Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σημείο όπου οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ αρχίζουν να παρουσιάζουν βαθιές ρωγμές, τουλάχιστον όσο αφορά το θέμα της Μέσης Ανατολής και τη διαχείριση των κρίσεων. Ο «χορός» των διαβουλεύσεων, οι εκρήξεις των αντιδράσεων και η πολιτική στρατηγική παίρνουν πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εύθραυστη περιοχή, καθώς αυτό που κάποτε θεωρούνταν μια αδιαμφισβήτητη συμμαχία, τώρα φαίνεται να δοκιμάζεται, αφού οι δύο χώρες προσεγγίζουν τα γεγονότα με διαφορετικές οπτικές και ανησυχίες.
Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από τις ισραηλινές δυνάμεις αποτέλεσε μια καταστροφική στιγμή που αποκάλυψε ένα βαθύτερο ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από διεθνή ΜΜΕ, η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση προς την αμερικανική πλευρά, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν μια εκεχειρία και να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Όπως αναφέρουν οι New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ήδη εξοργισμένοι με την απόρριψη του Ισραήλ στην πρόταση για μια 21ήμερη εκεχειρία, που υποστήριζαν οι ΗΠΑ, Ευρωπαίοι σύμμαχοι και αρκετά αραβικά κράτη – μια πράξη που υπογραμμίζει την πλήρη αδιαφορία του Νετανιάχου για τα συνεχιζόμενα διπλωματικά εγχειρήματα.
Το συναίσθημα της απογοήτευσης επιβεβαιώνεται και από το Politico, που αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος εκτίμησε αρχικά θετικά την εξουδετέρωση του Νασράλα αλλά αμέσως μετά αντιλήφθηκε πως οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, προκαλώντας μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή.
Σε δήλωση του το Σάββατο, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και την επίλυση των συγκρούσεων μέσω διπλωματικών συμφωνιών, απέφυγε ωστόσο να «επιπλήξει» ή να αμφισβητήσει το Ισραήλ, ενώ παραδέχθηκε ότι η εξουδετέρωση του Νασράλα ήταν μια πράξη δικαιοσύνης για τα χιλιάδες θύματά του. Όπως τόνισε, «Ο θάνατός του είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών, Ισραηλινών και Λιβανέζων πολιτών». Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει επανειλημμένα από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να συμφωνήσει σε εκεχειρία πριν από το χτύπημα, δείχνει το βάθος της διάστασης των αντιλήψεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η δολοφονία του Νασράλα προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως ενίσχυσε τους φόβους για μια ευρύτερη ανάφλεξη. Ο θάνατος του επικεφαλής της Χεζμπολάχ και ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, του Αμπάς Νιλφορουσάν, στην ίδια επιχείρηση, επιτάχυνε τον κίνδυνο άμεσης αντίδρασης από το Ιράν, που θεωρούσε τον Νασράλα ως έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του στην περιοχή. Πηγές που επικαλείται το Politico αναφέρουν ότι το Ιράν δεν θα αρκεστεί σε μια συμβολική κίνηση, αλλά πιθανότατα θα προβεί σε μια πιο μαζική, συντονισμένη αντίδραση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε σήμερα ορισμένους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, να αποχωρήσουν από τον Λίβανο, λόγω της αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.
Ο διχασμός μεταξύ των δύο χωρών έγινε ακόμη πιο εμφανής με την απάντηση του Νετανιάχου προς τις εκκλήσεις του Μπάιντεν για εκεχειρία. Οι New York Times υπογραμμίζουν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αγνόησε τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως ο χρόνος δράσης ήταν κρίσιμος και δεν υπήρχε περιθώριο για καθυστερήσεις. Η επίθεση θεωρήθηκε ως μια κίνηση «κλιμάκωσης για την αποκλιμάκωση», αλλά αυτή η προσέγγιση δεν ήταν σύμφωνη με τις επιδιώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που επιθυμεί μια πιο συντονισμένη και ελεγχόμενη αντίδραση.
Το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μπάιντεν
Το Politico αναφέρει ότι η απόφαση του Ισραήλ να δράσει χωρίς να ενημερώσει τους Αμερικανούς έρχεται σε μια χρονική περίοδο που το Ισραήλ φαίνεται να μην εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μπάιντεν, εκτιμώντας πως οι πολιτικές της δεν συνάδουν με τις άμεσες ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ. Επίσης, πολλοί μέσα στον Λευκό Οίκο αναρωτιούνται αν ο Νετανιάχου προσπαθεί σκόπιμα να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.
Παρόλο που ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η δολοφονία του Νασράλα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να εξουδετερωθεί η Χεζμπολάχ, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα μπορέσουν οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν από κοινού μια ενδεχόμενη ιρανική απάντηση. Η Αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η απειλή ενός πολέμου με το Ιράν είναι πλέον πιο πιθανή από ποτέ, και ότι η ικανότητα του Ιράν να ανταποκριθεί με ένα μαζικό πυραυλικό και μη επανδρωμένο αεροπορικό χτύπημα είναι μια πραγματική ανησυχία.
Επιπλέον, το Politico επισημαίνει ότι το χτύπημα του Ισραήλ όχι μόνο ανέδειξε την στρατιωτική του υπεροχή, αλλά έθεσε τους Αμερικανούς συμμάχους σε δύσκολη θέση. Οι ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να λάβουν αποφάσεις για το αν θα στηρίξουν πλήρως την κλιμάκωση ή αν θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν τη σύγκρουση με πιο διπλωματικά μέσα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών.
Το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ φαίνεται να μεγαλώνει καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται. Οι ενέργειες του Ισραήλ παρουσιάζουν την εικόνα ενός συμμάχου που είναι έτοιμος να ενεργήσει ανεξάρτητα, αδιαφορώντας για τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και ανησυχίες. Αυτή η έλλειψη συντονισμού δεν είναι απλά μια διαφωνία μεταξύ δύο φίλων, αλλά μια ένδειξη ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής ενδέχεται να αλλάζουν δραματικά.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου