίνουμε πρώτα αυτό που δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα: μια πραγματική, δυναμική, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα κάνει δύσκολη τη ζωή του κ. Μητσοτάκη. Και εγώ ξέρω να ασκώ αντιπολίτευση, δεν φοβάμαι.

-Να ανοίξουμε το ΠΑΣΟΚ σε μέλη και πολίτες. Αυτοί είναι η δύναμη μας.

-Να είμαστε το κόμμα που υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους της εποχής μας, αυτό που βγαίνει μπροστά και υπερασπίζεται τον πολίτη που αδικείται, που τον απειλούν τα funds.

-Να γίνουμε κόμμα που θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει.

-Να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει στη χώρα για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ξένου παράγοντα ή των οικονομικά ισχυρών. Και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο.

Παρακολουθήσαμε το debate και είδαμε προσωπικές αναφορές, αλλά και αιχμές. Το ερώτημα είναι αν μπορείτε να συνυπάρξετε και οι έξι υποψήφιοι στο ίδιο κόμμα την επομένη των εκλογών.

Σε ό,τι με αφορά, κάνω αντιπαράθεση σε πολιτικό και όχι σε προσωπικό επίπεδο.

Ήμουν υποχρεωμένος να πω ότι κάποια πράγματα που ακούω από άλλους δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Όπως ήμουν υποχρεωμένος να επισημάνω και κάποια πράγματα που είναι αυτονόητα, ότι ο ρόλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες απαιτήσεις, δεν μπορεί κάποιος να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να ασκεί και ένα άλλο ρόλο που έχει και αυτός απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα σας για τη συνύπαρξη και την ενότητα, επειδή όπως σας είπα δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, ξέρω ότι  ΠΑΣΟΚ σημαίνει σύνθεση, συμπερίληψη, πολυσυλλεκτικότητα, αλλά με σαφή και συγκεκριμένη στρατηγική.

Έτσι έγινε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ και έτσι θα ξαναγίνει. Από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία όλων μας σε ένα πλαίσιο που θα περιγράφει με ποιους είναι το ΠΑΣΟΚ, ποιους εκπροσωπεί και με ποιους δεν είναι, το πλαίσιο αυτό μας δεσμεύει όλους.

Αυτό σημαίνει ενότητα.

Ποια αντιπολιτευτική τακτική θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με εσάς στην ηγεσία, απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Σε τι θα διαφέρει με αυτό που βλέπουμε σήμερα τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;

Δεν πρέπει να έχει και δεν θα έχει  καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Άλλωστε η αίσθηση των πολιτών είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης παίζει μόνος του.

Η αντιπολίτευση γίνεται στη Βουλή με στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, γίνεται μέσα στην κοινωνία, στην πραγματική οικονομία εκεί που κάποιοι περιθωριοποιούν ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν από που να πιαστούν.

Η αντιπολίτευση γίνεται τεκμηριωμένα, ασυμβίβαστα.

Αν δεν συγκρούεσαι με τους ισχυρούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, πως θα υπερασπιστείς τους αδύναμους, πως θα αγγίξεις την καρδιά και την ψυχή τους, πως θα μιλήσεις για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ;

Σε ότι με αφορά έχω δείξει πως γίνεται η μαχητική αντιπολίτευση, με καθαρές θέσεις, ασυμβίβαστα και ανυποχώρητα και με καθαρό μήνυμα.

(Δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν όλοι αντιπολίτευση;)

Αυτό θα το κρίνουν και θα το αποτιμήσουν οι πολίτες.

Κάποιοι βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο.

Λένε ότι επειδή και μόνο θα εκλεγούν στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αυτομάτως θα γίνουν και Πρωθυπουργοί εν αναμονή εκτός από αυτούς που ήδη θεωρούν τον εαυτό τους Πρωθυπουργήσιμο.

Αυτό που δεν μας λένε είναι αν και πως θα κάνουν αντιπολίτευση. Γιατί οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι σήμερα δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

Πώς θα κάνει αντιπολίτευση κάποιος που είχε όχι μόνο την ευκαιρία αλλά και την εντολή των πολιτών και δεν το κατάφερε, κάτι που αποδεικνύεται εκ του εκλογικού αποτελέσματος;

Πώς θα κάνουν αντιπολίτευση κάποιοι που δεν μιλάνε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που φοβούνται να μιλήσουν για τα καρτέλ στην αγορά, για τις τράπεζες και τα funds, μήπως δυσαρεστήσουν τους οικονομικά ισχυρούς; Με τη σιωπή δεν κάνεις αντιπολίτευση.

Πώς θα κάνουν αντιπολίτευση όσοι έχουν συντηρητικές λογικές και απόψεις, που δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές του κ. Μητσοτάκη;

Αυτά πρέπει να σκεφτεί ο πολίτης που θα πάει στις 6 Οκτωβρίου να ψηφίσει για το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων  το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει επανέλθει στη δεύτερη θέση και, μάλιστα, με απόσταση ασφαλείας από το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Πιστεύετε ότι αυτό θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα ή είναι κάτι συγκυριακό και λόγω των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ;

Να υπενθυμίσω ότι το 2021, αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν πάλι με υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως ήταν διαφορετικό. Παρά την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2023, και παρά την κατάρρευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να μετατραπεί σε εναλλακτικό πόλο και να εκφράσει τους πολίτες που αποδοκιμάζουν το σημερινό πολιτικό σύστημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ ήταν να αποτελέσει και αυτό μέρος του προβλήματος, να αποδοκιμαστεί, λιγότερο βέβαια, αλλά καθαρά αφού έχασε και πάνω από 100.000 ψηφοφόρους.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορική ευκαιρία που όμως είναι και η τελευταία ευκαιρία. Αν επαναπαυθεί σε πρόσκαιρες δημοσκοπήσεις που απλά το δείχνουν δεύτερο με μικρά και πάλι ποσοστά, θα έχουμε δυστυχώς την ίδια εξέλιξη.

Πρέπει να υπερβούμε τη λογική του μικρού κόμματος που θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση, πρέπει να ανατρέψουμε το σημερινό σκηνικό με δυναμική αντιπολίτευση και πολιτικές πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για μια Μεγάλη Παράταξη που θα ενώσει όλη τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήμερα αναζητά διέξοδο και ελπίδα.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με εσάς στην ηγεσία, πώς θα είναι; Θα ακολουθήσετε έναν “μοναχικό” – αυτόνομο δρόμο ή θα αναζητηθούν συμμαχίες προκειμένου να μπορέσει ο χώρος της Κεντροαριστεράς να ξαναγίνει πόλος εξουσίας;

Κάποιοι έχουν ταυτίσει  την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ με ένα περίκλειστο και φοβικό κόμμα, με πορτιέρηδες στη πόρτα και με προσωπικούς μηχανισμούς που λειτουργούν με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές πρωτοβουλίες ήμουν πιστεύω σαφής και ξεκάθαρος.

Πιστεύω σε ένα ανοιχτό ΠΑΣΟΚ χωρίς μηχανισμούς, ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι κόμμα μελών και ενεργών πολιτών.

Να λειτουργούν τα όργανα αλλά κυρίως να αποφασίζουν τα μέλη μας και οι πολίτες με την ψήφο τους για όλα. Θα έχουν ρόλο και φωνή.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου