Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Είναι πίνακας του Βαν Γκογκ ή ο Δίας;

 


Το σκάφος της αποστολής Juno της NASA εκτοξεύτηκε στις 5 Αυγούστου 2011 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Από τότε το Juno εξερευνά τόσο τον αέριο γίγαντα όσο και τους δορυφόρους του έχοντας ήδη προσφέρει ένα ανεκτίμητο σε ποσότητα και αξία όγκο δεδομένων για το σύστημα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή έγχρωμη φωτογραφία από το βόρειο ημισφαίριο του Δία η οποία μοιάζει πολύ με την περίφημη «Έναστρη Νύχτα», τον πίνακα που ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ φιλοτέχνησε κοιτάζοντας τον νυχτερινό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου στο δωμάτιο του φρενοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν μετά τον αυτό-ακρωτηριασμό του αυτιού του. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές που συνδέουν τον πίνακα με πραγματικά διαστημικά αντικείμενα και πιο συγκεκριμένα με το γαλαξία Μ51Α  που είναι πιο γνωστός ως Γαλαξίας της Δίνης. Ο γαλαξίας αυτός βρισκόταν σε ένα σκίτσο του Βρετανού αστρονόμου του 19ου αιώνα Γουίλιαμ Πάρσονς και πιστεύεται ότι το σκίτσο αυτό το είχε δει ο Βαν Γκογκ και αξιοποίησε το γαλαξία στον πίνακα του.


Η φωτογραφία ελήφθη στις 12 Μαΐου όταν το Juno πλησίασε για 61η φορά σε πολύ κοντινή απόσταση τον Δία και παρέχει μια λεπτομερή άποψη χαοτικών νεφών και κυκλωνικών καταιγίδων σε μια περιοχή του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη.

Τέτοιου είδους λεπτομερείς εικόνες φωτίζουν τα περίπλοκα και έντονα ατμοσφαιρικά φαινόμενα που δημιουργούνται στο Δία τα οποία αποτελούν μόνιμο πεδίο παρατήρησης της επιστημονικής κοινότητας.

Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου